Продължете към съдържанието

Храмов празник в село Гара Елин Пелин

441192172 849615980539095 1054110755997267702 n

На 21 май храмов празник отбеляза църквата в с. Гара Елин Пелин, край гр. София, посветена на светите велики царе и равноапостоли Константин и Елена.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, бе отслужена Златоустова св. Литургия, която бе възглавена от Негово Всеблагоговейнство протойерей Серафим Мишев, предстоятел на празнуващия храм. Заедно с него съслужиха: свещеник Коста Пеев от храмовото духовенство, свещеник Цветан Велинов от гр. Елин Пелин и свещеник Георги Стоянов, служещ в гр. Страсбург, Франция.

Църковните певци от хор „Св. Наум Охридски“ заедно с г-жа Дария Захариева, църковен певец при храма, бяха ръководени от д-р Андрей Касабов.

Златоустовата св. Литургия бе уважена от г-жа Вяра Вучкова, кмет на с. Гара Елин Пелин.

След св. Литургия протойерей Серафим Мишев говори за живота и делото на св. благоверни царе Константин и Елена. Отец Серафим призова присъстващите благочестиви християни да подражават на добродетелния живот на св. Константин и св. Елена и им пожела здраве, мир и духовно въздигане. Той поздрави всички именици с личния им празник и се извини от името на Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, че поради неотложни и важни епархийски дела не е могъл да дойде и да отслужи Златоустовата св. Литургия за храмовия празник на с. Гара Елин Пелин.

По традиция, празничното богослужение завърши с отслужването на водосвет пред храма и освещаването на хлебни приношения.

За всички присъстващи беше осветен и раздаден празничен курбан и бе организиран общ обяд.

Текст: Андрей Касабов
Снимки: Община Елин Пелин

Visits: 211

Skip to content