Продължете към съдържанието

Храмов празник в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в ж.к. „Красно село“

20240405 093221 1

На 5 април, в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“, в „Красно село“ бе отслужена архиерейска Преждеосвещена св. Литургия. Богослужението бе оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом гл. ас. д-р. Стефан Стайков, предстоятел на храма и епархийски съветник, протойерей Васил Асенов, протойерей Пламен Ангелов, свещеник Йоан Йотов, йеродякон Поликарп и йеродякон Вартоломей.

Песнопенията на Утренята и св. Литургия бяха огласени от храмовия псалт г-н Методий Стоилов, който отбелязва и именния си ден.

На богослуженията присъстваха столичани, дошли да се помолят за здраве и благоденствие.

В края на св. Литургия епископ Поликарп каза духовно слово за св. Методий: „В храма посветен на св. братя Методий и Кирил, учители Славянобългарски, ни призовава Бог да въздадем Нему хвала за великите благодеяния, които изобилно е излял върху нашия народ. Вглеждайки се в образа на св. Методий, ние виждаме смирението и кротостта, с които се е удостоил да просветне, като светило пред Бога – каза епископът, като разказа за живота и делото на св. Методий Славянобългарски.
„Спомняйки си делото на първоучителите да благодарим на Бога, че ни е дал такива учители и светила. Благодарим и на св. братя, че са ни дали четмо и писмо да служим и славословим Бога на разбираем за нас език. Нека си припомняме тази огнена, пламенна любов, с която св. Методий и Кирил запалиха светлината на Българската и славянската просвета. Нека следваме техния пример, както св. Методий и св. Кирил тръгнаха от Солун по повеление на Константинополският патриарх Фотий, с разрешението на папа Адриан II да образоват, научат и проповядват Христос на славяните. И те послушни на Божията воля тръгнаха по Балканите за да проповядват, така и ние да се изпълним с тяхното дръзновение, тяхната любов, тяхната саможертва. Почерпили от Божествения кладенец на мъдростта, укрепени с Тялото и Кръвта Христови, облагодатени с Даровете на Светият Дух, по молитвите на днес чествания св. Методий Славянобългарски, Бог да ни помилва и спаси, и с Негова помощ да достигнем до славния и Велик ден на Христовото Възкресение. – благопожела още владиката.

Бе изпято многолетствие за Високопреосвещения Врачански митрополит Григорий, за Преосвещения Белоградчишки епископ Поликарп, свещенството, както и за псалта г-н Методий Стоилов който на този ден отбелязва имен ден и за всички благочестиви и православни християни!

Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Стефан Стайков подари красив букет цветя в знак на благодарност и картина изрисувана от г-жа Мирослава Мерекьова, на която е изобразена Църквата като спасителен кораб в бурно море. Епископът благодари на отец Стефан за организацията, на свещенството, на народа и на всички потрудили се за храмовия празник. След проповедта епископът раздаде нафората на народа.

Текст и снимки: йеродякон Вартоломей (Фердов)

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

20240405_093221

Visits: 295

Skip to content