Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 20 март 2024 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

433527248 1184147892908021 4433772793861790965 n 2

Възпоменателно честване се състоя в Русе по случай отбелязването на 152 години от гибелта на Ангел Кънчев.

На 17 март 2024 г., на Вечернята на всеопрощението, с архиерейска вечерня в катедралния храм „Света Троица“ в Русе бе дадено начало на Великопостния период. Богослужението бе оглавено от Негово Преосвещенство Главиницки епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум. Според установения ред свещенослужители и миряни се простиха помежду си за началото на светата Четиридесетница.

***

На 19 март по обяд в храм „Света Троица“ в кв. „Речица“, гр. Сливен, където служи отец Иван Янков, е влизано с взлом. „Разбит е прозорецът в олтара, всичко е съборено, разтурено, обърнато“ разказва отец Иван. Полицията е уведомена и по случая работят служители от МВР.

***

Писмо на Агатополския епископ Йеротей до свещ. Иван Янков

Възлюбени в Господа, о. Иване,

С тревога в сърцето си се обръщам още веднъж към Вас, след като Ви писах и посъветвах да проявите търпение в този труден за всички ни момент.

Сега отново Ви призовавам да преустановите гладната стачка, която сте започнали, и да проявите послушание към свещеноначалието, като вярвам, че по този начин ще дадете добър пример на смирение, вяра и упование в Божия промисъл!

Нашата борба не е против кръв и плът, а против поднебесните духове на злобата, затова и нашите оръжия са други. Нека си препашим кръста с истина и се облечем в бронята на правдата, …да вземем щита на вярата (Ефес 6:13-18), и молитвата с вяра ще угаси нажежените стрели на лукавия. Разбира се, в историята на Църквата има много примери, когато при гонение християните избирали смъртта пред отстъпничеството, но сегашният момент не е аналогичен.

Вашето действие, макар и подтикнато от ревност по правдата, не е облечено в благоразумие, към което всички сме призвани да се стремим, особено сега, по време на Великия пост! В Духа Христов „целта не оправдава средствата! Защото Негово творение сме ние, създадени в Христа Иисуса за добрите дела, що Бог е предназначил да вършим (Ефес. 2:10). Но добрите дела се постигат с добри средства. Не е добре да се разпалват антицърковни и антиклерикални настроения сред хората.

Св. Ефрем Сирин, чиято великопостна молитва ни води в пътя на покаянието, ни поучава: нашият Господ поставя по-високо от всяка добродетел любовта, но кой е богат с любов, ако не смиреният? Със смирението се придобиват както любовта, така и вярата, и надеждата…, смирението прави жертвата угодна на Бога… За смирения дори да съгреши, е лесно да принесе покаяние, а гордият, дори да е прав, трудно се обръща към покаянието и лесно става плячка на врага. А Господ дойде, за да ни даде живот в изобилие (Йоан. 10:10).

Вразуми се от всичко това, учениче Христов, и отхвърли всяка гордост и избери за себе си смирението.

Добре е да вземем пример от светиите, които са понасяли със смирение и търпение множество скърби и клевети, какъвто е бил и нашият съвременник св. Нектарий Егински. И ако искаме да бъдем Христови поборници, нека бъдем готови да понасяме връхлитащите ни бури с дълготърпение и упование в Божия промисъл!

Нека се стремим да живеем в Духа Христов, който е правда, мир и радост в Христа Иисуса! Приятно и сладостно е игото на смирението; който го носи върху си, нему Бог дава благодат…

Моля Ви, о. Иване, нека не даваме повод да се мисли, че един християнин може сам да посегне на живота си, а още повече свещеник! За един православен вярващ не е допустим такъв отчаян акт, като гладната стачка, която в случая е равносилна на самоубийство.

Нека да пазим вярата и любовта и да не спираме да се уповаваме на Бога с надежда на Неговата велика милост!

С обич в Христа:
Агатополски епископ Йеротей
Рилска св. обител 
19.03.2024 г.

***

На 20 март (сряда) от 18:00 часа бе отслужено Велико повечерие с Канона на свети Андрей Критски Трета статия в храм „Възнесение Господне“, в град Пловдив.

***

В храм „Света Троица“ Ловеч, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил отслужи архиерейска Преждеосвещена света Литургия. Вечерта от 17:00 ч., предстоя на Велико повечерие с канона на свети Андрей Критски, трета статия.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

От понеделник, 18 март, до сряда 20 март, Негово Светейшество Йерусалимският и на цяла Палестина патриарх Теофил Трети съмолитстваше на Великопостните богослужения в манастирската църква „Свети свети Константин и Елена“.

***

На 20 март 2024 г., в сряда от първата седмица на Великия пост, Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил се моли по време на великопостната утреня, часове и глоба в катедралния храм „Христос Спасител“ в Москва. След това предстоятелят на Руската православна църква отслужи първата за тази година литургия на Преждеосвещените дарове.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 128

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content