Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 16 май 2024 г.

7A53EE63771DE8EDE39D4F2B5C64C9D2

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

Излезе от печат брой 9 на официоза на БПЦ – Българска патриаршия „Църковен вестник“. Един брой, който обхваща Празника на празниците – Възкресение Христово – тази година на 5 май, празника на един от най-почитаните светии – св. Георги Победоносец – на 6 май, и честването на Възстановяването на Българската патриаршия – на 10 май. В този брой ще намерите също: Интервю със свещенослужителя на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ прот. Антоний Милушев, който е и председател на църковното настоятелство на новостроящия се храм „Св. Пимен Зографски“ в столичния кв. „Изгрев“. Под рубриката „Църковен календар“ на стр. 7 ще откриете статията на Валя Христова „Бележки за честването на свeтите равноапостолни Кирил и Методий по българските земи“, които честваме на 11 май. На стр. 8 е поместена и рубриката „Колонка на редактора“, този път  посветена на въпроса „Как да подражаваме на жените-мироносици“.

***

Излезе пълният тираж на книгата „Разкази за Божия човек“ за о. Димитър Вукадинов. На книжния пазар у нас вече може да бъде закупена книгата „Разкази за Божия човек“, посветена на живота на о. Димитър Вукадинов (1930-2012) от храм „Св. Георги“ в софийския квартал „Дървеница“. Книгата излезе в пилотен тираж на 12 февруари, когато се навършиха дванадесет години от кончината на свещеника. Тогава тя беше изкупена от енориашите на храма още в деня, когато беше отслужена панихидата в негова памет. Сега излезе основният тираж на книгата, която ще може да бъде закупувана освен в църквата в „Дървеница“ също и в църковните книжарници в София: в църквите „Св. Седмочисленици“, „Рождество Христово“, Ротондата „Св. Георги“, в книжарница „Български книжици“ и на други места. О. Димитър Вукадинов остана в паметта на Българската православна църква като пример за безкористна грижа за хората в нужда, които стоят в периферията на обществото. Скромният свещенослужител дълги години беше сред най-разпознаваемите свещеници в София. Неговата чиста вяра, голяма скромност и простотата на сърцето му привличаха Божията благодат, която възпълваше всеки недостиг. Основаната от него кухня за бедни, която действа и до днес, изхранва три пъти седмично стотици бедни хора – тя е кауза за десетки доброволци през годините, които отделят лично време, средства и труд за поддържането на това дело. Кухнята за бедни в дървенишката църква привличаше и интереса на журналистите, които търсят в живота на БПЦ примери за мисионерска дейност и безкористна грижа за най-уязвимите членове на обществото. Всяка глава от книгата е изградена от по две части: първа, която разказва за живота на свещеника, и втора – която се състои от свидетелства на очевидци. Техните думи не просто допълват разказа, а са негова основа и вдъхновение. Те носят личния опит на десетки хора със своя различна душевност, нагласа и език. Запазен е индивидуалният характер на тези спомени, защото те пресъздават пъстрата мозайка на света, който о. Димитър създаде и в който никой не беше чужд. Книгата е издание на храм „Св. Георги Победоносец“ в кв. „Дървеница“. Автор е Николай Иванов, а редактор – Златина Каравълчева. Продажната цена е 25 лв.

***

Това лято православни младежи от цял свят ще се съберат в Православната духовна академия и манастира „Благовещение на Пресвета Богородица и Св. Йоан Богослов“ в Супрасъл, Полша от 30 юни до 8 юли за третата годишна Световна среща на православната младеж. Организатори на събитието са Световното сдружение на православната младеж, съвместно с OrthNet и в партньорство с други православни младежки организации в Полша и цяла Европа. Целта на срещата е да събере младежи от Православните църкви по целия свят, за да преживеят заедно единството на Православната църква. Чрез семинари, лекции, църковно изкуство, филми, музика и практически дейности 9-дневното събитие ще бъде фокусирано върху темата „Време е Господ да действа: Литургия и сътворение“. Предвидени за разнообразни семинари в няколко области, по време на които участниците ще изследват начините, по които Иисус Христос действа в света, както и начините, по които ние трябва да действаме в замяна. Включени са също индивидуални и семейни практически проекти, свързани с екологията; ще бъде обърнато внимание на богослуженията на Църквата и мястото на природния свят в богослужебните текстове и практика; фокус ще има и върху учението на Църквата по въпросите на околната среда и как вярващите са призовани да действат, и още множество разнообразни инициативи. Участниците в Suprasl 2024 ще имат възможност да посетят известния девически манастир „Св. св. Мария и Марта“ на „полската Света Гора“ – планината Грабарка, наричана още „Планината на кръстовете“, да се разходят в добре познатата Беловежка гора – най-старата запазена средновековна гора в Европа, да се запознаят с редица други свещени и културни обекти в Източна Полша. Крайният срок за кандидатстване е 20 май 2024 г.

***

49,7% от българите имат доверие в Църквата, показват данните от национално представително изследване на „Галъп интернешънъл болкан“. 34,1% признават, че не вярват на институцията, а 16,1% не могат да дадат категоричен отговор. Църквата е сред институциите, които традиционно се ползват с високо доверие сред обществото ни. Тези нагласи се запазват стабилни през последните години, като доверието варира между 40 и 50 на 100. На фона на отношението към други институции, особено тези на държавната власт, Църквата сякаш остава по-встрани, нагласите към нея са стабилни, без резки пикове и спадове, макар че наличието на скандали и обвинения не е изключение и за тази сфера на обществените процеси у нас. Показателно е, че погребението на патриарх Неофит през март тази година беше определяно като едно от събитията, които в най-голяма степен обединиха обществото ни, посочват от „Галъп“. Сравнително положителните нагласи към църковната институция обаче не могат да бъдат приравнени към отношението към религията и вярата в Бог. Глобално изследване, проведено от Световната асоциация „Галъп интернешънъл“ (2022), показва, че обществото ни е сред умерено религиозните (средно за света 61% се определят като религиозни; средно за ЕС – 43%). Българите са по-скоро скептици, но в последните години в някои отношения у нас има и известна динамика.

***

На 12 май – във 2 Неделя след Пасха – Томина, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай се проведе Празничен концерт на Неделното училище при храм „Св. св. Константин и Елена“ в Старинен Пловдив по случай 15 години от създаването на училището. Преди началото с тържествен камбанен звън децата и техните родители посрещнаха в аулата на Пловдивската духовна семинария и академия „Св. св. Кирил и Методий“ архипастиря на Пловдивска епархия, който бе скъп гост на тържеството заедно със Знеполския епископ Арсений – викарий на митрополита, архимандрит Максим, свещеници от града, преподаватели от духовната школа и гости. Концертът с водеща презвитера Гергана Хубенова започна с изпълнение на църковни песнопения от „Небесен звън“, съставен от деца и техните родители. След това зрителите се насладиха на песните и музикалните изпълнения на децата, които включваха православни стихотворения, песнопения и класически мелодии. Интерес предизвика сценичната постановка „Цар Иван Асен II“, по време на която малките артисти пренесоха публиката в епохата на Второто Българско царство. Специални гости на празника бяха хористите от хор „Благовестие“ при храм „Св. Троица“ в град Ловеч, които изпълниха църковни песнопения. Със сладкогласното си пеене възхитиха присъстващите и певците от хор на бившите възпитаници на неделното училище с ръководител г-н Тянко Николов – богослов и преподавател в семинарията „Св. св. Кирил и Методий“. Иконом Петър Хубенов – председател на храм „Св. св. Константин и Елена“ изрази благодарности към Пловдивския митрополит Николай за неговите архипастирски грижи и всеотдайна помощ за развитието на неделното училище. В края на тържеството митрополит Николай се обърна към всички с всепобедния и спасителен поздрав „Христос воскресе!“. Владиката поздрави талантливите деца от училището, отец Петър Хубенов и презвитера Гергана Хубенова за неуморния им труд по наставляването на децата в пътя на спасителното Христово учение и обучението им в различните изкуства. Подобно на всеки детски рожден празникът на Неделното училище при храм „Св. св. Константин и Елена“ завърши с поднасянето на голяма торта.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

На 13 и 14 май, Негово Блаженство архиепископът на Нова Юстиниана и цял Кипър Георгий III отслужи Велика вечерня с Лития и петохлебие и архиерейска св. Литургия в катедралния храм на град Александруполис „Св. Николай“, по повод тържествата на Пресвета богородица „Елефтéриа“.

***

Пасхалното богослужение за втория ден на Пасха и паметта на св. великомъченик Георги Победоносец бе отслужено в православната военна катедрала оглавена от Негово Високопреосвещенство Савва, митрополит на Варшава и цяла Полша.

В неделя Антипасха в квартал Вола във Варшава бе отслужена архиерейска св. Литургия оглавена от Негово Високопреосвещенство Савва, митрополит на Варшава и цяла Полша.

В понеделник, 13 май 2024 г., беше отслужена благодарствен молебен в катедралния храм „Св. Троица“ в Хайнувка за започването на „43-ото издание на международния фестивал „Дни на православната църковна музика Хайнувка“. Молебното последование бе оглавено от Негово Високопреосвещенство Савва, Митрополит на Варшава и цяла Полша. След богослужението Негово Високопреосвещенство митрополит Савва се обърна към присъстващите с възпоменателно слово, като подчерта, че тазгодишният фестивал има дълбоко историческо смисъл. Празничното събитие се организира по повод 100-годишнината от автокефалията на Полската православна църква.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 41

Skip to content