Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 23 май 2024 г.

1716295602 Screenshot 12

НОВИНИ ОТ ЕПАРХИЯТА

Официален водосвет на Клиниката по урология в УМБАЛ „Софиямед“ се състоя във вторник на 21 май 2024 г. Вече се разполага в нов корпус с нови самостоятелни операционни зали. Изцяло нов корпус, проектиран в съответствие с всички съвременни изисквания за болнични сгради и изпълнен съгласно най-високите европейски и световни стандарти за модерна архитектура, социален дизайн и функционалност в здравна среда, вече функционира в УМБАЛ „Софиямед“. Той представлява своеобразна надстройка на съществуващия сектор „Г“ на медицинския комплекс на бул. „Г. М. Димитров“ №16 и се явява 6-и пореден етаж за нея. На територията му вече се помещава Клиниката по урология, която бе и официално осветена от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп в присъствието на мениджмънта на медицинския комплекс и екипа на Клиниката. Управителят на лечебното заведение приветства екипа на разширената и препозиционирана в новия корпус болнична структура като изтъкна, че благодарение на професионализма им са се превърнали в една от водещите урологични клиники в страната. „Желая Ви успех, да сте здрави и да се чувствате щастливи тук, за да дарявате здраве на пациентите си“, каза още той. От своя страна началникът на Клиниката по урология проф. Калоян Давидов, благодари на ръководството на болницата за подкрепата, доверието и възможността екипът му да покаже на какво е способен. „Благодаря и на своя екип за доверието и че сме тук заедно. Вярвам, че ни очакват едни още по-добри дни“. Разширената Клиника по урология на „Софиямед“ разполага с болнични стаи за осигуряването на разкритите 33 броя легла за лечение и помощни помещения, както и 3 чисто нови самостоятелни операционни зали. От откриването си до днес в урологията на „Софиямед“ са извършени близо 16 000 операции и оперативни интервенции, от които само през последната 1 г. чрез роботизирана хирургия над 300.

***

Църковният празник на св. братя просветители – равноапостолните Кирил и Методий – на 11 май, е от особено значение за Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография (НПГПФ) в София. По традиция на тази дата се изпращат абитуриентите, но тъй като тази година 11 май беше неучебен ден, на 10 май с водосвет и тържество беше изпратен юбилейният випуск в стогодишната история на гимназията. Водосветът отслужи протойерей Георги Янъков от столичния храм „Покров Богородичен“. Той произнесе проповед с пастирски наставления към учениците за техния нов самостоятелен път в живота. В тази столична гимназия се набляга на духовното развитие и подкрепа на младите хора. Догодина се навършват двадесет и пет години откакто всички осмокласници в нея задължително посещават уроци по предмета Религия.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 21 май, когато Църквата отбелязва паметта на св. равноапостолни императори Константин и Елена, в посветения на светците параклис до с. Мирково беше отслужена св. Литургия, възглавена от Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил. С владиката съслужиха архиерейският наместник на Пирдопска духовна околия иконом Йоан Алексиев, свещеник Петър Милошов и дякон Андроник Попов. Архиереят честити празника на присъстващите християни и произнесе проповед, след което раздаде иконки и нафора. На края на проповедта архиереят още веднъж благодари на фирма „Елаците – мед“ АД, – с. Мирково, която построи този параклис на място, където от древност се е почитала паметта на св. велики равноапостолни Константин и Елена.

***

Излезе от печат сборникът (Non atramento, sed Spiritu Dei vivi) (Не с мастило, а с Божия Дух), посветен на 65-годишнината на проф. д-р Димитър Попмаринов, дългогодишен преподавател и декан на Православния богословски факултет. „Всеки, който разлисти неговите академични есета върху библейското богословие, ще се изненада от естественото и спокойно завръщане към целостта на богословието и богословстването, което като Христов ученик, изпълнен с вяра, проф. Попмаринов винаги е принасял като дар на служение и свидетелство за Спасителя във времена на противоречия“, казва във въведителния текст към изданието доц. д-р Павлин (отец Павел) Събев. Осемнадесетте автори представят публикации с различна тематика от областта на богословието, философията, византийската и средновековната българска история, историята на Християнската църква.

***

В Русе започна двудневен семинар на тема „Социална свързаност и подкрепа“, чиято цел е да повиши информираността относно социалните услуги и начините на предоставянето им от страна на Българската православна църква. Това е вторият семинар на социална тематика, който започна с подкрепата на Фонд „Социална закрила“ към Министерство на труда и социалната политика (МТСП) за църковни организации, предоставящи социални услуги. Семинарите се провеждат съвместно с два центъра от столицата и Кремиковския манастир. Първият семинар се проведе на 25 и 26 април в с. Горна Малина и град Елин Пелин с благословението на Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод и на овдовелия Софийски епархийски престол, а вторият се провежда съвместно с Русенска митрополия с благословението и съдействието на Русенския митрополит Наум. Семинарът се състоя на 22 и 23 май, като е финансиран от фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика и се организира от сдружение „Света Богородица“ в партньорство с Русенската митрополия.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

По покана на архиепископ Теодосий на Томи (Констанца), Негово Високопреосвещенство  Русенският митрополит Наум гостува в румънската морска столица вземайки участие в празника на града. На 20 май 2024 г. вечерта бе извършено литийно шествие от катедралния храм „Св. апостоли Петър и Павел“ до храм „Св. св. Константин и Елена“. На 21 май митрополит Наум и архиепископ Теодосий отслужиха св. Литургия на открито пред храм „Св. св. Константин и Елена“. В богослужението взеха участие множество свещенослужители и шестима дякони. След св. Литургия митрополит Наум се обърна към вярващите жители и гости на Констанца със слово, в което подчерта добрите църковни отношения между Българската и Румънската православни посестрими църкви. В следобедните часове на деня владиката се поклони в манастира „Дервент“, като проведе братска среща с неговия игумен архимандрит Андрей.

***

Миналата неделя в Албания две жени сключиха брак. Това е първата хомосексуална двойка в тази страна, която предприема подобна стъпка. Сватбата се състоя в кметството на Тирана. Двете жени са се позовавали на чл. 53 от Конституцията на Албания, че „всеки има право да сключи брак“, въпреки че Семейният кодекс в Албания не признава брака в рамките на един и същи пол, а само между хетеросексуални двойки. В церемонията след подписването, на терасата на общината в Тирана, е участвал пастор от неизвестна деноминация, пристигнал специално от Англия. Пред местните медии той разказва, че е бил семеен, но впоследствие започнал да води хомосексуален живот, заради което е напуснал Англиканската църква. По повод на това събитие Църквата на Албания подчерта в изявление, че запазва същата позиция по въпроса, каквато е заявявала и в миналото. „Добре известно е, че съхраняването на човечеството се е основавало на съществуването на два пола и техния съюз. Нито една култура, религия или правна система (Солон, Платон и др.) не е институционализирала хомосексуалното съжителство като брак. Противоестественото не се превръща в естествено чрез правни декрети. По-скоро такъв закон оскърбява творението. Той не е социален прогрес, а конфликт с естествения ред… Църквата е длъжна ясно да формулира значението и ценността на брака, важността на семейството и детераждането в съответствие със свещените си текстове и многовековната си традиция (както е заявено на Светия и велик събор на Православната църква на Крит през 2016 г.)“, завършва изявлението.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 110

Skip to content