Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 10 март 2024 г.

35CD564D 3545 492A 99B5 5341648CB335 768x432 1

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 10 март (Неделя Месопустна), два дни след рождения си ден, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан възглави Божествената света Литургия в катедралния храм „Свети Николай“ в Стара Загора. От името на свещениците в епархията протосингелът на Старозагорска митрополия архимандрит Богослов Димитров подари на архиерия енголпие, с пожелания за благодатно служение и все така голяма отдаденост на богохранимото му паство. Митрополит Киприан изказа признателност на всички и благопожела здраве, мир и благоденствие.

***

На 10 март, в храм „Св. Троица“ в гр. Две могили бе отслужена архиерейска света Литургия, оглавена от Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

В Неделя на Страшния съд, 10 март, Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей взе молитвено участие в светата Литургия отслужена в Патриаршеския храм „Свети Георги Победоносец“ във Фенер. На Литургията предстоеше митрополитът на Флорѝнис, Преспó и Еордѝас – Ириней. В края на неделното богослужение патриархът се обърна със слово по случай настъпващият Велик пост.

***

На 10 март, в Неделя Месопустна, Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил отслужи Божествена света Литургия в  катедралния храм „Христос Спасител“ в Москва. При пристигането си в храма предстоятелят на Руската православна църква се поклони пред иконата „Света Троица“, изписана от монаха Андрей Рубльов, и пред честните мощи на свети Филарет, митрополит Московски. По време на литургията архимандрит Павел (Кривоногов) беше хиротонисан  за Троицки и Южноуралски епископ. Новоръкоположеният архиерей бе избран на архиерейско служение с решение на Светия Синод на Руската православна църква от 27-и декември 2023 г.

В края на Литургията в катедралния храм се състоя и среща между Негово Светейшество Московския и цяла Русия патриарх Кирил с губернатора на Челябинска област Алексей Леонидович Текслер и с предстоятеля на Челябинската митрополия митрополит Челябински и Миаски Алексий. По време на разговора бяха обсъдени въпроси на църковно-държавните отношения в Челябинска област, по-специално партньорството в областта на социалното служение между ръководството на региона и Челябинската митрополия.

***

В неделя на 10 март, в храм „Свети великомъченик Димитър Солунски“ в Нови Белград, Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий отслужи патриаршеска света Литургия в съслужение на Негово Преосвещенство Топлицкия епископ Петър викарий на патриарха.

***

На 10 март беше осветен българският православен храм в град Щутгарт, носещ името на св. Бонифаций и светите братя Кирил и Методий. Освещаването извърши Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний в съслужение с Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай и Техни Преосвещенства епископите Арсений Знеполски и Висарион Смоленски.

В празника освен многобройните миряни взеха участие и много свещеници от клира на Западно- и Средноевропейска епархия: о. Райко Синев и о. Сергий Ненов – енорийски свещеници към църковната община в Щутгарт, както и о. Юлиян Ангелов, о. Любомир Леонтинов, о. Недялко Калинов, о. Милчо Маринов, о. Васил Бечевски, о. Стефан Тафров, о. Йордан Пашев, о. Тихомир Милков, о. Яков Щурм, о. Димитър Иванов, о. Николай Николов, о. Кръстин Апостолов, дякон Лазарус от Буххаген. Също така в службата съслужиха  арх. Максим, о. Васил Кашоров и дякон Илиян Александров от Пловдивска епархия, о. Александър Георгиев от Софийска митрополия както и преставители на сръбската, гръцката, руската и румънската енории в Щутгарт. Църковните песнопения се изпълняваха от хористите при Пловдивска митрополия. Сред гостите на празника бяха Негово Превъзходителство посланик Григор Порожанов, посланик на Република България във Федерална Република Германия, г-н Георги Кръстев, директор на дирекция „Вероизповедания“ към Министерски Съвет, монсиньор Волфганг Трип и о. Лудвих-Франк Матес, представители на римокатолическия диоцез на Ротенбург-Щутгарт, г-жа Татяна Попова, един от големите дарители на Българската православна църква.

На 9 март вечерното богослужение беше възглавено от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. След края на богослужението митрополит Николай приветства митрополит Антоний от свое име и от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, като изрази радостта си от това, че българите в Щутгарт имат свой православен храм. Благодари за братолюбезната покана и благопожела доброплодни успехи на Божията нива в поверения от Бога диоцез на архиерея.

Митрополит Антоний благодари на всички за отправените поздравителни слова и пожела новият храм да бъде за всички духовен пристан и радост.

На 10 март беше извършен чинът на освещаването на храма, след което се отслужи тържествената съборна архиерейска света Литургия. В светия престол бяха вградени мощи на св. Бонифаций и но Баташките новомъченици. В знак на благодарност от името на Западно- и Средноевропейската епархия бе удостоен с благодарствена грамота и икона на Света Богородица Троеручица директорът на дирекция „Вероизповедания“ г-н Георги Кръстев за заслугите му за закупуването на храма със средства, осигурени от Българската държава чрез дирекция „Вероизповедания“. Също така отличена с ордена на епархията „Св. Ириней Лионски“ за заслуги и дългогодишна благотворителна дейност към Епархийската църква беше г-жа Татяна Попова. Тя активно подпомага делото на Българската православна църква и има основен принос за закупуването на храма в Щутгарт с доверието, което тя изрази към Западно- и Средноевропейската епархия, като отпусна безлихвен заем в размер на 250 000 евро – липсващата сума към момента за закупуването на храма. След тържественото многолетствие митрополит Антоний отново благодари на всички присъстващи за молитвеното им участие в тържеството по освещаването на храма и им пожела преуспяване във всяко добро начинание.

Митрополит Николай подари на Митрополията за вечен молитвен спомен частица от светите мощи на св. Баташки мъченици, за молитвена почит и поклонение, както и за освещаване на бъдещи храмове в епархията.

На 20.06.2023 г. Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний и монсеньор Кристиан Хермес от римокатолическия диоцез на Ротенбург – Щутгарт подписаха договор за покупко-продажба на храм „Св. Бонифаций“, намиращ се в гр. Щутгарт. Благодарение на доброто стопанисване на храма от страна на църковната ни община и отличните отношения на диоцеза със Западно- и Средноверопейска епархия храмът беше предложен за закупуване на митрополията в Берлин за сумата от 642 000 евро. Цената е в пъти занижена от средните за района, тъй като Западно- и Средноевропейска епархия е гарант за продължаване на съществуването на храма като такъв. Имотът е на площ от 1265 кв. м., която включва храм, прицърковна къща и зала. Закупуването на храма се осъществява изцяло със средства от държавния бюджет на Република България чрез Дирекция „Вероизповедания“.

Храм „Св. Бонифаций“, собственост до сега на римокатолиците, се ползва под наем от БПЦО „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Щутгарт, през последните 6 години. Църковната община през 2022 г. отбеляза своето 40 годишно съществуване. От 2014 г. – 2023 г. енорийски свещеник е Негово Всеблагоговейнство протойерей Сергий Ненов. А от началото на 2024 г. енорийски свещеник е отец Райко Синев. Храмът е построен през 1934 г. и има изключителна историческа стойност за римокатолиците, тъй като той е единственият построен храм по време на нацизма, когато те са били гонени и са разрушавани храмовете им. Храмът се намира в централната и една от най-старите части на града. Транспортните връзки са отлични, както с кола, така и с обществен транспорт. Българите в Щутгарт и региона наброяват около десет хиляди, а в цялата провинция Баден-Вюртемберг са над четиридесет хиляди души.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 71

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content