Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 17 март 2024 г.

419071446 715971537408259 439784186511379164 n 1536x1024 2

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей оглави в събота, 16 март 2024 г., Опелото на блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх Неофит в катедралния храм „Свети Александър Невски“ в София. Малко преди да пристигне в катедралния храм, в специално помещение на летището в София, Негово Светейшество се срещна и проведе обстоен разговор с Негово Превъзходителство Министър-председателят на България г-н Николай Денков и министърът на външните работи г-жа Мария Габриел.

***

Негово Светейшество Александрийският и на цяла Африка Папа и патриарх Теодор II изпрати съболезнователен адрес до Наместник-председателя на Светия Синод на Българската църква Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан по повод кончината на Негово Светейшество Софийския митрополит и Българския патриарх Неофит: „С дълбока скръб научихме за упокоението на Негово Светейшество Софийски митрополит и патриарх на цяла България Неофит, много обичан и уважаван брат и съслужител на нашата древна катедра. В деня на неговата кончина, ние отслужихме Трисагий и се помолихме Бог да настани душата му в земята на живите. Вечна памет на Негово Светейшество Софийски митрополит и патриарх на цяла България Неофит, виден църковен деец и духовно възвеличен, смирен и кротък по сърце човек, благодатно служил на Българската автокефална църква“.

На Заупокойната Литургия в храм-паметника „Свети Александър Невски“, опелото и литийното шествие с погребението на Българския патриарх Неофит в София присъства Негово Високопреосвещенство Кесарийския митрополит Теофилакт (от Александрийската патриаршия), като представител на Негово Светейшество Папа и Патриарх на Александрия и цяла Африка – Теодор II.

***

В събота на Сирната седмица на 16 март 2024 г., в Йерусалимската патриаршия бе почетена паметта на светите 40 мъченици Севастийски. Божествената света Литургия бе оглавена от Негово Светейшество Йерусалимския и на цяла Палестина патриарх Теофил Трети, в съборния храм „Възкресение Христово“ в Йерусалим.

***

На 16 март 2024 г., в катедралния храм „Христос Спасител“ в Москва, Негово Светейшество Московският на цяла Русия патриарх Кирил и Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий оглавиха Божествена света Литургия и опелото на блаженопочиналия Моравически епископ Антоний, викарий на Сръбския патриарх и представител на Сръбския патриарх при патриарха на Москва и цяла Русия, както и  предстоятел на храм „Свети апостоли Петър и Павел“ в Яуз. Бог да го прости, вечна и блажена да е паметта му!

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 185

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content