Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 5 май 2024 г.

635FF454F302B95ED71121096393ED2E 1

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

Христос воскресе!

На Възкресение Христово Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод възглави тържествената пасхална света Литургия в Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”.

Малко преди полунощ митрополит Григорий прочете полагащото се евангелско четиво, което говори за радостта и удивлението на жените, отишли рано да помажат тялото на Спасителя, и възвести Христовото възкресение. В словото след провъзгласяване на Възкресение Христово той каза: “В светлия ден на Христовото Възкресение душите на вярващите се изпълват с благодарност към Твореца и нашето земно битие придобива истински смисъл. Възкресението е празник на живота, носещ любов, мир и духовна промяна за всеки, който го приема с чисто сърце и увереност в невидимото като видимо (Евр. 11:1). Празнувайки Великден, Възкръсналият Господ обновява човешката природа, укрепва ни в изпитанията и ни дава сили да вършим добри дела. Великденското послание, промени целия последващ ход на световната история, и ни насърчава към морална промяна и духовно обновление, което е жизнено необходимо в съвременното общество. То напомня на всички хора за произхода на християнството, както и за идващото Божие царство. В светлите дни на Пасхалното тържество сме призвани да споделим радостта със семейство, приятели и най-вече с онези братя и сестри, които се намират в нужда, като проявим действена любов и милосърдие… 

Нека Възкръсналият Господ дари всички нас да продължим земния си път душеспасително, като помним високата християнска отговорност и призив да укрепваме себе си и околните в твърда вяра, искрена любов и непоклатима надежда. Радостта от този празник ни вдъхновява за добри дела и сила, сред буйните вълни на житейското море, да запазим мир и спокойствие, да устоим на изкушенията, та с Божия помощ да преодолеем раздорите на този свят. Сега повече от всякога е нужно да сме миротвроци и да проявим своята любов на дело към ближния”.

На Пасхалната богослужба в съслужение с митрополит Григорий бяха Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Евтимий, духовен надзорник на Софийска св. митрополия, ставр. ик. Костадин Гаврилов, прот. Антоний Милушев, столични свещеници, протодяконите Александър Нешев, Иван Петков и Деян Коруновски.

Молитвено участие в богослужението взе служебният министър председател Димитър Главчев.

***

На Велики четвъртък в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ и тази година бе отслужено богослужението, в което се прочитат дванадесет откъса от св. Евангелия, разказващи за последните дни на Господ Иисус Христос. Богослужебното последование бе възглавено от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод, който съслужи с Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод и председател на храма, архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ставрофорен иконом Костадин Гаврилов, протойерей Антоний Милушев, протойерей Васил Танев, протойерей Сава Кокудев, протодякон Александър Нешев и протодякон д-р Деян Коруноски. Молитвено участие в богослужението взеха Негово Величество цар Симеон II, Негово Царско Височество Борис княз Търновски и Негово Царско Височество княз Белтран. Както се полага, по време на богослужението, бе изнесено и разпятието Христово. Митрополит Григорий се обърна към вярващите със слово, в което каза: „Виждаме Човеколюбеца Христос разпънат на Кръста от човеци. Тези, които получиха от Него само добрини, му се отплатиха с присмех, оплюване и накрая с разпятие. Но Той претърпя всичко това. Той го претърпя заради нас, човеците и в днешния ден не трябва само да осъждаме тези, които Го разпънаха, защото и ние със своите грехове добавяме гвоздеи към Неговото наранено тяло. Затова именно днес е ден за покаяние, за молитва и за осмисляне на жертвата на Господ Иисус Христос върху Кръста на Голгота. Не осмислим ли това, което той претърпя и извърши за нас, човеците в тези последни дни от Неговия земен живот – толкова скръбни, но и толкова спасителни обаче – то ние няма да вкусим истинската духовна радост от славното Му възкресение тридневен от Гроба Господен. Затова да помълчим, да отправим своите сърдечни молитви към Всеподателя Бога, да Му благодарим с покайни сълзи за това, което извърши за целия човешки род и за нас включително. Да Го помолим да ни прости и нам всяко волно и неволно прегрешение и да ни направи достойни наследници на Царството Божие, заради което се извършва този подвиг на Голгота от Господ Иисус Христос. Нека помълчим пред Кръста Господен, нека се поклоним пред страданията на нашия Господ и Спасител, и измолим Неговата помощ, Неговата подкрепа – да ни дарува покаяние и покайни сълзи, чрез които умити да се зарадваме и развеселим в Неговото славно Възкресение“. В утрешния ден рано сутринта ще бъде изнесена и плащаницата, а вечерта от 19 часа ще бъде отслужено „Опело Христово“.

***

На 2 май, Велики четвъртък, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави Вечернята със света Василиева Литургия и общия Маслосвет в Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“. В съслужение с Архиерея беше храмовото духовенство с председател иконом Стефан Николов. Песенно богослуженията бяха украсени от сборна група от клиросни певци с диригент Тодор Тодоров. Велики четвъртък е богат на празнични теми. На този ден се възпоменават четири събития, а именно: умиването краката на учениците от Иисус Христос; учредяването на тайнството св. Евхаристия през време на Тайната вечеря; молението на Господа „за чашата“ в Гетсиманската градина; предаването на Господа от Иуда в Гетсиманската градина.

***

На 2 май, Велики Четвъртък, за 15-а година с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай дворът на митрополитския храм „Св. Марина“ се изпълни с деца, дошли да изпълнят стародавната и обичана традиция – боядисване на великденските яйца. Инициативата бе организирана от Културно-просветния отдел на Пловдивска митрополия съвместно с Българския червен кръст. Повече от 230 деца, които изучават Религия – Православие като свободноизбираем предмет в своите училища, се отзоваха на поканата на Пловдивска митрополия, въпреки че са във Великденска ваканция. Лично Високопреосвещеният митрополит Николай посрещна децата в двора на храма „Св. Марина“ и заедно казаха молитвата „Отче наш…“. Владиката се обърна с приветствено слово към децата, в което разясни смисъла на древния обичай по боядисването на яйца, и разказа чудото със св. Мария Магдалена и червеното яйце. С голям ентусиазъм и искрено удоволствие всички дечица боядисаха общо над 600  великденски яйца. Високопреосвещеният митрополит Николай помогна на малчуганите при боядисването, раздаде на всяко дете лакомства, подаръци и книги с благословението да са здрави и силни, и винаги да носят радост и щастие, както зараждащият се от яйцето нов живот.

***

На Велики четвъртък, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи Велик Маслосвет и Вечерня със св. Василиева Литургия в катедралния храм „Св. Николай“ в Стара Загора. По време на службата владиката извърши чина по умиване на нозете, в който участваха 12 свещеници, дякони, иподякони и миряни. Възстановената традиция е по примера на Иисус Христос, който измил нозете на своите ученици преди Тайната вечеря, за да се покаже смирението, любовта към хората и че който иска да бъде пръв, нека бъде слуга на всички останали. След службата владиката поздрави децата от детските градини и училищата, които по традиция боядисват яйца в двора на църквата. „Радвам се, че отново можем да бъдем заедно. Трябва да знаем, че истинността на нашата вяра е тази, която крепи домашното огнище и семейните ценности. Бъдете благословени“, отправи послание Старозагорският митрополит. „Нека на първо място ви водят християнските ценности“, приветства и заместник-кметът на община Стара Загора Надежда Чакърова. Малко над 1000 яйца очакваха нетърпеливите малчугани. По традиция, първото боядисано яйце бе червено, с което бяха оцветени и бузите на децата за здраве през годината.

***

Христос Воскресе! С този радостен възглас Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възвести славното Възкресение Христово, Празникът на празниците. „Воистину Воскресе!“- възкликна с безмерна радост Божият народ, събрал се пред катедралния храм „Успение Богородично“ в Пазарджик. В нощта на Великден Високопреосвещеният митрополит Николай поздрави всички боголюбиви християни и възглави Пасхалното богослужение в катедралния храм „Успение Богородично“. В съслужение с Владиката бяха: архимандрит Максим, иконом Деян Стоенчев – духовен надзорник на Пловдивска митрополия, иконом Боян Кочев – архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, иконом Василий Кашоров, свещеници от околията и митрополитският протодякон Илиян Александров. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. апостол Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев и протопсалт Марин Йорданов. Официални гости на Пасхалното богослужение бяха: кметът на Пазарджик г-н Петър Куленски, областният управител на Пазарджишка област г-жа Валентина Кайтазова, командирът на Съвместното командване на специалните операции ген.-майор Явор Матеев, народният представител от 49-то Народно събрание г-н Радомир Чолаков, директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ гл. комисар Атанас Илков, председателят на Общинския съвет г-н Найден Шопов, бившият кмет на Пловдив г-н Здравко Димитров, държавни и общински служители, общественици. Малко преди полунощ митрополит Николай изнесе от светия Олтар и прикани всички богомолци да запалят свещите си и да вземат от Благодатния огън, който се поддържа целогодишно в катедралния храм. На специално приготвена сцена, издигната в двора на храма, Владиката прочете евангелското четиво, възвестяващо Възкресение Христово, и бе дадено началото на пасхалното богослужение. Архипастирят на Пловдивска епархия възгласи радостната вест за Христовото Възкресение с трикратно: „Христос Воскресе!“. Многобройният народ му отговори с пасхалния поздрав: „Воистину Воскресе!“ Небето се озари от празничната заря, ознаменувала Възкресението. След приключване на Пасхалната Утреня с възгласа „Благословено Царство…“ след полунощ започна Пасхалната архиерейска Литургия. По време на която много вярващи пристъпиха към светите тайни, съучаствайки в радостта на Възкресението.

В този Велик ден – на радост и надежда с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Пасхалната света Литургия в катедралния храм „Успение Богородично“ в Пловдив бе възглавена от Знеполския епископ Арсений – викарий на митрополита, който възвести славното Възкресение Христово, Празникът на празниците. „Воистину Воскресе!“- отговори с безмерна радост Божият народ. Светлините в храма бяха загасени и при пеенето на „Приидите, приимите свет…“ епископ Арсений прикани всички богомолци да запалят свещите си и да вземат от Благодатния огън, донесен от Йерусалим преди година. На специално приготвена сцена, издигната в двора на храма, епископът прочете Евангелското четиво, което Църквата е отредила да се чете в навечерието на Възкресение, и бе дадено началото на Пасхалната утреня. С трикратното „Христос Вооскресе!“ Преосвещеният епископ Арсений поздрави всички боголюбиви християни, след което възглави Пасхалното богослужение в катедралния храм „Успение Богородично“ в град Пловдив. В съслужение с архиерея бяха: ставрофорен иконом Тодор Хаджиев – протосингел на Пловдивска митрополия и председател на храма, и храмовото духовенство. Празничните песнопения изпълниха псалти от митрополитския хор „Св. апостол Ерм“. Официални гости на Пасхалното богослужение бяха кметът на Пловдив г-н Костадин Димитров и областният управител на Пловдивска област инж. д-р Илия Зюмбилев. Светата Литургия беше изпълнена с особената Пасхална радост и умиление, които неизменно съпътстват този най-велик ден в годината. Всички, които се бяха подготвили с многодневен пост и покаяние, пристъпиха към светите Тайни и се приобщиха със светите Тяло и Кръв Христови.

***

На Велика събота бяха положени тленните останки на Княз Кардам в гроба му в криптата във Врана в присъствието на Негово Величество Царят,  Нейно Царско Височество Княгиня Мария-Луиза, Негово Царско Височество Княз Борис Търновски, Негово Царско Височество Княз Белтран, Нейно Царско Височество Княгиня Калина, Негово Царско Височество Княз Симеон-Хасан, г-н Китин Муньос и професор Стоянович.

***

На 4 май, Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий отслужи Василиева св. Литургия  в катедралния храм на град Русе „Св. Троица“.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

На 1 май, на Велика сряда, следобед Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей присъства на тайнството Маслосвет в патриаршеския храм „Св. Георги Победоносец“ във Фенер. Сутринта Негово Светейшество предстоя на света Преждосвещена Литургия в патриаршеския храм.

На Велики петък в патриаршеския храм „Св. Георги Победоносец“ във Фенер, бяха отслужени Царски часове и Велика вечерня с изнасяне на св. плащаница. Вечерта в патриаршеския храм бе отслужено Утринното богослужение с Опело Христово и Лития около храма. Богослуженията бяха водени от Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей в съслужение с архиереи на Патриаршията.

На Велика събота през нощта, Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей оглави Пасхалната полунощница, утринна и Съборна архиерейска пасхална Литургия за Празника на празниците – Възкресение Христово. Богослуженията бяха отслужени в Патриаршеския храм „Св. Георги Победоносец“ във Фенер – Константинопол.

***

На 2 май в Александрийската патриаршия беше ръкоположена първата дякониса Анджелик Молен от Хараре, Зимбабве. Въпросът за необходимостта днес от възраждане на чина на дяконисите беше засегнат от Кари Фредерик Фрост – професор по богословие и религия, председател на Центъра за дякониси „Света Фива“ в Ню Джърси, САЩ, който през 2023 г. отбеляза своята десета годишнина, в нейната статия Ръкополагането на дякониси в Православната църква днес. В Православната църква няма официално решение за възобновяване на древния чин на дяконисата. Предстоят реакции от останалите поместни църкви във връзка с решението на Св. Синод на Александрийската патриаршия за ръкоположението на първата дякониса в православния свят.

***

Сутринта на Велики четвъртък, след божествената Литургия в катедралата „Свети Иаков брат Господен“, Негово Светейшество Йерусалимският и на цяла Палестина патриарх Теофил III, изми нозете на дванадесет йеромонаси, братя на Гроба Господен, по примена на Христос, Който изми нозете на Своите ученици, показвайки ни смирението като път на превъзходство.

На Разпети петък в храм „Възкресение Христово“ в Йерусалим бяха отслужени Царски часове с Велика вечерня, по време на която бе изнесена в центъра на храма св. плащаница. Богослуженията бяха отслужени от Негово Светейшество Йерусалимския и на цяла Палестина патриарх Теофил III.

В 14:13 ч. българско време на Велика събота бе измолен Благодатният огън в Йерусалим! Благодатният огън всяка година бива измолван от Йерусалимския Патриарх Теофил III.

***

На 2 май, на Велики четвъртък, Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил отслужи Божествена Литургия в катедралния храм „Христос Спасител“ в Москва. Вечерта на 2 май, в навечерието на Велики петък, Негово Светейшество отслужи утринна с четене на 12-те Евангелия изобразяващи страданията на нашия Господ Исус Христос.

На 3 май, на Велики петък, – денят, посветен на възпоменанието на Светите спасителни страдания на нашия Господ Иисус Христос, Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил отслужи вечерня с изнасяне на плащаницата на Спасителя в катедралния храм на „Христос Спасител“ в Москва.

Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил поздрави предстоятелите на древните източни църкви, които през 2024 г. празнуват празника Великден на 5 май. В поздравлението си за Великден предстоятелят на Руската православна църква подчерта: „В тези тържествени дни вярващите прославят възкръсналия от гроба Господ, Който дойде на земята не за да Му служат, а за да служи и да предаде душата Си за откупа за мнозина. Чрез Своето страдание на кръста и Своето тридневно Възкресение Христос показва на всеки един от нас най-великия пример на жертвена любов“. Негово Светейшество патриарх Кирил пожела на предстоятелите на древните източни църкви здраве, духовна бодрост и пасхална радост.

В нощта на 4 срещу 5 май 2024 г. в катедралния храм  „Христос Спасител“  в Москва Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил отслужи пасхални богослужения – полунощница, утринна, и Божествена света Литургия.

***

Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий отслужи Василиева св. Литургия за Велики четвъртък, в храм „Рождество на Пресвета Богородица в Ружица“ на Калемегдан. Негово Светейшество, същия ден вечерта, отслужи утринна в храма „Свети Сава“ във Врачар. По време на богослужението бяха прочетени 12 Евангелия със страданията на Господ Иисус Христос.

Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий отслужи в полунощ на Пасха пасхалната утреня и архиерейска света Литургия в храм „Свети Сава“ във Врачар.

***

Негово Блаженство Румънския патриарх Даниил присъства на Пасхалнаите богослужения в  патриаршеската катедрала. Румънският патриарх раздаде на хилядите вярващи Благодатния огън от стълбите на Патриаршеската резиденция. Последва четене на Евангелието, както и тройният поздрав „Христос Воскресе“.

***

В Атинската катедрала „Благовещение“ бе отслужена св. Литургия за Велики Четвъртък. Вечерта бе отслужена утринна с прочитане на 12 Евангелия разказващи историята на Страданията Христови. Богослужението бе водено от Негово Блаженство Атинския архиепископ Йероним II.

На Разпети петък, бе отслужена Велика вечерня с изнасяне на св. плащаница в Атинската катедрала „Благовещение“. Богослужението бе оглавено от Негово Блаженство Атинския архиепископ Йероним II.

„Проблемите не се решават със сила и авторитет, а със свобода и любов“, подчерта по време на Пасхалната служба в катедралния храм на Атина Негово Блаженство Атинският архиепископ Йероним II.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 52

Skip to content