Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 7 март 2024 г.

1111111111111

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

Становище на Пловдивския митрополит Николай относно решението за касирането на епархийския избор на Сливенски митрополит и издаването на Синодална наредба

В пълно съгласие с думите на моите събратя и съслужители в Христа, Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и Врачанския митрополит Григорий, че „грижата за нашия общ дом – Църквата, е първостепенна задача и дълг на всички нас, архиереи, честното свещенство и вярващ народ. В това служение, в стремежа си да служим на Църквата, ние като човеци несъмнено допускаме несъвършенства, пропуски и грешки.“

Бързам да споделя, че да, истинни са техните думи и несъмнено грижата за Църквата е първостепенна задача, особено за архипастирите. Именно поради грижа за Църквата, и по-конкретно за избора на Сливенски митрополит, ние членовете на Светия Синод изслушахме и приехме доклада на управляващия овдовялата Сливенска епархия митрополит Йоан и касирахме епархийския избор, състоял се в гр. Сливен на 18 март 2024 г., както е известно. Заявявам с дълбоко съжаление, че и аз, както сподели и Ловчанския митрополит Гавриил, се доверихме на доклада на митрополит Йоан и прибързано гласувах „ЗА“ касирането на епархийския избор и прося прошка за допуснатата от мен грешка. В свое писмо до мен митрополит Йоан, предлага през месец април да се проведе нов избор за Сливенски митрополит, с нова листа на достоизбираемите епископи. Ето защо, заявавам несъгласието си с това негово предложение и предлагам на Светия Синод в заседанието си на 12 март 2024 г. да отмени всички свои решения от предходното заседание, състояло се на 24 февруари 2024 г. С оглед на неоспоримия факт, че епархийският избор, на който са избрани двамата епископи – Агатополски Йеротей и Константийски Михаил, се оказва редовно проведен, съгласно Устава на БПЦ-БП, и за да се „уталожат страстите и се въдвори мирът в родната ни Църква“, предлагам на Светия Синод да бъде утвърден и обявен за редовен Епархийския избор, състоял се на 18 февруари 2024 г. в гр. Сливен, като на 13 март 2024 г. между двамата избрани епископи – Агатополски Йеротей и Константийски Михаил, бъде извършен и каноническия избор за Сливенски митрополит.

С обич в Христа

+ Пловдивски митрополит Николай

***

С помощта на синодалните учебници по Православие в българското училище в Детройт (САЩ) за пръв път започнаха занимания по Вероучение. Училище „България“ в Детройт (САЩ) съществува от януари 2010 г. Г-жа Даниела Начева е един от основателите му. През тази учебна година са записани 60 деца на възраст от 3 до 16-години. След като г-жа Начева се запознала с учебниците на Светия Синод (благодарение на доставката им до Детройт) започнала работа с децата, със съответното съгласие от родителите и благословението на Негово Високопреосвещенство Йосиф, митрополит на САЩ, Канада и Австралия.

Културно-просветният отдел при Светия Синод е на разположение на всички български училища в чужбина – за методическа подкрепа и съдействие в развиването на просветната им, възпитателна и патриотична мисия сред децата от български произход зад граница.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

В петък вечерта, на 8 март, от 16:30 ч., Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей отслужи Трисагий по случай деня „Задушница“, в патриаршеския храм „Свети Георги Победоносец“.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 134

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content