Продължете към съдържанието

Преждеосвещена литургия в столичния храм „Св. Николай Софийски“

IMG 0000 52

На 18 април в столичния храм „Св. Николай Софийски“ бе отслужена архиерейска св. Литургия. Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Иван Йонов от храмовото духовенство, йеродякон Вартоломей и дякон Филип Стойчев.

Великопостните песнопения бяха изпълнени от църковни певци, ръководени от д-р Андрей Касабов. Молитвено участие в богослужбата взеха ставрофорен иконом Спас Спасов, предстоятел на храма, свещеник Христо Пашов и енориаши.

Със слово в края на службата епископ Поликарп благослови духовенството, певците и храмовото изпълнение. „Да бъдем онова, което Спасителят очаква от нас, да бъдем Негови подражатели. Да имаме любов към Бога, към нашия ближен и снизхождение към онези, които са около нас. Да бъдем такива, които виждат, намират и се ползват от доброто в човека, който е до нас. Защото както от светиите, така и от онези, които са тук на земята, имаме какво да научим и то да бъде добро и полезно за нас, за нашето спасение, и за нашето духовно израстване пред Бога. Призовани сме днес да имаме истинско покаяние и да вземем благодатния пример от онези, които са си отишли от този свят, и от тези, които са сред нас като учители на покаянието и духовния живот. Нека духовно израстваме и се превърнем в светъл пример за идните поколения“ – каза в словото си владиката.

Приветствени думи към викария произнесе ставрофорен иконом Спас Спасов, който отправи благодарност за архиерейската богослужба и благопожелания.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

IMG_0000 (1)

Visits: 197

Skip to content