Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 14 март 2024 г.

phplxaxvu 800x 2

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

Днес от 14:00 ч. в Синодната палата се свиква извънредно заседание на Светия Синод на БПЦ-БП по повод кончината на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. По време на заседанието, съгласно Устава на БПЦ-БП, ще бъдат взети решенията относно организирането на поклонението, Опелото и погребението на приснопаметния патриарх Неофит.

***

Светият Синод на БПЦ-БП определи датите за поклонението, опелото и погребението на Светейшия патриарх Неофит

На свое извънредно заседание Светият Синод в пълен състав по повод кончината на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит на 13-ти март 2024 г., реши:

На основание чл. 42, ал. 1 от Устава на БПЦ – БП старшият член на намаления състав на Светия Синод – Варненският и Великопреславски митрополит Йоан встъпи временно във функциите на Наместник-председател на Светия Синод. След като обсъди въпроса за поклонението, опелото и погребението на Светейшия патриарх Неофит, Светият Синод реши:

На 15 март, в 09:00 ч. тленните останки на блаженопочиналия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит да бъдат изложени за поклонение в Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“.

На 16 март, в 09:30 ч. да бъде отслужена заупокойна света Литургия, а опелото на блаженопочиналия Предстоятел на БПЦ – БП ще започне след края на светата заупокойна Литургия. С литийно шествие тялото на блаженопочиналия Патриарх ще бъде пренесено от Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ до митрополитската катедрала „Света Неделя“, където ще бъде положено.

***

В катедралния храм „Света Троица“ в Русе също беше отслужена заупокойна молитва за новопреставения Български патриарх Неофит. Богослужебното последование бе оглавено от викария на Русенски митрополит Наум – Главиницки епископ Макарий, в съслужение с клирици от престолния град и епархията. С бащинска благост, с топъл глас, със светещи от любов очи, с ласкава усмивка, със завладяващо слово, с безкрайна доброта и с неизчерпаема духовна сила – така миряни и свещеници от Русе ще запомнят патриарх Неофит, който 19 години беше Русенски митрополит. По повод кончината му днес в катедралния храм „Света Троица“ бе отслужена заупокойна молитва за неговата душа под тъжния звън на камбаните. Знамената на всички административни сгради бяха спуснати наполовина в памет на Светейшия наш отец Неофит, Български патриарх и Софийски митрополит!

***

Заупокойна молива бе отслужена за Негово Светейшество, Българския Патриарх и Софийски митрополит Неофит в катедралния храм „Свети апостоли Петър и Павел“ в Силистра.

***

На 14 март, след Божествената света Литургия, настоятелят на Патриаршеското подворие на Руския патриарх в България протойерей Владимир Тишчук отслужи Трисагий за Предстоятеля на Българската църква Негово Светейшество патриарх Неофит.

***

Думи на Негово Величество Цар Симеон Втори по повод кончината на блаженопочившия Български патриарх Неофит

С голямо прискърбие научих за кончината на Първосветителя на Родната ни Църква – блаженопочившия Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски! За мен ще останат незабравими светите му богослужби, както и личните ни срещи, при които силно впечатляваха неговата доброта, мъдрост и монашеско смирение! Неговото миротворство и дълбока състрадателност са пример за всички ни! Нека Всемилостивият Бог, Царят на Царете да прости приснопаметния патриарх Неофит и да го упокои в Небесното Си Царство! Вечна и блажена да бъде паметта му“!

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей в четвъртък сутринта Патриаршеския храм „Свети Георги Победоносец“ във Фенер, отслужи Трисагий за Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит.

***

Румънският патриарх изпрати съболезнования на Българската църква след смъртта на патриарх Неофит. В четвъртък Румънският патриарх изпрати съболезнователно послание до Синода на Българската православна църква по повод упокоението на Българския патриарх Неофит.

С дълбока скръб научихме за напускането на този свят, след дълго боледуване, на нашия възлюбен брат в Христа, достойния за памет Неофит, Софийски митрополит и патриарх на Българската православна църква, почтена и известна личност на съвременното православие. Споделяме болката, причинена от тази загуба и от името на архиереите, духовенството и вярващите на Румънската православна църква, изпращаме нашите братски съболезнования на членовете на Светия Синод и цялата Българска църква.

Молим се на нашия Господ Христос, Който е възкресението и животът, да упокои заедно с праведните душата на патриарх Неофит в светлината, мира и любовта на Пресвета Троица.

Вечна памет от род в род“!

Даниил, патриарх на Румънската православна църква

***

На 14 март, от 14:00 ч. ще се проведе Научна среща „Правни аспекти и последици от Закона за равнопоставеност на половете“ в Националната библиотека на Сърбия.

След изключително голямата подкрепа на сръбската общественост за мненията, изразени на научната среща Сръбска идентичност, сръбският език и законът за равенство между половете, проведена на 16 януари 2024 г., и специално публикуваните Заключения, Сръбската православна църква, в съгласие с голям брой преподаватели по право и правни експерти, за професионалното и подробно определяне на противоречията, съдържащи се в този общ нормативен акт, реши да организира нова научна среща на 14 март 2024 г. от 14:00 ч., която ще се занимава с правните аспекти и последиците от прилагането на съответния закон.

***

Румънският парламент ще има православен параклис, който ще бъде осветен на 25 март, празника „Благовещение“ в понеделник на Втора седмица от Великия пост. Православният параклис, който ще бъде изграден в сградата на румънския парламент, ще бъде посветен на Свети апостол Андрей, закрилник на Румъния.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 129

Skip to content