Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 8 март 2024 г.

413870715 1126267958696015 6985511079131178758 n

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

Изявление на Русенския митрополит Наум

Относно публикуваните последователно становища на Високопреосвещените ни събратя Ловчански Гавриил, Неврокопски Серафим, Видински Даниил, Варненски и Великопреславски Йоан, Врачански Григорий и Пловдивски Николай, засягащи касирането на епархийския избор за нов Сливенски митрополит и приемането на Синодалната наредба за избирането на епархийски митрополити занапред, считаме за необходимо да поясним следното:

Подкрепихме касирането на епархийския избор в Сливен, състоял се на 18 февруари 2024 г., на основание докладваното от управляващия епархията митрополит Йоан в заседанието на Светия Синод в пълен състав на 24 февруари 2024 г.

Поясняваме, че не бяхме сред архиереите – вносители на проекта на Наредбата за избирането на епархийски митрополити, представена в заседанието на Светия Синод в пълен състав на 24 февруари 2024 г., за която узнахме в самото заседание.

При проведените разисквания, относно този проект, изразихме мнение, че подобна Наредба, ако се приеме, би следвало да се приложи при следващи избори, тъй като в настоящия момент избирането на нов Сливенски митрополит вече е в процедура.

Гласувахме „ЗА“ приемането на Наредбата, принципно подкрепяйки Светия Синод в неговото мнозинство, в името на църковното единство.

Считаме, че по-скорошното свикване на Църковен събор ще допринесе за урегулирането на всякакви подобни казуси, касаещи вече приети Синодални наредби или проекти на подобни предложения, както и за неотложното решаване на други важни въпроси.

Що се касае до създаденото положение от 24 февруари т. г., ще се съобразим с решението на Светия Синод, което ще бъде взето на 12 март.

***

На 7 март в Гоце Делчев (Неврокоп) беше проведена общоепархийска свещеническа конференция. Сутринта в катедралния храм „Свети свети Кирил и Методий“ беше отслужена архиерейска света Литургия, оглавена от Неврокопски митрополит Серафим. С него служиха архимандрит Епифаний – протосингел на митрополията, свещениците Методи Юнчов и Мартин Кременлиев, както и дяконите Тодор Царев и Димитър Златинов. Песнопенията бяха изпълнени от певци от митрополитския хор и свещенослужители от епархията под ръководството на проф. Йоанис Папахронис. След Литургията от 11 ч. в конферентната зала на хотел „Неврокоп“ започна свещеническата конференция, на която бяха разгледани теми, свързани с предстоящия Велик пост. Митрополит Серафим изнесе доклад, посветен на особеностите на Преждеосвещената света Литургия, която се отслужва в периода на Поста. Разисквани бяха и други въпроси, свързани с изповедта и светото Причастие, както и такива, отнасящи се до организационната и финансово-счетоводната дейност на църковните настоятелства. В края на конференцията свещениците споделиха своето безпокойство и несъгласие с приетата на 24 февруари т. г. „Синодална наредба“ и всички в пълно единодушие изразиха подкрепата си за запазване на уставния ред, законността и съборността в живота на Българската православна църква.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

В четвъртък на 7 март, Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей извърши церемонията по откриването на обновената църква „Възнесение Господне“ в областта „Ипсоматѝя“ в Константинопол. На церемонията присъства кметът на общината в Града, г-н Екрем Имамоглу, с група от негови служители, тъй като по негова инициатива общината пое разходите за обновяването на старата църква. Присъстваха също и Високопреосвещеният Силиврийски митрополит Максим, управител на област „Ипсоматѝя“, членовете на църковното настоятелство, както и редица вярващи и жители на района. Негово Светейшество в краткото си приветствие благодари на кмета г-н Имамоглу и неговите колеги за любезното им сдействие за обновяване на храма и околностите му, които принадлежат към културното наследство на Града, а кметът каза, че за тях е чест да предприемат и извършват такава богоугодни дела.

***

По покана на Негово Светейшество Сръбския патриарх Порфирий, и по повод третата годишнина от избирането му за предстоятел на Сръбската православна църква Негово Високопреосвещенство архиепископът на Църквата в Република Северна Македония Стефан беше на двудневно посещение в Белград.

***

9 март е денят за възпоменание на 40-те Севастийски мъченици в православния календар, но също и Ден за възпоменание на антикомунистическите борци в Румъния. Този ден е посветен на онези, които се бориха до смърт, срещу установяването на тоталитарен и агресивен антихристиянски политически режим в Румъния. В знак на признателност Църквата се моли на този ден за упокоение душите на онези, които загинаха, обичайки родината и народа си, останали непоколебими във вярата, която комунистическият режим се опитваше системно и брутално да изтръгне от душите на румънците. Тези румънски борци за свобода, автентични образци на смелост, достойнство, твърдост във вярата и патриотизъм, Църквата почита на всяка света Литургия, редом с героите на всички времена, защото те се  жертваха в лагери и затвори за свободата, единството и достойнството на румънския народ. По този повод след Литургиите на 9-ти март ще бъдат отслужени панихиди за упокой на националните герои.

***

Кипър се сбогува със светия пояс на Пресвета Богородица след месец престой на острова. Поясът бе върнат в Светогорския манастир Ватопед. От 5 февруари, когато светият пояс пристигна в Паралѝмни, до 7 март, хиляди души се покланяха и изпросваха благодат и мир от Пресветата Владичица. Преди отпътуването на светия пояс, в залата на летището бе отслужен молебен от игумена на светия Ватопедски манастир архимандрит Ефрем. Митрополитът на Лимасол Атанасий също присъства на старото летище по време на молебена. Светинята премина през митрополиите на Констанция и Фамагуста, Лимасол, Пафос, Тримитундос, Тамасос ​​и Орини, Кити, както и през няколко манастири.

***

На 7 март 2024 г. председателят на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия Волоколамски митрополит Антоний посети храма „Света Троица“ в Белград – Подворието на Руската православна църква. Заедно с митрополит Антоний Подворието бе посетено от архиереите на Сръбската православна църква Ремезянски епископ Стефан и Валевски епископ Исихий. Мирната визита на митрополит Антоний бе по повод 100 годишнината от освещаването на храм „Света Троица“ в Белград.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 65

Skip to content