Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 3 април 2024 г.

433454433 966698711864399 628220588176722580 n 1

НОВИНИ ОТ ЕПАРХИЯТА

Ученици от 6 ОУ „Св. Никола“ и 13 ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ в гр. Стара Загора посетиха Граничката св. обител „Св. апостол и евангелист Лука“ и се запознаха с историята на манастира и духовния живот в него.

***

В столичния храм „Рождество Христово“ в ж.к. „Младост“ 3, започна благотворителна кампания за абитуриенти в неравностойно положение. Кампанията е част от поредицата прояви, които енорийският център към храма организира в подкрепа на деца и младежи от Северозападна България. Всяка година в храма се организира акция за събиране на учебни пособия в началото на учебната година, както и за подаръци за Рождество Христово. Сега всеки, който има желание, може да донесе в храма своя тоалет от абитуриентския бал или да закупи нов такъв, а те ще бъдат дарени на младежи, които сега завършват училище и чиито родители се затрудняват да организират празника за завършването им. „Нека дадем шанс на младежите да имат достоен бал! Дарете ни абитуриентския си тоалет, обувки, чанта до 1 май 2024 г. в храм „Рождество Христово“ и ние ще им намерим нов човек, който да ги изпълни със смисъл!“ – е призивът на организаторите. Адресът на храм „Рождество Христово“ е: 1712 София, ж.к. „Младост“ 3, бул. „Филип Аврамов“ № 7. Има удобен градски транспорт с метро и автобуси. За информация и допълнителни въпроси се обръщайте към г-жа Велина Тонева.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей, посети седалището на Арменската патриаршия в Константинопол и поздрави патриарха на арменците в Турция Сахак Машалян за Възкресение Христово.

***

На 1 април, председателят на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия Волоколамски митрополит Антоний, с благословението на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, пристигна на работно посещение в Светите земи. Той се придружава в пътуването от съветника на патриарха на Москва и цяла Русия протойерей Николай Балашов, заместник-председателя на ОВЦС протойерей Игор Якимчук и секретаря на председателя на ОВЦР дякон Николай Васин. На 2 април, митрополит Антоний и придружаващите го лица бяха приети в Йерусалимската патриаршия от Негово Светейшество Йерусалимския и на цяла Палестина патриарх Теофил III. На срещата присъстваха още Капитолийски митрополит Исихий, Константиновски архиепископ Аристарх и ръководителят на Руската църковна мисия в Йерусалим архимандрит Васиан.

***

Преди 55 години, на 3 април 1969 г., Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил, като студент в Ленинградската духовна академия, е постриган за монах с името Кирил в чест на равноапостолния Кирил, просветител на славяните. Пострижението бе извършено от духовния наставник на Негово Светейшество Ленинградския и Новгородски митрополит Никодим (Ротов). На 7 април 1969 г. бъдещият патриарх е ръкоположен от него за йеродякон, а на 1 юни същата година – за йеромонах.

***

Във вторник, на 2 април, постоянният Св. Синод на Гръцката Църква заседава под председателството на Негово Блаженство Атинският и на цяла Елада архиепископ Йероним II. В своето заседание бяха взети редица решения сред които:
Св. Синод назначи Високопреосвещения митрополит на Йоанина Максим за представител на Гръцката архиепископия да участва в церемонията по снизхождане на благодатния огън на Велика събота в Йерусалим.
Св. Синод бе информиран от Високопреосвещения митрополит на Димитриáдос и Алмирос Игнатий за присъствието на опелото и погребението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 43

Skip to content