Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 12 март 2024 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 11 март в Нова конферентна зала на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ започна международна конференция, посветена на дигитализацията на църковното културно наследство. Тя се организира от Богословския факултет на СУ в сътрудничество с Аристотелевия университет в Солун, Международния гръцки университет, университета „Ъшък“ в Истанбул и др. Началото на конференцията беше дадено от доц. д-р Светослав Риболов, координатор на проекта от страна на БФ на СУ и зам.-декан на същия. В откриването взе участие и кметът на София Васил Терзиев. В приветствието си той отбеляза важността на подобни проекти за запазване на културното наследство и посочи, че те обединяват миналото, настоящето и бъдещето. „Миналото обаче трябва да бъда истински изучено и разбрано, за да можем да изведем необходимите поуки от него; то е основа за диалог на хора и общества“, отбеляза г-н Терзиев и в заключение пожела успех на конференцията.

phplxaxvu 800x 2

***

Решение на Св. Синод относно Наредбата за избирането на епархийски митрополити

На своето заседание на 12.03.24 г., след проведено гласуване Св. Синод единодушно реши:

Определя, че Наредбата за избор на епархийски митрополити, приета на заседанието на Св. Синод на 24.02.2024 г., прот. № 3 – пълен състав, е неприложима към този момент. Св. Синод определя Наредбата за избор на епархийски митрополити да бъде препратена за разглеждане в следващия Църковен събор.

***

Решение на Св. Синод относно касирането на епархийския избор за Сливенски митрополит, проведен на 18 февруари

Съгласно чл. 89, ал. 2 от  Устава на БПЦ – БП касирането на проведения на 18.02.2024 г. епархийски избор за Сливенски митрополит е окончателно.

Против горното решение гласуваха Ловчанският митрополит Гавриил, Неврокопският митрополит Серафим и Видинският митрополит Даниил.

***

Решение на Св. Синод за провеждането на нов епархийски избор на Сливенски митрополит

На своето заседание на 12.03.24 г. Св. Синод единодушно реши:

Възлага на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, съгласно чл. 89, ал. 3 от УБПЦ – БП, да продължи да управлява Сливенска епархия в качеството си на Наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол и да проведе нов епархийски избор за Сливенски митрополит.

Възлага на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан извършването на пълна финансово-административна ревизия на цялата Сливенска епархия, както и на имотното състояние на поделенията в епархията.

Възлага на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан да извърши пълна проверка на списъците с епархийски избиратели дали съответстват на изискванията, съгласно чл. 102 и чл. 103, във връзка с чл. 142 от УБПЦ – БП.

***

Решение на Св. Синод за епископска хиротония

На своето заседание на 12.03.24 г. Св. Синод на БПЦ-БП разгледа писмо на Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий с отправена молба за наречение и хиротония в епископски сан на архим. Матей (Орешков), клирик на Великотърновска епархия, и назначаването му за Викарен епископ на Великотърновския митрополит. 

Св. Синод РЕШИ: 

Дава благословение архимандрит Матей да бъде ръкоположен в епископски сан с титлата Никополски и да продължи служението си като Викарен епископ на Великотърновския митрополит. 

Наречението се извърши на 12 март т. г. в Синодалната палата, а хиротонията  на 07 април – Неделя Кръстопоклонна – в Митрополитската катедрала в гр. Велико Търново.

***

Биография на архимандрит Матей Орешков – наречен за Никополски епископ

Архимандрит Матей (Милен Стоянов Орешков) е роден в град Казанлък на 07.10.1971 г. Първоначално учи в Средно училище „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Казанлък, след което продължава средното си образование в Гимназията „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Казанлък. Завършва и Специалното техническо училище „Арсенал“ с профил – студена обработка на металите. Отбива военната си служба в гр. Ямбол и в гр. Грудово. Започва работа в завода „Арсенал“, гр. Казанлък, като през същия период записва и завършва виеше образование във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, специалност – Философия. Шест години преподава като учител по философия в Гимназията „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Казанлък. После завършва паралелния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ и Православната духовна академия „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Пловдив. Приет е за послушник в Присовския манастир „Св. Пантелеймон“, В.Търновска епархия, където на вечернята срещу Благовещение (24.03.2016 г.) е постриган в монашеска схима, а на 01.10.2016 г., след решение на Св. Синод е ръкоположен в йеродяконски чин, а след година – за йеромонах. На 16.11.2022 г. йеромонах Матей е възведен в чин архимандрит. Докато е на послушание в Присовския манастир „Св. Пантелеймон“, йеромонах Матей служи в обителта и в енории, които са му поверени. В началото на 2020 г., йеромонах Матей поема длъжността ефимерий в Манастира „Св. апостоли Петър и Павел“, гр. Свищов и енорийски свещеник на храмове в Свищовска духовна околия. От юли 2022 г. до май 2023 г. йеромонах Матей е член на В.Търновския епархийски съвет като представляващ епархийските манастири. От 01.06.2023 г. е Архиерейски наместник на Никополска духовна околия и енорийски свещеник на храмове и от Никополска духовна околия.

***

От печат излезе официоза на БПЦ-БП – „Църковен вестник“. В този брой ще откриете важни за Църквата и живота на православните християни текстове и теми, като живота на Света новомъченица и чудотворица Кирана (Керана) и отбелязването на 140 години от блажената кончина на митрополит Иларион Ловчански-Кюстендилски. „Църковен вестник“ се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент. Цена на един брой – 0,70 лв.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

В неделя, на 10 март Негово Светейшество Папа и патриарх на Александрия и цяла Африка Теодор II отслужи съборна света Литургия по време на която извърши и хиротонията на избрания и утвърден архимандрит Поликарп за епископ на Буниа, Кисангани и Източен Конго. Богослужението се състоя във вековния патриаршески манастир „Свети Сава“.

***

На 11 март 2024 г., на 54-годишна възраст почина Моравическият епископ Антоний, представител на Сръбския патриарх към патриарха на Москва и цяла Русия, и настоятел на църквата „Свети апостол Петър и Павел“ при Яузката порта в Москва (подворие на Сръбската православна църква). Вечна и блажена памет!

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 181

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content