Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 16 април 2024 г.

437945021 833818142118414 6450336328299680369 n

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 14 април, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, възглави св. Божествена Литургия в храм „Св. Троица“ в гр. Ловеч. В светата Литургия съслужиха ставрофорен иконом Кънчо Кабадийски, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Вениамин Павлов, протойерей Тихон Борисов и дякон Андроник Попов. Църковните песнопения на светата Литургия бяха изпълнени от църковния хор „Благовещение“  при храм „Света Троица“ – Ловеч, с диригент г-жа Доротея Динкова. По време на светата Литургия митрополит Гавриил ръкоположи за презвитер дякон Теодор Нанков, който ще служи в Троянска духовна околия. На новия свещеник владиката пожела благодатно служение, както и във всичко да се ръководни от Христовия закон и заповеди, като дава пример на повереното му паство както с думи, така и с делата си. Отец Теодор Нанков е роден през 1982 г. в Троян, а е отрасъл и живее в красивия планински град Априлци.

***

На 14 април, в Четвърта Неделя на Великия пост – Преподобни Йоан Лествичник, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави светата Литургия в девическия манастир „Рождество Богородично“, намиращ се в землището на село Кабиле. Архиереят беше топло посрещнат от игуменията монахиня Минодора и сестрите при светата обител. В съслужение с него бяха свещеник Венцислав Георгиев и дякон Благой Иванов. Песенно светата богослужба беше украсена от майка Минодора, която по време на причастния прочете синаксара на празника, описващ подвига на преподобни Йоан Лествичник. „След поклонението на Честния Кръст и това средостение, или средата на светата Четиридесетница, някак си в нас възниква един въпрос – ще можем ли спокойно да завършим поста и как би било всичко с нас самите в този така да кажем подвиг? Той е и великопостен, и покаянен, и молитвен, независимо всички сложности, които ни предлага животът. И затова точно, като че ли в това съмнително мислене на човека как ще издържи до края, се явява и образът на преподобния Йоан Лествичник“ – заяви Негово Високопреосвещенство в своята проповед. Той поздрави сестрите, които се причастиха, благопожелавайки им Светото Причастие да им е за спасение. След края на богослужбата игумения Минодора разведе митрополит Йоан в новопостроеното крило на светата обител, където се намира и новият храм, посветен на свети архидякон Стефан. Строежът му е в завършителен етап и предстои неговото освещаване.

***

Областният управител на Перник Людмил Веселинов ще съдейства за по-бързото разрешаване на казуса с рушащ се храм в село Брезнишки извор. Възрожденската църква „Света Троица“ е в лошо състояние, покривът е разрушен, а дъждовете размиват стенописите. Това е причина и голяма част от църковната утвар да се съхранява в сградата на кметството. Храмът е построен през средата на 19 век, а камбаната, която е запазена и до днес, е от 1876 г. Църквата е вписана в Областния регистър на архитектурните паметници на културата, но е в окаяно състояние и ако не бъдат взети спешни мерки е застрашена от разрушаване, се опасяват жители на село Брезнишки извор. След публикации в местен сайт областният управител на Перник Людмил Веселинов заедно с кмета на Брезник Васил Узунов е посетил храма и на място се е запознал с проблема. Г-н Веселинов е обещал съдействие и е поел ангажимент да бъдат предприети всички необходими действия, които са в компетенциите на Областната администрация, в това число и оказването на помощ с експертно съгласуване на проекта, който ще бъде представен пред Националния институт за недвижимо културно наследство.

***

На 16 април от 18:30 ч. в СУ „Св. Климент Охридски“, Нова конферентна зала (Огледална зала) в Ректората бе представена книгата Християнство и литература. Фигури на (не)благородното на проф. д-р Калин Михайлов. Събитието е с участието на доц. Людмила Миндова, проф. Антония Велкова-Гайдаржиева, доц. Камелия Спасова, проф. Тодор Христов. Християнство и литература. Фигури на (не)благородното е литературоведска книга, но търси диалог както с богословието и философията, така и с други хуманитарни дисциплини. На първо място обаче – с този читател, у когото се надява да намери незакърнял порив към благородното в литературата и в живота. Проф. д-р Калин Михайлов е литературовед, есеист и поет, преподавател по антична и западноевропейска литература в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор e на четири литературоведски книги, посветени на различни аспекти в отношенията между християнството и художествената литература; на сборника с есета Забравената мая (2020 г.); на осем стихосбирки, излезли в периода между 1991 и 2023 г., както и на повестта „Смъртта няма последната дума“ (2021 г.).

НОВИНИ ОТ СВЕТА

В събота, 13 април, Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей предстоя на Златоустова света Литургия в памет на свети Свещеномъченик Григорий V Константинополски, а след това се поклони и помоли на мястото на неговата мъченическа кончина „Затворената порта“ на патриаршията във Фенер, където запали свещ и положи цветя.

***

Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей бе посрещнат в Архиепископията на Атина, от Негово Блаженство Атинският и на цяла Гърция архиепископ Йероним II. Патриархът изрази радостта си от това, че е отново в Гърция, като каза: „Щастлив съм да бъда тук, да се срещна с архиепископа, както и за поканата да участвам в „Конференцията на Океаните“  където ще имам възможност да предам посланието на Вселенската Църква за опазване на околната среда“. Той също така пожела благодатни и спасителни пости в очакване на Великия ден на Христовото Възкресение.

***

В Четвъртата неделя от Великия пост, на 14 април, в манастира на „Светия кръст Господен“, в Западен Нов Йерусалим бе отслужена патриаршеска света Литургия. Литургията бе оглавена от Негово Светейшество Йерусалимския и на цяла Палестина патриарх Теофил III.

***

С богослужение Българският православен храм „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ в Лисабон, Португалия, отбеляза четвъртата седмица на Великия пост. На 12 април в храма бе отслужено Малко повечерие с Богородичен акатист четвърта статия, възглавено от протойерей Захарий Бозов. Верният Божи народ отново застана пред образа на света Богородица и с хвалебни песнопения призова на помощ майчината ѝ закрила. В края на акатиста присъстващите преклониха своите колена и сърца пред света Богородица и се помолиха за здраве на всички християни. На 14 април църквата отбеляза и четвъртата Неделя на Великия пост на свети Йоан Лествичник и свети Мартин Папа Римски.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 40

Skip to content