Продължете към съдържанието

Пасхални инициативи в Годечка духовна околия

Възкресение Христово и тази година бе отбелязано с редица инициативи в Годечка духовна околия.

На Велики четвъртък в Искрецкия манастир „Успение Богородично“ бяха боядисани 1200 великденски яйца. Деца от село Искрец, доведени от техните родители, баби и дядовци, както и деца – гости на манастира, сред които и две девойки от Чехия, боядисваха яйца в двора на светата обител. Инициативата бе на игумена на манастира и архиерейски наместник на Годечка духовна околия архимандрит Януарий, съвместно с ръководството на местното читалище НЧ „Възраждане 1928“. Най-малката участничка в боядисването бе Габриелка – само на две годинки, подпомагана от нейните родители. Архимандрит Януарий даде началото с първото червено яйце, боядисано лично от него. В мероприятието активно се включиха и майките, татковците и по-възрастните им роднини. Яйцата, заедно с козунаци, бяха раздадени на миряни, които посетиха манастира на Възкресение Христово, както и на пенсионери и хора в неравностойно положение от село Искрец.

За празника на Пасха архиерейският наместник архимандрит Януарий поздрави християните със следните слова:

„Братя и сестри, Христос воскресе!

Победният израз на живота над смъртта отново докосва сърцата ни и изпълва с радостни надежди душите ни. Пред духовния взор на вярващите във възкръсналия Христа Иисуса се разкрива новият духовен хоризонт на обновения – вечен живот. Затова и светата Православна църква днес пее: „Макар Ти, Безсмъртний, да си слязъл в гроб, но Ти си разгромил силата на ада и си възкръснал като Победител, Христе Боже! На жените мироносици си казал: „Радвайте се!“ и на Твоите апостоли си дал мир, а на падналите човеци – възкресение!“ (Кондак на Пасха).

Затова, нека изпълним сърцата си с Пасхалната радост, нека душите ни, редом с цялата Църква възпяват славното Христово Възкресение, но заедно с това нека помним, че Господ Иисус Христос живя на земята, претърпя смърт заради нашите грехове и възкръсна, за да можем ние да живеем обновен живот. Нека с делата на живота си да не разпъваме отново и полагаме в хладния гроб възкръсналата Правда, а докле още имаме време нека помислим за душите си, та с ревността на жените мироносици и боговдъхновените апостоли да побързаме да се притечем към празния животворящ гроб Господен, за да се поклоним на Възкръсналия Христос, казвайки:

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ ХРИСТОС!“

Нощта на Възкресение бе тържествено отбелязана от множество християни в Искрецкия манастир, дошли да получат благодатния огън, да се причастят с Христовите Тайни и да отнесат пасхалната радост в домовете си.

а 8 май, Светла сряда, новият енорийски свещеник на гр. Годеч и предстоятел на храма „Св. Димитър“ свещеник Тодор Тодоров, заедно със свещеник Илиян Кирилов посетиха децата от ДГ „Юрий Гагарин“ в град Годеч.

Visits: 69

Skip to content