Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 16 март 2024 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

F48720DC19821CC10CAF0D0D04B24147

До късно вечерта продължи поклонението пред упокоилия се Български патриарх Неофит в Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“. По-рано на 15 март да се простят със Светейшия патриарх Неофит в храм-паметника дойдоха президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Росен Желязков, Министър-председателят в оставка академик Николай Денков, Вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел, кметът на столицата Васил Терзиев, посланикът на Сирия в България Жамал Нажиб, който написа на сирийски език благи думи за Негово Светейшество в съболезнователната книга, поставена преди няколко дни във фоайето на Светия Синод, министърът на отбраната Тодор Тагарев, политици, общественици и стотици православни християни. По-рано през деня бе отслужен трисагий за Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. В края на заупокойната молитва Варненският и Великопреславски митрополит Йоан каза: „Бог да прости! Бог да упокои в селенията на праведните Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. С изпълнени със скръб сърца молим Всеподателя Бога да го приеме в Своите обятия заради неговото служение на Бога и на Светата Църква в най-високата степен – патриаршеското служение“, каза митрополит Йоан.

***

За да има пълнота на патриаршеският избор, трябва всички катедри на БПЦ-БП да бъдат заети, тоест първо ще бъде избран Сливенски митрополит, а след това ще бъде свикан Патриаршески събор за избор на нов патриарх. Това обясни Старозагорският митрополит Киприан, говорител на Светия Синод на БПЦ-БП. Той допълни, че заупокойната Литургия в „Свети Александър Невски“ ще започне на 16-ти март в 09:30 ч. и ще се ръководи от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, наместник-председател на Светия Синод. В 09:20 ч. Русенският митрополит Наум ще посрещне Вселенският патриарх Вартоломей на летището и ще го придружи до Патриаршеската катедрала. В 11:00 ч. ще започне опелото на патриарх Неофит, на което ще служат заедно всички митрополити и епископи на БПЦ-БП. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който трябва да се погрижи за организацията по погребението, заяви по-рано през деня, че Вселенският патриарх ще оглави богослужението и опелото, след което ще има литийно шествие до храм „Света Неделя“. Там ще бъде погребан патриархът, от южната страна, зад гроба на Екзарх Йосиф. Митрополит Йоан изясни, че на всички е изпратен реда за опелото на 16-ти март, но досега присъствие на погребението са потвърдили Вселенският патриарх Вартоломей и представители на Сръбската, Македонската и Албанската църкви. Албанската църква ще бъде представена от митрополита на Корча – Йоан, от Йерусалимската патриаршия ще бъде представена от митрополита на Бостра – Тимотей.

***

Относно избора за нов патриарх на България митрополит Йоан напомни, че на 19-ти март Светият Синод ще избере наместник-председател, който трябва да организира избора на новия патриарх. На въпроса дали първо ще бъде избран митрополит на Сливенската епархия той коментира, че такава е била практиката при избора и на патриарх Кирил, и на патриарх Максим, когато също е имало овдовели епархии.

***

patriarh neofit poluchi moshtite na sveti kliment papa rimski i sveti potit 3

В съболезнователно писмо до Светия Синод на Българската православна Църква, председателят на Епископската конференция на римокатолиците в България, от името на цялата католическа общност в страната, изразява скръбта за кончината на „обичния брат в Христа, Български патриарх и Софийски митрополит Неофит“, за когото „пазим спомен от искрената братска християнска обич“.

Ваши Високопреосвещенства,

С дълбоко прискърбие научаваме вестта за кончината на обичния брат в Христа, Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, който с голяма отдаденост в Господа служи на Църквата и на българския народ. Пазим спомен от искрената братска християнска обич на Негово Светейшество патриарх Неофит, многократно изразявана към представителите на Католическата църква и към българската католическа общност. Епископската конференция на Католическата църква в България поднася съболезнования на Светия Синод на Българската Православна Църква, на духовенството и верните, като молитвено просим от Бога упокоение за душата му. Нека Преблагият и Милосърден Господ приеме в небесните Си селения новопреставления патриарх Неофит като го дари с вечна светлина, мир и покой. Вечна памет на блаженопочившия патриарх Неофит!

Епископ Христо Пройков, Председател на Епископската конференция на Католическата църква в България“

***

Във връзка с кончината на главата на нашата братска Българска православна църква, Негово Светейшество Неофит – патриарх Български и митрополит Софийски, на църковната служба в арменския храм в София тази неделя, отец Кусан Хадавян ще отслужи заупокойна молитва. Общността ни е съпричастна с траура на българските православни християни и отправяме заедно молитва за покой на душата на духовния пастир на Българската православна църква, радетел за мир и единение, пример за човешка добрина, смирение и милосърдие.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

С дълбока скръб“ – се чете в писмото, подписано от префекта на ведомството за насърчаване на християнското единство, кардинал Курт Кох – „научих за кончината на обичания патриарх Негово Светейшество Неофит, който ръководеше Българската православна църква с голяма вяра и всеотдайност. Изказвам на Вас Високопреосвещени владико Йоан, на председателствания от Вас Свети Синод и на цялата Българска Православна Църква моите сърдечни съболезнования и Ви уверявам в своята сърдечна близост в молитвата“. Кардинал Кох уверява, че си спомня с „обич топлото и братско гостоприемство, оказано от покойния патриарх по време на пътуването на папа Франциск до България, когото придружавах. Негово Светейшество Неофит, дори в трудностите, с които трябваше да се сблъска, винаги се поверяваше със смирение на Господа, предлагайки живо свидетелство за вяра, отдаденост и любов към Църквата“. Оттук и молитвата на кардинал Кох към Господ Иисус Христос „да изпълни сърцата на вярващите с утеха, вътрешен мир и се застъпи пред Божия престол за бъдещето на Българската църква, както и на всички християнски църкви и за тяхното общение“. „В единство на молитва ви поздравявам братски в Господа“, завършва съболезнователното си писмо кардиналът.

***

Съболезнователни адреси бяха изпратени на 15-ти март до Светия Синод на БПЦ-БП от Вселенския патриарх Вартоломей, от Сръбския патриарх Порфирий и от Варшавския и на цяла Полша митрополит Сава.

***

На 15 март в патриаршеската и синодална резиденция в Даниловския манастир в Москва се състоя среща между Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и Негово Светейшество Сръбския патриарх Порфирий.

***

На 15 март, в първия ден от изборите за президент на Руската федерация, в патриаршеската и синодална резиденция в Даниловския манастир, Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил взе участие в гласуването. Законодателството на Руската федерация предвижда възможност за гласуване въз основа на подадено заявление извън избирателната секция поради служебни нужди. Предстоятелят на Руската православна църква попълни предоставената от представители на избирателната комисия бюлетина. Изборите за президент на Руската федерация през 2024 г. се провеждат в рамките на три дни – от 15 до 17 март.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 16

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content