Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 17 април 2024 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 4 април 2024 г. на 89-годишна възраст почина Александър Петров Господинов. Той е познат на много випуски семинаристи и студенти по богословие, чиито преподавател по английски език беше в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ и в Духовната академия (сетне Богословски факултет на Софийския университет) „Св. Климент Охридски“ от 1 януари 1981 г. до 1997 г. Александър Господинов е роден през 1935 г. в гр. София. Син на български дипломат, той е имал възможността да живее преди 1944 г. в Лондон, а след това в България завършва английска филология. Работи като преводач в Българска телеграфна агенция, а по-късно е привлечен от Св. Синод на Българската православна църква като преводач по английски език. Назначен е и за старши преподавател по английски език в духовните учебни заведения на Църквата в България. Включван е като преводач в делегациите на БПЦ при участие в международни богословски конференции в чужбина. Александър Господинов беше високо интелигентен човек, но и дълбоко вярващ православен християнин. С голямо усърдие се самообразова в богословието. Често пъти се включваше и в богословски дискусии, дори като преводач, излизайки от тясната си роля на езиков посредник. Стремеше се да е полезен с каквото може без да търси облага. Не беше семеен и живееше с грижите и тревогите на хората около себе си, както и на цялата Църква. Искрено страдаше, когато не виждаше сред студентите интерес към науките, които изучаваха. Покойният Български патриарх Максим много го ценеше като отличен филолог и предан на Църквата християнин. Покойният от дете беше енориаш на столичния храм „Св. Седмочисленици“, но винаги посещаваше и други храмове на празниците им. Опелото на тленните му останки бе извършено на 17 април, сряда, от 11:00 ч. в храм „Св. Седмочисленици“. Бог да прости Своя предан син Александър! Вечна и блажена да бъде неговата памет!

***

Великденска милосърдна кампания бе открита отново в енориите при храм „Св. Николай“ и храм „Св. Архангел Михаил“ във Варна. „Дойде време за Великденската милосърдна кампания на енориите във Варна. Нека отново да обединим усилия, за да зарадваме за празника хората, които посещават съботната „Трапеза за хора в нужда“ в храм „Св. Архангел Михаил“. За да се случи това, както и досега, разчитаме на доброволните дарения на хората с добри сърца, за да може отново да подготвим пакети с хранителни продукти, които да раздадем на нуждаещите се в събота преди празника (4 май), заедно с топлия обяд.“ – казват в сайта на храма организаторите.

***

Благотворителен концерт събра 8150 лв. за изграждането на православен храм в сливенското село Панаретовци, където досега не е имало църква. Концертът под наслов „За вярата и доброто“ се състоя в зала „Сливен“. Идеята за изграждане на храм „Въздвижение на Свети Кръст Господен“ в селото не е нова, а отпреди петнадесетина години. Църквата ще бъде в центъра на селото, каза кметът Даниел Илиев. Първоначално идеята е била храмът да бъде на друго място, но понастоящем са решили да бъде до сградата на кметството. Кметът на Панаретовци Даниел Илиев се надява първата копка на храма да бъде направена през лятото тази година. Той посочи, че ще бъде използван вече съществуващ проект на църквата, с леки изменения, заради новото място.

***

53658333995 ee57010e06 o

На 16 април, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, взе участие в международния форум „Заедно в борбата с кибертормоза на деца“ в средно училище „Христо Ботев“ в град Септември. В конференцията, организирана от Българската академия за сигурност и вестник „Стандарт“, се включиха: областният управител на Пазарджишка област г-жа Валентина Кайтазова, кметът на град Септември г-жа Васка Рачева, председателят на Българската академия за сигурност г-н Владимир Бронфенбренер, главният редактор на вестник „Стандарт“ г-жа Славка Бозукова, зам.-председателят на Държавната агенция за закрила на детето г-жа Ивайла Касърова, районният прокурор на Пазарджик г-н Радослав Бакърджиев, програмният „Закрила на детето“ в УНИЦЕФ в България г-жа Даниела Колева, директорът на училище „Христо Ботев“ в град Септември г-жа Галина Дишкова, представители на изпълнителната, законодателната и местната власт, на правоохранителните органи. Преосвещеният епископ Арсений се обърна с приветствено слово, в което изтъкна значението на изучаването на вероучението в училищата като превенция срещу киберпрестъпността сред подрастващите, и благослови участниците във форума. Сред главните инициативи на „Заедно срещу кибертормоза на деца“ са приемането на ново законодателство, което да криминализира всички форми на тормоз над деца в интернет, и подпомагане на обучението на децата в основите на киберсигурността. Домакин на събитието бе г-жа Галина Дишкова, директор на средно училище „Христо Ботев“ в град Септември, което от март т.г. е пилотно училище по програма „Киберзащитници“. От септември 2024 г. съвместно с Българска академия за сигурност стартира паралелка по киберсигурност във втори гимназиален етап. В училището от 22 години се изучава учебният предмет „Религия“ (Християнство – православие). През настоящата година са сформирани 11 групи с 222 ученици от първи до шести клас. Преподавател е презвитера Йорданка Василева, магистър по богословие и съпруга на иконом Йордан Василев.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

На 16 април, в Двореца на Сърбия в Белград, Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий и директорът на Дирекцията за сътрудничество с църквите и религиозните общности към Министерството на правосъдието на Република Сърбия, г-н Владимир Роганович подписаха договори за стипендии на студенти от богословските факултети и академии. Преди подписването на договора присъстващите бяха запознати с основната информация относно тазгодишния конкурс, както и с факта, че тази година 67 студенти, магистри и докторанти ще бъдат бенефициенти на стипендията на Управлението за сътрудничество с църквите и Религиозни общности.

***

В понеделник сутринта на 15 април 2024 г., в параклиса „Св. Архангел Михаил“, в митрополитския дом, беше отслужен Благодарствен молебен по случай 86-ия рожден ден на Негово Високопреосвещенство Савва, митрополит на Варшава и цяла Полша.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 82

Skip to content