Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 25 февруари 2024 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 25 февруари в „Неделя на Митаря и фарисея“, Негово Преосвещенство Главиницкият епископ Макарий отслужи архиерейска света Литургия в храм „Свети Йоан Рилски“ – село Славяново. Заедно с архиерея съслужиха ставрофорен иконом Валентин Лазаров – архиерейски наместник на Поповска духовна околия, архимандрит Симон Бодуров и дякон Иван Анчев.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

В Неделя на Митаря и Фарисея, на 25 февруари (за началото на Триода), Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей, предстоя на божествена света Литургия, отслужена на украински език, в църквата „Свети Николай Цивали“ във Фенер. В края на Литургията патриархът отслужи панихида за упокой на душите на жертвите на продължаващата война в Украйна.

***

428651312 1599762897504563 7398682123631643085 n 1536x1152 1

В събота на 24 февруари, по обяд, Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей прие във Фенер, митрополита на Принцовите острови – Димитриос, по случай 100-годишнината на митрополията на Принцовите острови (1924-2024). По този повод на 25 февруари в „Неделя на Митаря и фарисея“, митрополит Димитриос оглави Божествената архиерейска света Литургия в катедралния храм „Света Богородица“.

***

На 25 февруари в патриаршеския храм „Свети Георги Победоносец“ във Фенер, бе отслужена света Литургия, на която предстоеше митрополита на Сарди – Евангелос.

***

В неделя, Негово Светейшество Папа и патриарх на Александрия и цяла Африка, Теодор II, отслужи съборна архиерейска света Литургия и извърши хиротонията за нов епископ на Бужумбура и Бурунди архимандрит Исаак.

***

В „Неделя на Митаря и фарисея“, Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий отслужи архиерейска света Литургия в храма „Свети Сава“ във Врачар.

***

Високопреосвещеният митрополит на Сидирокастро – Макарий посети манастира Акритохори, за да отслужи вечернята в събота следобед, на 24 февруари. След Вечернята беше извършено пострижение на нова монахиня, която прие името – Дионисия. Новата монахиня бе водена от игуменията на манастира майка Иакова.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 443

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content