Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 2 юни 2024 г.

20240602 165701

С тържествена церемония в Бургас на 2 юни, бе посрещнат новият Сливенски митрополит Арсений. Новият владика на Сливенска епархия бе приветстван от стотици миряни пред арката на свети Николай Чудотворец в крайморския град. От арката митрополит Арсений поведе шествие към храм „Св. св. Кирил и Методий“, в което се включиха представители на Сливенската епархия и духовенство от Бургаската духовна околия.

В церемонията участваха Пловдивският митрополит Николай, Старозагорският митрополит Киприан, Величкият епископ Сионий, игумен на Троянския и Бачковски манастири, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, заедно с областния управител на Бургаска област проф. Мария Нейкова, кметове на крайморски общини, представители на институции.

На площада пред църквата Сливенският митрополит Арсений отправи първият си поздрав към миряните в морския град. В словото си той призова за мир, единство, разбирателство и запазване на вярата в Бога. „С трепетно сърце, с развълнувана душа и любов се обръщам към всички Вас с всепобедния поздрав „Христос Воскресе“. Прекланям се пред сияйните образи на моите предшественици по катедра, оставили дълбока диря в историята със своя принос за духовното и културно израстване на народа в тази епархия и бидейки пример за вяра, родолюбие, жертвеност и искреност. От техния пример ще се ръководя и аз във всяко свое решение и действие за доброто на поверения ми клир и Божия народ, за нашето общо усъвършенстване“, каза митрополит Арсений в своето слово.

„Вие имате честта да управлявате една от най-красивите митрополии. Нека Бог ви води в делата ви, бъдете здрави. Чест е да ви приветствам с добре дошъл“, с тези думи проф. Мария Нейкова се обърна към митрополит Арсений.

Кметът на Бургас Димитър Николов каза, че след загубата на Негово високопреосвещенство Йоаникий и след загубата на Негово светейшество Неофит, се е получила празнота сред миряните.

„Убеден съм, че като достоен техен последовател, със смирение, напътствия, духовност Вие ще обогатите нашето желание да се развиваме като регион. Живеем в тежки, смутни времена и винаги благото слово, пътят към Бога биха ни смирили и биха ни направили по-човеколюбиви. Аз съм убеден, че ще продължи добрата традиция между Община Бургас и духовните водачи на Сливенска епархия да отбелязваме заедно важните събития и дати за Бургас. Желая ви здраве, сили, да ни ръководите, да ни напътствате, да ни показвате грешките, да ни учите и подкрепяте в трудните за нас времена“, каза г-н Николов.

След церемонията камбанен звън огласи Бургас. Митрополит Арсений бе посрещнат в храма и оглави вечерното богослужение. След службата бе възглавено „достоен“ за новия Сливенски митрополит от цялото църковно събрание.

***

На 30 май, Негово Преосвещенство Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум, възглави св. Литургия в храма на Богословския факултет в Букурещ „Света Екатерина“. В съслужение с епископа бяха свещеници и дякони, съвипускници на архиерея. Поводът бе навършване на 20 г. от завършване на Випуск 2004 на Православния богословски факултет „Патриарх Юстиниан“. Тържеството се проведе с благословението на Негово Блаженство Румънския патриарх Даниил. След св. Литургия бе отслужена панихида за преставилите се в Господа преподаватели и колеги. В амфитеатър „Йоан Коман“ на Богословския факултет се проведе среща на випуска, в която приветствия отправиха отец проф. Стефан Букиу, отец проф. Виктор Франгуля, отец проф. Георге Холбя, отец проф. Йоан Караза и проф. Адриан Лемени. Всеки един от присъстващите получи думата, за да изрази радостта си, както и благодарност към своите преподаватели, допринесли за формирането и духовното израстване на поколения богослови в полза на Христовата Църква. В своето пътуване епископ Макарий бе придружен от протойерей Кирил Синев – представител за БПЦ в Румъния.

***

На 2 юни – Пета неделя след Пасха – на Самарянката, по решение на Светия и Велик Синод на Вселенската Патриаршия се отбелязва и празника „Събор на всички Константинополски и Вселенски патриарси и архиепископи“, по този повод в храма „Св. Георги Победоносец“ във Фенер бе отслужена Патриаршеска съборна св. Литургия оглавена от Негово Всесветейшество Константинополският и Вселенски патриарх Вартоломей в съслужение с Халкидонския митрополит Емануил, митрополита на Принцовите острови Димитриос, митрополита на 40 Църкви – Андрей, митрополита на Бурса Йоаким, митрополит Теодор, както и великия  архимандрит на Вселенската Патриаршия Иаковос.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 318

Skip to content