Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 11 април 2024 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

Излезе от печат вторият брой на енорийския бюлетин на Каварненска енория при храм „Св. Георги Победоносец“. „Вяра и Дело“ е вече в енорийските храмове в своя книжен вариант. Броят е посветен на темата за отношението между екологията и християнството и връзката на човека с творението и природата. Всички броеве на бюлетина можете да изтеглите от страницата „Вяра и Дело“, или да ги четете онлайн в рубриката „Вяра и Дело“, поддържана от Атанас Димитров.

finland1

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей посрещна в Патриаршията във Фенер Високопреосвещения архиепископ на Хелзинки и цяла Финландия – Лъв, който ще гостува на Вселенската патриаршия до 16 април. Това е първата среща между двамата архиереи след посещението на Вселенския патриарх във Финландия през септември 2023 г. Визитата на архиепископ Лъв е свързана с честването на автономията на Финландската Църква.

***

Негово Блаженство Румънския патриарх Даниил, както и други представители на религиозните деноминации в Румъния, се срещнаха с представители на държавната власт в сряда на 10 април, в Националния музей на изкуствата в Румъния. Участниците обсъдиха аспекти, свързани със социалното сътрудничество. „Днес Румънската православна църква е убедена, че в сътрудничество с държавните институции, може да внесе, заедно с другите религиозни деноминации, голям и полезен принос в живота на румънското общество, особено в духовната, културната, образователната и социалната области“ каза в посланието си патриархът на Румъния. „Тази мисия произтича не само от нуждите на днешния социален контекст, но преди всичко от посланието на Христовото Евангелие, което не разделя любовта към Бога от любовта към хората, защото Бог обича всички хора и желае тяхното спасение. Благодарим на правителството на Румъния за подкрепата, която оказа на църквата, както досега и за организирането на тази среща между представителите на румънската държава и представителите на признатите религиозни деноминации в Румъния, като израз на съвместна отговорност и сътрудничество между държавата и религиозността, за доброто на румънския народ“, завърши Негово Блаженство.

***

Започва 69 етап на масовите кръщения в Грузия, на които лично Негово Светейшество Католикос-Патриархът на Грузия Илия II ще бъде кръстник на всяко трето и следващо новородено дете. Записването за кръщенките ще се извършва в Патриаршията на Грузия от 15 април до 19 април 2024 г. от 12:00 ч.

***

Негово Високопреосвещенство Киевският и на цяла Украйна митрополит Епифаний (непризнат от Българската православна църква – Българска патриаршия) посети Женева, Швейцария, придружен от Негово Високопреосвещенство Белоцерковския митрополит Ефстратий. Митрополит Епифаний бе посрещнат в централата на Световния Съвет на Църквите, където проведе среща с генералния секретар на ССЦ пастор Джери Пилай. След срещата си в централата на ССЦ, митрополит Епифаний отиде в Православния център на Вселенската патриаршия в Шамбези, където проведе среща и с Високопреосвещения митрополит на Швейцария – Максим.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 335

Skip to content