Продължете към съдържанието

Архиерейска вечерня в столичния храм „Св. св. Константин и Елена“

20240520 183116 P7

На 20 май, в навечерието на празника на светите равноапостолни цар Константин и неговата майка Елена, в едноименния столичен храм бе отслужена архиерейска вечерня.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Светия Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, вечерното богослужение бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Дилян Цветков, предстоятел на храм „Св. прор. Илия“ в кв. Княжево, протойерей Иван Иванов, предстоятел на празнуващия храм, протойерей Георги Янъков, предстоятел на храм „Покров Богородичен“, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения бяха ръководени от д-р Светослав Цеков и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия.

В края на вечернята бе отслужен и чинът на петохлебието, за здраве и благословение на събралите се във възобновяващия се храм християни. След това владиката извърши пострижение за четец и певец на младия Божидар, който ще помага на свещенослужителите в храма.

Преди да раздаде петохлебието лично на всички присъстващи, епископ Поликарп ги поздрави с настъпването на храмовия празник и с Христовото възкресение, което споменаваме ежедневно до Възнесение Господне, а о. Иван благодари на владиката и чрез него на митрополит Григорий за архиерейската вечерня.

Текст: Пламен Михайлов
Снимки: Димитър Цонков

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

20240520-164250-M5

Visits: 257

Skip to content