Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 29 март 2024 г.

434708777 964231592111111 3122497287249575759 n 1 e1711711006786

НОВИНИ ОТ ЕПАРХИЯТА

На 29 март, в катедралния храм „Успение Богородично“ в град Кюстендил бе отслужена архиерейска Преждеосвещена света литургия. Богослужението бе оглавено от Негово Преосвещенство Велбъждския епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 29 март в храм „Света Троица“ в престолния град Ловеч бе отслужена архиерейска Преждеосвещена света Литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. Същия ден вечерта от 17:00 ч. митрополит Гавриил оглави Малкото повечерие с канон и Втора статия на Богородичния акатист.

По традиция в Ловчанска епархия в престолния град Ловеч в храм „Света Троица“ след Литургията се състоя и свещеническа конференция. Следващата свещеническа конференция ще се състои на 10 март, в храм „Света Параскева“ в град Троян.

***

На 29 март, бе отслужено Малко повечерие с Богородичен канон и акатист – II статия в храм „Въведение Богородично“, в Благоевград. Богослужението бе оглавено от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

С голяма тържественост, бе посрещнат Негово Светейшество Папа и патриарх на Александрия и Африка Теодор II в митрополията на Киншаса в Централна Африка. В катедралния храм на митрополията бе отслужен Молебен, оглавен от Негово Светейшество. Повод за пристигането на патриарх Теодор в Централна Африка е ръкоположението на двама нови епископи, които ще управляват областта.

***

На 28 март, в Патриаршеската и Синодална резиденция в Даниловския манастир в Москва Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил прие председателя на Съвета на Международния конгрес на индустриалците и предприемачите Василий Павлович Тарлев. На срещата присъстваха председателят на Синодалния отдел за връзки на Църквата с обществото и медиите. Международният конгрес на индустриалците и предприемачите е обществена неправителствена организация, създадена през февруари 1992 г. по инициатива на национални структури на бизнес кръгове от Руската федерация, страните от ОНД (Общност на независимите държави), Европа и Азия.

Същия ден патриарх Кирил се срещна и с министъра на образованието на Руската федерация г-н Кравцов. На срещата присъстваха председателят на Синодалния отдел по религиозно образование и катехизация Екатеринбургски и Верхотурски митрополит Евгений, председателят на Синодалния отдел за връзки на Църквата с обществото и медиите и ръководителят на правния отдел на Московската патриаршия игумения Ксения. По време на срещата Негово Светейшество патриархът изрази загриженост относно приемането на Заповед № 110 на Министерството на образованието на Русия от 19 февруари 2024 г., съгласно която предметната област и учебният предмет „Основи на духовно-нравствената култура на Народите на Русия“ бяха изключени от федералния държавен стандарт за основно общо образование. В резултат на срещата беше постигнато съгласие за създаване на работна група за координиране на позициите.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 260

Skip to content