Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 29 февруари 2024 г.

phplxaxvu 800x 1

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

Светият Синод на БПЦ-БП излезе със Синодална наредба относно избирането на епархийски митрополити, съгласно свещените Канони на Вселенските и Поместните събори.

На основание чл. 58, т. 12, във връзка с чл. 58, т. 7 и във връзка с чл. 2 от Устава на Българската православна църква – Българска Патриаршия, Светият Синод в пълен състав, в заседанието си на 24-ти февруари 2024 г., прот. №3, като съобрази, че е налице неотложност нареди:

1. (1) Когато овдовее или се оваканти епархия, Епархийският съвет известява писмено Светия Синод, който назначава епархийски митрополит за наместник на овдовелия или овакантен престол.

(2) Наместникът на овдовелия или овакантен престол управлява епархията, докато новоизбраният епархийски митрополит встъпи в длъжност.

2. (1) Светият Синод изготвя листата от достоизбираеми епископи, като за всеки епископ се гласува индивидуално.

(2) Светият Синод избира митрополит измежду лицата с епископски чин, включени в листата с явно гласуване в свое заседание.

(3) Измежду получилите двама епископи изискуемото мнозинство Светият Синод провежда канонически избор.

(4) Каноническият избор за епархийски митрополит на овдовялата или овакантената епархия Светият Синод извършва на следващия ден, след пристойна към Бога молитва, с мнозинство повече от половината от членовете си.

(5) За избран се обявява този епископ, който е получил повечето гласове. При равни гласове, гласът на Българския патриарх или на председателстващия митрополит се брои за два гласа.

(6) Каноническият избор се извършва в присъствието на представители на клира и народа на овдовялата или овакантена епархия, както следва:

Членовете на епархийския съвет, шестима клирици и шестима миряни измежду църковните избиратели на епархията, определени от наместника на овдовелия или овакантен митрополитски престол.

3. (1) За извършения избор се съставя Акт, който се вписва в Кондиката на Светия Синод и се подписва от Българския патриарх или председателстващият митрополит и членовете на Светия Синод.

(2) Екземпляр от Акта се предоставя на новоизбрания епархийски митрополит.

4. (1) Новоизбраният епархийски митрополит встъпва в правата си в деня, в който Светият Синод му съобщи, че е канонически избран.

(2) Новоизбраният митрополит се представя на Българския патриарх или председателстващият митрополит и заминава за епархията си, придружаван от митрополити, както и от представителите на клира и народа.

(3) Светият Синод препоръчва новоизбрания епархийски митрополит на паството му с окръжно писмо, което се прочита във всички църкви на епархията.

Наредбата влиза в сила от датата на приемането ѝ и се внася за разглеждане в първия свикан след издаването ѝ Църковен събор (чл. 58, т. 12 от Устава).

***

На 28 февруари с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, положи основния камък за изграждане на храм, посветен на свети Архангел Михаил в района на 31-ви механизиран батальон в Хасково от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада. В съслужение с епископа бяха: архимандрит Максим, ставрофорен иконом Георги Тодев – архиерейски наместник на Хасковска духовна околия, и митрополитският протодякон Илиян Александров. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Свети апостол Ерм“. На полагането на основния камък присъстваха: командирът на Втора Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов, командирът на 31-ви механизиран батальон подполковник Иван Бонев, заместник-кметът на Хасково г-н Динко Тенев, заместник-областният управител г-н Митко Петров, командири, офицери и войници. В края на богослужебното последованиe епископ Арсений преподаде на всички архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, благодари на инициаторите и ктиторите на храма, като благопожела и благослови успех в доброто и богоугодно начинание на строителите, които ще се трудят за изграждането на храма, и Бог да благослови и скорошното му освещаване.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

На 29 февруари, Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей, присъства на Божествената Литургия, отслужена в патриаршеския храм „Свети Георги Победоносец“ във Фенер, по повод 84 му рожден ден. В края на Литургията патриарх Вартоломей произнесе слово. След Литургията бе изпято многолетствие за патриарха.

***

Синодът на Митрополията на Мунтения и Добруджа се събра в сряда в Букурещ, за да обсъди въпроси относно бъдещите канонизации и подобряването на монашеския живот. Работното заседание се проведе в Патриаршеската резиденция и бе ръководено от Негово Блаженство Румънския патриарх Даниил. През 2024 г. няколко отци ще бъдат причислени към лика на светците – по двама от всяка митрополия. Румънската патриаршия се надява Вселенската патриаршия да причисли към лика на светците и трима румънски светогорци – отците Дионисий Игнат, Петроний Тънасе и Нектарий Протопсалту“.

Относно монашеския живот и неговото подобряване, Негово Блаженство предложи на Светия Синод всички митрополитски синоди да излязат със становище относно техните манастири и скитове, да бъде подобрена комуникацията между манастира и епископа, и да се активизира духовния живот, да се насърчава сътрудничеството, солидарността и помощта между манастирите и скитовете.

***

Светият Синод на Румънската православна църква заседава в четвъртък, на 29 февруари. Работната сесия беше предшествана от служба Te Deum (Те Деум), отслужена в зала Europa Christiana (Европа Християна) от Високопреосвещения Теофил Иберийски, Архиерейски викарий на Румънския православен епископат в Испания и Португалия.

***

По покана на Негово Високопреосвещенство Кумановския и Осоговски митрополит Григорий на Църквата в Република Северна Македония, Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Иков се включи в местното честване на празника на свети Георги Софийски Нови (Кратовски) в родния му град. В събота вечерта, на 24 февруари, архиереите отслужиха вечерня, а на следващата сутрин – Божествена съборна архиерейска света Литургия в съслужение с Брегалнишкия митрополит Иларион и Величкия епископ Никола. Преди началото на Литургията Доростолският митрополит Иаков подари частица от мощите на свети Георги на църквата „Свети Георги“ в Кратово и Кумановско-Осоговска епархия. Мощите бяха приети от Кумановския и Осоговски митрополит Григорий и поставени в църквата за поклонение на вярващите.

***

Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий, присъства на тържествен прием в Дома на сръбската армия в Белград по повод Деня на Република Сръбска и годишнината от обнародването на първата Конституция на Република Сръбска.

***

На тържествения прием, проведен на 29 февруари в Патриаршеския дворец в Белград, Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий връчи орден „Свети Сава“ трета степен на академик Миряна Живойинович от Белград. В решението на Светия Архиерейски Синод, което беше прочетено от архимандрит Нектарий, главен секретар на Светия Синод, се посочва, че високото отличие на Сръбската православна църква се присъжда на академик Миряна Живойинович, като знак на признание за нейната отдаденост към вярата и неуморните трудове към научноизследователската ѝ дейност в областта на Църквата.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 381

Skip to content