Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия бе отслужена в храм „Св. Троица“, в столичния кв. Драгалевци

1d07277c a6af 4f52 8d61 faf91c4a8650

На 19 май, в III Неделя след Пасха – на Мироносиците, с благословението на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, Велбъждският епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит и архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия оглави св. Литургия в храм „Св. Троица“, в столичния квартал Драгалевци и поздрави енориашите на храма с празника Възкресение Христово и честваната неделя на св. Мироносици.

В ранното утро на деня, епископ Исаак бе посрещнат в храма от свещеник Лука Китин, председател на Църковното настоятелство, духовници и благочестиви християни.

В храма бе отслужено празнично богослужение по време на което с архиерея съслужиха свещеник Лука, предстоятел на храма, протойерей Иван Иванов, предстоятел на храм „Св. св. Константин и Елена“ в центъра на София, протойерей Радко Иванов от храм „Св. Пантелеймон“, кв. Бояна, свещеник Стефан Игнатов, предстоятел на храм „Св. Йоан Кръстител“, кв. Обеля, и дякон Даниел Сираков от Кюстендил.

Преди Литургията за четец бе подстриган Божият раб Борислав от Драгалевци, който дълго време посещава храма и помага на енорийския свещеник.

Утринната и светата Литургия бяха огласени от сладкогласното пеене на семинариста Николай Георгиев.

В края на Литургията бе осветено празнично коливо.

След богослужението епископ Исаак се обърна със слово към вярващите, в което говори за светите Мироносици и за съвременните жени-християнки, които със своя живот и трудове в следване на Възкръсналия Христос, в послушание на Църквата, във възпитанието на децата си в православната вяра, в грижите за болни и нуждаещи се и добротворството придобиват благообразния образ на св. Мироносици, които възпоменаваме в днешния ден. Епископ Исаак поздрави предстоятеля на храма, Църковното настоятелство и присъстващите от името на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий и преподаде неговото архипастирско благословение.

Архиереят поздрави свещеник Лука с неотдавна отминалия му рожден ден като благопожела на свещенослужителя здраве, сили и ревност в служението му към Бога.

Текст: Мария Иванова
Снимки: Стефка Никодимова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

5.1

Visits: 168

Skip to content