Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 11 май 2024 г.

442391527 122136329102236696 3104189774582551690 n

НОВИНИ ОТ ЕПАРХИЯТА

На 9 май в деня на пренасяне мощите на св. Николай Мирликийски Чудотворец от град Мир в град Бари, в едноименния храм в с. Драговищица, общ. Костинброд, Софийска духовна околия, бе отслужена света Литургия, предстоявана от йеромонах Силуан, енорийски свещеник при селото. В края на светата Литургия йеромонах Силуан поздрави жителите на селото и обяви приятната вест, че на 19 май, неделя, ще бъде извършен чина на обновление на храма. Светата Литургия и чинът на обновлението ще бъдат извършени от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод и Наместик на овдовелия Софийски епархийски престол. Митрополит Григорий ще освети и новата мозаична икона на св. Николай, която краси предната фасада на храма.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 10 май се изпълниха 71 години от възстановяването на Българската патриаршия, случило се през 1953 г. с избирането на Пловдивския митрополит Кирил за Български патриарх. По този повод в Патриаршеската Катедрала „Св. Александър Невски“ бе отслужена архиерейска света Литургия и молебен. Богослужението бе предстоявано от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, който бе в съслужение с Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, столични свещеници и протодякон Иван Петков.  След светата Литургия бе отслужен и молебен по повод годишнината. Епископ Герасим прочете и слово, в което каза: „Днес ние молитвено си спомняме и от дълбочината в сърцата си отново благодарим на всички онези колоси на православния български дух – йерарси и свещеници, монаси и просветители, които през дългите и мрачни столетия, последвали закриването първом на славната Търновска патриаршия, а сетне и на Охридската българска архиепископия, извървяха целия дълъг и трънлив път до събитието, което честваме днес. Които с чиста вяра, достойна за похвала непримиримост и пословична последователност изковаваха и утвърждаваха духовното и културното израстване на православния ни народ, с упование в Бога и Неговата вечна правда. Тази година светата ни Православна църква отбелязва Деня на възстановяването на своя патриаршески статут осиротяла, с овакантен патриаршески престол. За всички нас земната ни раздяла с нашия обичен отец и патриарх Неофит беше тежка загуба – загуба, която ние продължаваме да преживяваме с много мъка и болка. Достоен приемник на достойни предци – о Бозе почившите и приснопаметни наши екзарси Антим, Йосиф и Стефан, и Светейшите ни патриарси Кирил и Максим – Негово Светейшество Българският патриарх Неофит утвърди и ни завеща най-важното, което беше възприел и научил от тях: да пазим единството на Църквата и да следваме Христовия закон и Завет на любовта, милостта и дълготърпението. Божието благоволение и велика милост да бъдат всякога над нашата обща майка и духовна кърмилница, светата и богохранима Българска Патриаршия! Христовият мир и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!“ Свиканият съгласно Устава Трети църковно-народен събор (8-10 май) от 1953 г. възстановява патриаршеския статус на Българската Църква и на 10 май избира Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Кирил, наместник-председател на Св. Синод и председател на събора, за патриарх Български и митрополит Софийски. Интронизацията станава непосредствено след избора в Патриаршеската катедрала храм-паметник „Св. Александър Невски“ в присъствието на представители на правителството и културната общественост, чуждестранните делегации и многочислен вярващ народ.

***

Никулден бе почетен с архиерейска св. Литургия в село Долно Линево, Ломско, чийто храм носи името на великият чудотворец и бърз помощник светител Николай. Празничната света Литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил в съслужение с йеромонах Нестор, председател на църковното настоятелство. В своето архипастирско слово, Негово Високопреосвещенство припомни на събралите се енориаши, подвизите и многобройните чудеса на светител Николай. Празничната богослужба завърши с Пасхалния поздрав Христос Воскресе!

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Врачанският митрополит Григорий и Димитър Главчев са на посещение в Света Гора. Придружени от гражданския губернатор на Света гора Анастасиос Мициалис, Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод на БПЦ, и министър-председателят Димитър Главчев посетиха представителството на светогорския манастир „Есфигмен“ в столицата на монашеската република Карея. Те бяха приети от есфигменския антипросоп йеромонах Гавриил и братя от светата обител. Монасите извадиха от духовната съкровищница на манастира св. мощи на славянобългарските просветители Кирил и Методий, пред които българската делегация се поклони и изпроси благословение за целия български народ в навечерието на църковната прослава на светите братя утре у нас. Премиерът Димитър Главчев получи в дар почетен възпоменателен плакет, изобразяващ сцената на Възнесение Господне – главният празник на манастира „Есфигмен“. Българската делегация пожела на домакините успешно разрешаване на проблема с окупацията от разколници на централната манастирска сграда.

***

На 10 май, в петък на Светлата седмица, празника на иконата на Божията Майка „Живоприемен източник“, Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил посети Лаврата на Свети Сергий Радонежский, където отслужи света Литургия.

***

На основание член 59 от Устава на Сръбската православна църква Светият Архиерейски Синод на Сръбската Православна Църква бе свикан на редовната си сесия, която ще започне тържествено на 14 май 2024 г. със Съборна св. Литургия и молебен в храм „Свети апостоли“ в ставропигиалната лавра на Печката патриаршия. Работната част на висшия клир, църковно-законодателен и църковно-съдебен орган на Сръбската православна църква, ще се свиква под председателството на Негово Светейшество Сръбския патриарх Порфирий с участието на Високопреосвещените и Преосвещените епархийски архиереи, в криптата на храм-паметника „Свети Сава“ във Врачар на 15 май.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 61

Skip to content