Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 21 май 2024 г.

IGP3882

НОВИНИ ОТ ЕПАРХИЯТА

Цар Симеон II посети основно училище „Неофит Рилски“ в град Самоков и откри възстановената паметна плоча по повод построяването на училището по времето на цар Борис III. Негово Величество посети основното училище в град Самоков по покана на кмета на общината г-н Ангел Джоргов и народният представител г-н Валентин Милушев. На паметната плоча са изписани имената на дарителите, помогнали за построяването на сградата на училището. Царят беше посрещнат от преподавателите и децата с кратка фолклорна програма, водоосвещението на плочата бе извършено от Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия. При откриването зам.-директорката на училището разказа историята как е била открита и възстановена паметната плоча. Царят получи подарък от Общинския съвет на Самоков – ръчна изработка на медна гравюра от единствения останал жив дърворезбар в града. Медната гравюра представлява старобългарски календар, символ на рода Дуло.

***

Показаха репродукция на историческия трактат „За древността на бащината земя и за българските дела“ на Петър Богдан, открит преди 7 години в Италия. Артефактът беше представен в Гербовата зала на президентската институция в София. Ръкописът е първият исторически трактат, посветен на България. Трудът, написан на латински език от Петър Богдан и завършен около 1667 г., е един от най-ценните български писмени паметници. На официалното събитие, от страна на Българската православна църква присъстваха Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и иподякон Йоан-Стоян Иванов. Вечерта на 21 май от 18:00 ч. се състоя прием в Националния археологически музей в София по повод историческия трактат „За древността на бащината земя и за българските дела“ на Петър Богдан.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 19 май, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, положи основния камък за изграждане на храм, посветен на св. пророк Даниил в село Марино поле, Карловска духовна околия. В съслужение с епископа бяха: ставрофорен иконом Тодор Хаджиев – протосингел на Пловдивска митрополия и свещеници от околията. На полагането на основния камък присъстваха: кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, председателят на Общинския съвет г-н Доньо Тодоров, кметът на селата Ведраре и Марино поле г-н Койчо Мутафчийски, общински съветници и местни жители. В края на богослужебното последованиe епископ Арсений преподаде на всички архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, благодари на инициаторите и ктиторите на храма, като благопожела и благослови успех в доброто и богоугодно начинание на строителите, които ще се трудят за изграждането на храма, и Бог да благослови и скорошното му освещаване.

***

На 20 май от 11:00 ч. в академичния параклис на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе отслужен молебен за здравето и успеха на тези, които се трудят на полето на науката. Бяха отправени молитви за единение в търсенето на най-доброто решение за бъдещето на висшето образование в родината ни.

***

Излезе от печат книгата „Ръкописното предание на текста на Новия завет“ – В лекциите и упражненията по дисциплината „Тълкуване на Свещеното Писание на Новия Завет“ студентите в Богословския факултет се запознават с критиката на текста на Новия Завет. Книгата на проф. д-р богословските науки Емил Трайчев, освен с приложената библиография и богатия илюстративен материал, цели да подпомогне студентите, както и всички проявяващи интерес не само в по-доброто познаване на богатото ръкописно предание на текста на Новия Завет, но и на чисто практическо равнище да ги подготви технически да използват apparatus criticus на Nestle-Aland, Novum Testamentum Graece. Цена на единичен брой е 20 лв.

***

С благословението на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум и на Св. Синод на БПЦ, на 18 май 2024 г. в гр. Попово за шести пореден път се състоя Националният православен фестивал за църковна музика „Св. св. Кирил и Методий“. Гала концертът се проведе в Дома на културата „Димо Коларов“. Събитието откри Негово Преосвещенство Главиницки епископ Макарий, който отправи благодарствена молитва към Бога, произнесе слово към гостите и участниците в концерта и поздрави организаторите от името на митрополит Наум.

На 21 май, по повод храмовия празник на църквата „Св. велики императори и равноапостоли Константин и Елена“ бе отслужена архиерейска св. Литургия в с. Полско Косово оглавена от Негово Преосвещенство Главиницки епископ Макарий. В богослужението участваха архимандрит Йосиф Михайлов, иконом Петър Славов от столичния храм „Св. Неделя“, протойерей Серафим Великов и дякон Иван Анчев. Клироса ръководи архимандрит Георги Калбанов – игумен на Преображенския манастир. След Литургия епископът отслужи водосвет и благослови принесените ястия и коливо. В словото си той акцентира върху някои от паметните дела на св. императори и отправи напътствия към децата от училището в селото, които зарадваха свещенослужителите и християните като представиха няколко религиозни стихотворения и песни. Сред присъстващите беше кметът на селото г-н Добромир Добрев, както и директорът на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Полско Косово, г-жа Ивелина Кирилова. Тази година храмът отбеляза 170 г. от освещаването си през 1854 г.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Вселенският патриарх Вартоломей прие по обяд в събота, 18 май 2024 г., голяма делегация от архиереи, клирици и миряни поклонници от Българската православна църква и сърдечно приветства Пловдивския митрополит Николай, Старозагорския митрополит Киприан, Доростолския митрополит Иаков, Велички епископ Сионий, Смоленски епископ Висарион, духовенството и останалите гости от делегацията. „Молим се за упокоението на душата на блаженопочившия патриарх Неофит“, каза Вселенският патриарх, който през март оглави опелото на Предстоятеля на Българската църква, и продължи: „Точно вчера получих писмо от моя брат Врачанския митрополит Григорий, който от името на цялата света Българска църква ме кани да присъствам на избора и интронизацията на новия предстоятел на сестринската Българска църква. Много любезно от ваша страна, че лично поканихте Вселенския патриарх на исторически момент от живота на вашата Църква“. На 30 юни, когато трябва да се проведе изборът, патриарх Вартоломей е планирал да посети митрополията на Арта. „Ще се опитам да променя програмата, защото смятам тази покана за много голяма и благословена и съответно е и желанието ми да се отзова на нея. Надявам се братът митрополит на Арта, където трябваше да свещенодействам в този ден, да прояви разбиране и да променим програмата“. Като припомни, че живеем в трудно време, в което свидетелството на Православната църква е повече от необходимо и за това свидетелство се нуждаем от единство и любов, посещението на българските архиереи е исторически важно за двете църкви: „Не забравяме, че Българската църква е първородна дъщеря на Константинополската църква. Затова, дори да е имало неприятни моменти в живота на нашите църкви в миналото, връзката между майка и първородна дъщеря винаги е свещена и неразрушима връзка“, заключи Вселенският патриарх.

***

Вселенският патриарх Вартоломей предстоя на Божествена Литургия, във вторник, 21 май, тържествуващия храм „Св. св. Константин и Елена“ в общността Ипсоматия. Със слово на благодарност към патриарх Вартоломей се обърна Високопреосвещения Силиврийски митрополит Максим.

***

Негово Високопреосвещенство архиепископ Лъв, предстоятел на Автономната църква към Вселенската Патриаршия на Хелзинки и цяла Финландия, след 23 годишно служение на църквата като архиепископ и първойерарх подаде петиция до Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей през януари 2024 г. за пенсионирането му тази година. Патриарх Вартоломей внесе петицията за разглеждане в Комисията по междуправославните въпроси. На заседание на Светия и Велик Синод на Вселенската патриаршия във Фенер на 17-18 май беше решено да бъде одобрено искането на архиепископ Лъв за неговото пенсиониране. Изборът на нов предстоятел ще бъде включен в дневния ред на Поместния събор на Финландската православна църква през 2024 г., който ще се проведе на 25–28 ноември 2024 г. в Преображенския Валаамски манастир в Северна Карелия. Съгласно Томоса на Константинополския патриарх за предоставяне на автономия на Финландската църква от 6 юли 2023 г. избраният от Поместния събор на църквата се утвърждава в длъжност от патриарха. Дотогава архиепископ Лъв продължава да изпълнява своето първосвещеническо служение.

***

Вечерта на 21 май, в навечерието на тържеството по пренасяне мощите на св. Николай Чудотворец от град Мир в Бари, Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил отслужи всенощно бдение в катедралата „Христос Спасител“ в Москва.

***

Председателят на Отдела за външни църковни връзки към Московската патриаршия Волоколамският митрополит Антоний, който с благословението на Негово Светейшество Патриарх Кирил Московски, посети Кипър. В светата обител Кикос в Никозия, бе посрещнат от митрополита на Кикос – Никифор.

На 19 май 2024 г. председателят на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия Волоколамски митрополит Антоний, който е на посещение  в Кипър с благословението на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, взе участие в тържествата по повод освещаването на храм посветен на св. Николай Мирликийски. Църквата „Свети Николай Чудотворец“ в град Лимасол е построена за нуждите на местната рускоезична общност. Волоколамският митрополит Антоний оглави чина на Великото освещаване на храма, последван от Съборна архиерейска св. Литургия в съслужение с Лимасолския митрополит Атанасий и архиерея на Йерусалимската патриаршия, екзарх на Гроба Господен в Кипър Востринския митрополит Тимотей.

След Литургията се състоя среща с Лимасолския митрополит Атанасий. Митрополит Антоний бе придружен от заместник-председателя на ОВЦС протойерей Игор Якимчук, настоятеля на храма „Свети Никола“ в Лимасол протойерей Павел Поваляев и секретаря на председателя на ОВЦС свещеник Николай Васин. Приветствайки гостите от Руската православна църква, митрополит Афтнасий каза, че за него е голяма радост и благословение да приеме пратеника на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. Той нарече освещаването на руската църква „Св. Николай“ в Лимасол най-важното събитие и изрази надежда, че този храм ще бъде мост, свързващ Руската и Кипърската православна църква. Архиереите обмениха мнения относно църковната ситуация в Кипър и в целия православен свят. В памет на братската среща митрополит Атанасий подари на председателя на ОВЦС образа на св. Йоан Милостиви, роден и небесен покровител на град Лимасол.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 212

Skip to content