Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 19 май 2024 г.

3CA1399CB179B4C9EACAA451DF0B3A2A

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

След архиерейската св. Литургия в катедралния храм на Сливен, оглавена от Високопреосвещения Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол, се проведоха изборите за нов Сливенски митрополит. На състоялия се на 19 май епархийски избирателен събор в Сливен избирателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първи тур за: Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений – 26 гласа, а на втори тур за Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим – 25 гласа, които събраха изискваните от Устава повече от половината гласове на епархийските избиратели. Гласуваха 42 избиратели от седемте духовни околии. Преброяването при първия тур показа, че изискваните от Устава на БПЦ повече от половината гласове е събрал Знеполският епископ Арсений, който получи 26 гласа, Велички епископ Сионий получи 6 гласа, Мелнишки епископ Герасим – 21 гласа, Браницки епископ Пахомий – 18 гласа, Главиницки епископ Макарий – 5 гласа, Велбъждски епископ Исаак – 5 гласа. При втория тур листата не включваше вече избрания на първи тур епископ Арсений и избирателите гласуваха само за един от останалите в листата епископи. Повече от половината гласове на избирателите, изисквани от Устава, получи Мелнишки епископ Герасим. Гласове получиха и Велички епископ Сионий – 5 гласа, Браницки епископ Пахомий – 5 гласа, Главиницки епископ Макарий – 2 гласа, Велбъждски епископ Исаак – 5 гласа. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан обяви официално резултатите, като поздрави избирателите за избора и се пристъпи към оформянето и подписването на протокола. На 25 май е насрочено заседание на Св. Синод на БПЦ, на което ще се разгледа документацията от проведения избор и ще се изслуша доклада на наместника на Сливенска епархия Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, на когото Св. Синод възложи организацията и провеждането на избора и управлението на епархията до встъпването в длъжност на новия Сливенски митрополит. И двата тура на изборите бяха излъчени на живо в официалната страница на Св. Синод във Facebook.

***

На 16 и 17 май Българската православна църква отбелязва паметта на светите Баташки мъченици. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, отслужи в навечерието на празника Празнична вечерня с петохлебие в старинния храм „Св. Неделя“. Стотици пристигнаха в Батак, за да се поклонят на светите мощи на Христовите страдалци в историческия храм. Сред присъстващите бяха кметът на Община Батак г-н Георги Харизанов, командирът на СКСО ген.-майор Явор Матеев, председателят на Общинския съвет г-н Димитър Балабанов, държавни и общински служители, общественици и гости на града. На следващия ден Преосвещеният епископ Арсений възглави архиерейската света Литургия в старинния храм. Преди началото на богослужбата викарният епископ пострига Христо Цеков от Батак и Крис Благоев от Ракитово за четци на Българската православна църква. Десетки православни християни участваха в това велико тържество на вярата в чест и прослава на нашите родни български свети мъченици от многострадалния Батак. По време на причастния епископ Арсений се обърна към всички с прочувствено и трогателно слово за мъченическия подвиг на светите страдалци, и преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

***

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от печат от Университетско издадетелство „Св. Климент Охридски“. Книгата е посветена на 110 годишнината от рождението на големия български богослов и на 100 годишния юбилей на Богословския факултет на Софийския университет. Очаквайте книгата в университетските и християнски книжарници в страната за 24 май и празника на Християнската просвета, книжовност и култура и Деня на светите братя Кирил и Методий.

***

Тази година Европейската нощ на музеите и галериите бе на 18 май – Световния ден на музеите. Така празникът бе двоен и много музеи и галерии във Варна също заявиха своето участие в програмата, като бяха предвидили много изненади за варненци и гостите на града. В следобедните часове до вечерта почти навсякъде достъпът бе безплатен. Акцент в програмата на събитието тази година е за Аладжа манастир „Св. Троица“. Организаторите поканиха всички любители на византийския стил в църковното пеене на Пасхален концерт в изпълнение на хора за източно църковно пеене към храм „Св. Николай Чудотворец“ и храм „Св. Архангел Михаил“ във Варна с диригент Мартин Димитров. Концертната сцена бе под скалния манастир „Св. Троица“.

***

Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи архиерейска св. Литургия в храм „Успение Богородично“, в гр. Гоце Делчев (Неврокоп).

DSC09794

НОВИНИ ОТ СВЕТА

На 18 май, с благословението на Негово Светейшество Вселенския патриарх и Архиепископ на Константинопол – Новия Рим Вартоломей и по покана на Фондацията на българските църкви в Константинопол с председател г-н Димитър Йотеф, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави светата Божествена Литургия в Българския православен храм край Златния рог „Св. архидякон Стефан“, по-известен като Желязната църква. За първи път Български митрополит възглави светата Литургия в пълно архиерейско облачение без представител от страна на Вселенската патриаршия, в чиято юрисдикция са българските църкви в Република Турция. В съслужение с митрополита бяха: Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан и Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Иаков, Величкият епископ Сионий – игумен на Троянската и Бачковската свети обители, Смолянският епископ Висарион, втори викарий на Пловдивския митрополит, архимандрит Харалампий Ничев, клирик на Вселенската патриаршия, архимандрит Максим, както и митрополитските протодякони Илиян Александров от Пловдив и Димитър Куманов от Стара Загора. Повод за църковния празник е инициативата на Църковното настоятелство да отбележи по този начин 1160-тата годишнина от покръстването на българите. Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор „Св ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев. Десетки миряни от  българската православна общност се събраха в Божия дом, за да съучастват в благодатта на светата Литургия. Всички с едно сърце и уста казаха Символа на вярата и Господнята молитва „Отче наш“. На историческото богослужение присъстваха инж. Ангел Чолаков – извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Турция, г-н Васил Вълчев – генерален консул на Република България в Истанбул, г-н Димитър Йотеф – председател на църковното настоятелство, г-н Радомир Чолаков – народен представител, г-н Здравко Димитров и г-н Борис Калибацев. В края на богослужбата Високопреосвещеният митрополит Николай се обърна с вдъхновено слово като поздрави църковното настоятелство и всички боголюбиви и родолюбиви българи, изпълнили в този ден тази историческа светиня за българския народ, подчертавайки ролята на българската общност в Истанбул, започнала преди век и половина, за утвърждаването на Българската църква в голямата общност на световното православие, и изказа искрена благодарност на Светейшия Вселенски патриарх Вартоломей за оказаната чест и доверие чрез специалното му упълномощаване да възглави светата Литургия.

В същото време в гр. Фенер са на посещение и митрополити на Православната църква на Украйна (под ръководството на митрополит Епифаний). В III неделя след Пасха архиереи от двете Поместни православни църкви съслужиха в манастирския храм „Живоприемен източник на Пресвета Богородица“ във Валукли, Истанбул. До момента БПЦ-БП нямаше евхарийстийно общение с епископата на Православната църква на Украйна към митрополит Епифаний. Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей оглави на 19 май 2024 г., патриаршеска св. Литургия в манастира Валукли, в Константинопол, за Неделя на Мироносиците. С патриарха съслужиха: Пловдивски митрополит Николай, Старозагорски митрополит Киприан, Доростолски митрополит Иаков, Велички епископ Сионий и Смоленски епископ Висарион от БПЦ-БП, а от украинска страна – Белоцерковски митрополит Евстратий и Борисполски епископ Авраам от ПЦУ. В словото си след Божествената литургия Негово Светейшество се спря на жените мироносици, които първи чуват радостната вест за Възкресението Господне, а на друго място изрази радостта си от участието в днешната Божествена Литургия на висшия клир на Българската и Украинска поместни православни църкви. „Знак за вечното присъствие на Христос сред нас е събранието с архиереите на две скъпи дъщери на Константинополската патриаршия – Първородната дъщеря – Българската църква и последната за сега дъщеря – Украинската църква. Вашето присъствие, преосвещени братя, в дворите на общата майка-църква е повод за голяма радост за нас, защото показва, че нейните трудове не са били безплодни“. На службата молитвено присъстваха и други архиереи на Вселенската патриаршия, между които старшите митрополити Халкидонски Емануил и на Принцовите острови Димитрий, и др., както и клирици от България, Украйна и Гърция. В храма присъстваха и посланикът на България в Турция Ангел Чолаков, генералният консул на Гърция в Истанбул с ранг посланик Константин Кутрас, генералният консул на Украйна Роман Недилски. Като членове на българската делегация присъстваха и Радомир Чолаков, народен представител, Здравко Димитров, бивш кмет на Пловдив, понастоящем назначен за отговорник за църковните имоти на митрополията, и Борис Калибацев, бизнесмен, и др. Веднага след Литургията и словата, Негово Светейшество извърши трисагий пред гроба на своя предшественик патриарх Димитрий, като почете паметта и на всички патриарси, архиереи и благодетели, които почиват в двора на манастира.

***

В събота, на 18 май, избраният митрополит на Денвър, Сасѝмонския епископ Константин, пристигна във Фенер за последованието на наречението. Новият Денвърски митрополит се избира единодушно от Светия и Велик Синод след, избора на Провинциалния Синод на Американската архиепископия. Според изявление на Светата архиепископия на Америка, интронизирането на новия Денвърски митрополит Константин ще се състои в събота, на 22 юни 2024 г., в 10:00 ч. сутринта в катедралата „Успение Богородично“, Денвър, Колорадо, а на следващия ден, Осма неделя след Пасха – Петдесетница, 23 юни, новият митрополит ще отслужи първата си божествена Литургия като митрополит на Денвър в същата църква. Светият и Велик Синод на Вселенската Патриаршия се събра, под председателството на Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей, на редовното си заседание в петък, на 17 май 2024 г.

***

На 14 май в Белград започна Архиерейският събор на Сръбската православна църква, който е висшата църковно-законодателна власт и съдебна власт в Сръбската православна църква и в него участват всички епархийски архиереи, както и викарните епископи. Той се свиква задължително през м. май всяка година, а при извънредни обстоятелства може и по-често. Сръбската църква досега символично откриваше заседанията на събора в Печ, в Косово, като център на Сръбската патриаршия в миналото. След тържественото откриване, на което присъстваха патриархът и няколко архиереи и което трябва да демонстрира връзката на СПЦ с Печката патриаршия и да заяви нейната позиция за сръбския характер на Косово, заседанията продължават в Белград. През тази година обаче властите в Прищина отказаха достъп на патриарха и на още седем владици, което направи невъзможно планираното откриване на събора на 13 май в Печ. При това достъпът беше отказан на границата, където колите на патриарха и придружаващите го епископи бяха спрени и върнати. Патриарх Порфирий заяви, че това е грубо нарушение на правото на движение и му е отнето правото да се срещне с вярващите православни сърби в Косово. Той изрази обаче убеждение, че „рано или късно вратите на Печката патриаршия ще се отворят за нас, и не само за нас, а и за всички хора с добра воля“. Малко по-късно, вече от Белград, Архиерейският събор на СПЦ излезе с изявление за ситуацията, в което сравни правото на Сръбския патриарх да посещава Косово с това на Римския папа да влезе във Ватикана или на англиканския Кентърбърийски архиепископ да посети Кентърбъри. По-конкретно в изявлението се казва: „Изправени сме пред пълно беззаконие, което сегашното правителство в Прищина извършва спрямо Сръбската православна църква и сръбския православен народ, като този път ограничава свободата на движение на самия предстоятел на Сръбската православна църква, Негово Светейшество архиепископа на Печ, Белградско-Карловачки митрополит и сръбски патриарх Порфирий и сръбските епископи, като по напълно незаконен начин, всъщност чрез насилие, направи невъзможно те да започнат редовното годишно заседание на св. Архиерейски събор в манастира на Печка патриаршия, където той се провежда още от първата половина на 14 в. и от времето на светейшия патриарх Йоаникий II. Св. Архиерейски събор пред целия цивилизован свят, особено пред християните, свидетелства, че сръбският народ и неговите сръбски православни църкви в Косово и Метохия живеят в пълна законова, а това означава и екзистенциална, несигурност. Фактът, че главата на СПЦ е възпрепятстван да отиде в Печката патриаршия, е същото като да се забрани на папата да отиде във Ватикана или на главата на Англиканската църква – в Кентърбърийската катедрала. Ние, архиепископите, се събираме веднъж годишно от цял ​​свят, от всички континенти, преминаваме безпроблемно безброй граници, освен когато трябва да дойдем в Косово и Метохия, нашето духовно огнище… Сръбската православна църква никога не е била, не е сега и със сигурност няма да бъде политическа институция в бъдеще, но е и остава духовна майка на православните сърби, която изпълнява безпрепятствено своята духовна мисия в страните по света. Нито в Република Сърбия, нито в други страни СПЦ има статут на държавна църква или политическа организация и следователно към нея не могат да се прилагат политически критерии… Сръбската православна църква е свидетелствала навсякъде, особено в Косово и Метохия, и все още свидетелства днес, че остава с народа си, независимо от насилието, което се извършва систематично и безнаказано срещу православните сърби в продължение на десетилетия, особено от 1999 г. до днес. Св. архиерейски Събор на СПЦ апелира международните власти в Косово и Метохия да направят всичко по силите си, за да спрат грубото нарушаване на човешките права и основните свободи на сръбския народ. Сръбският патриарх и архиепископите на СПЦ остават с народа си в Косово и Метохия“. От своя страна Министерството на външните работи на Косово заяви, че Сръбският патриарх е бил уведомен предварително за забраната: „Докато Сърбия продължава да нарушава Брюкселското споразумение, не разрешава посещенията на наши държавни служители в Сърбия и освен това не спира с кампаниите срещу Република Косово на международната арена, както в процесите на интеграция, така и в процесите на признаване, продължава да използва език на омразата и заплахи срещу Република Косово и нейните представители, няма да бъдат разрешени посещения и от наша страна“, се казва в съобщението. Сръбската църква смята, че към нея не могат да се прилагат реципрочните мерки, които двете страни предприемат по отношение на своите официални и политически лица, тъй като СПЦ „не е политическа партия“.

***

Многохилядни шествия се проведоха на 17 май в цяла Грузия по случай Деня на светостта на семейството. В Тбилиси множество хора се събраха в патриаршеския храм „Св. Георги Победоносец“ в Кашвети, където местоблюстителят на патриаршеския престол митрополит Шио (Муджири) отслужи молебен, а след това оглави многохилядно шествие до катедралния храм „Света Троица“ в центъра на грузинската столица. В шествието се включиха министър-председателят на Грузия Иракли Кобахидзе, председателят на парламента Шалва Папуашвили и кметът на столицата Каха Каладзе. На 17 май Грузинската патриаршия отбелязва Деня на светостта на семейството и уважението към родителите. През 2014 г. Католикос-патриархът на Грузия Илия II обяви 17 май за Ден на светостта на семейството и уважението към родителите. Оттогава той се отбелязва с многохилядни шествия в цялата страна.

***

На 17 май, Президентът на Руската федерация Владимир Путин, по време на посещението си в Китайската народна република посети църквата „Покров на Пресвета Богородица“ в Харбин, построена през 1930 г. В момента това е единственият действащ православен храм в града, в който се извършват редовни служби. Настоятел на енорията е свещеник Александър Ю Ши, завършил Петербургската духовна академия. През май 2013 г. Божествената литургия в този храм беше извършена от Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. Главата на руската държава разгледа храма, поклони се на неговите светини и запали свещ. Като възпоменателен подарък президентът подари на енорията иконата „Неръкотворния образ“, изработен от руски иконописци.

***

III Неделя след Пасха бе отбелязана с архиерейска св. Литургия отслужена в Българската православна църковна община „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Дения. Литургията бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 553

Skip to content