Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 9 март 2024 г.

432228440 122094760376245870 4461991068362557728 n 1

НОВИНИ ОТ ЕПАРХИЯТА

На 7 март в храм „Свети мъченици Кирик и Юлита“ в град Банкя се проведе репетиция на децата от хор „Св. Серафим Софийски“, ръководен от г-жа Анелия Кочева. На репетицията присъстваха 14 деца, родители, организатори, ставрофорен иконом Василий Топузлиев заедно със съпругата си, ентусиасти и приятели.

***

На 9 март, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в храм „Свети Димитър Солунски“ при Архиерейското наместничество в гр. Кюстендил бе отслужена Заупокойна света Литургия и Панихида. Панихидата бе отслужена от Негово Преосвещенство Велбъждския епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 8 март, в навечерието на Задушница, в академичния параклис на Богословския факултет на СУ „Свети Климент Охридски“ беше извършена заупокойна служба за починалите преподаватели, служители, студенти на факултета, както и за всички починали с вяра православни християни. Панихидата отслужи главен асистент ставрофорен иконом д-р Стефан Стайков, председател на църковното настоятелство на академичния параклис. В молитвеното последование участваха преподаватели, служители, студенти, докторанти и гости на факултета. По установена от десетилетия традиция панихидите в академичния храм се отслужват в навечерието на Задушница. Преподаватели и студенти отправят молитви за своите починали предшественици, колеги и сродници, а на Задушница участват в заупокойните служи в енорийските си храмове.

***

На 7 март се навършиха 53 години от блажената кончина на приснопаметния Български патриарх Кирил. По този повод на 9 март с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Тодор Хаджиев – протосингел на Пловдивска митрополия, отслужи заупокойна молитва за блаженопочившия български първойерарх пред бюст-паметника на патриарх Кирил в Цар-Симеоновата градина в центъра на Пловдив. На заупокойната молитва присъстваха  миряни, дошли да почетат приснопаметния български патриарх, историк, и академик, и един от спасителите на българските евреи, и да се помолят за упокой на душата му. Бог да го прости!  Вечна и блажена да пребъде паметта му!

***

За празника на Врачешката девическа света обител, посветена на св. 40 мчци. Севастийски и тази година по традиция беше отслужена архиерейска св. Литургия, която беше възглавена от епархийския архиерей Ловчанския митрополит Гавриил в съслужение с Високопреосвещените митрополити Неврокопски Серафим, Видински Даниил, както и Константийския епископ Михаил, викарий на Ловчанския митрополит. С архиереите съслужиха духовници от страната, а литургичните песнопения, изпълнениха църковния хор „Св. Наум Охридски“, под ръководството на д-р Андрей Касабов. Владика Гавриил произнесе проповед и честити празника на всечестната игумения майка Касиана, на сестрите и на множеството поклонници. След св. Литургия беше отслужен тържествен водосвет в двора пред храма.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей присъства на Божествената света Литургия за Задушница в събота, на 9 март, в патриаршеската църква „Свети Георги Победоносец“ във Фенер. След Литургията патриарх Вартоломей отслужи Трисагий за всички починали патриарси, архиереи, свещенослужители и служители на Патриаршията.

***

На 9 март, Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей, придружен митрополита на Халкидон Емануил, посети гробището на „Свети Игнатий Халкидонски“ и отслужи Трисагий пред гроба покойният Халкидонски митрополит Мелитон.

***

В събота на 9 март, в храм „Свети свети Константин и Елена“ на Йерусалимската патриаршия бе отслужена Заупокойна Литургия и панихида за починалите по повод деня „Задушница“. На Богослуженията молитвено участваше и Негово Светейшество Йерусалимският и на цяла Палестина патриарх Теофил Трети.

***

На 9 март, в българския храм „Свети свети Кирил и Методий и Свети Бонифаций“ в Щутгарт (Германия) бе отслужена архиерейска Възкресна вечерня. По покана на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний вечерното богослужение бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в съслужение с, Преосвещения Знеполски епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит и Преосвещения Смоленски епископ Висарион, втори викарий на Пловдивския митрополит. На 10-ти март в Неделя Месопустна, архиереите ще отслужат последованието „Освещаване на храм“ и Съборна архиерейска света Литургия в новоосветената църква.

***

На 10 март, в Българската православна църковна община в Рим ще бъде отслужена света Литургия за Неделя Месопустна и обща панихида, по повод съботния ден „Задушница“. Богослуженията ще бъдат оглавени от Негово Високоблагоговейнство иконом д-р Иван Иванов в древния храм „Санта Мария и Монтичели“ в Рим.

***

Римският папа Франциск написа предговора към посмъртната книга на богослова Пергамския митрополит Йоан Зизиýлас. Посмъртната книга на православния епископ на Вселенската патриаршия Йоан Зизиýлас, който почина на 2 февруари 2023 г., излезе от печат на английски език. В предговора на книгата „Да си спомним бъдещето. Към една есхатологична онтология“, считана за духовното завещание на един от основните богослови на християнството от XX век, папа Франциск припомня, че срещата с него е потвърдила колко много има още да се научи от православните: „по отношение на епископската колегиалност и традицията на синодалността.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 63

Skip to content