Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 11 юни 2024 г.

448023893 869553018544926 2371413010340017260 n

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 11 юни, за храмовия празник на благолепния параклис, посветен на иконата на Пресвета Богородица „Достойно есть“, намиращ се в китната Длъжковска махала до гр. Троян, Високопреосвещеният Ловчански митрополит Гавриил отслужи чина на обновление на храма и възглави св. Литургия. С владиката съслужиха архиерейският наместник на Троянска духовна околия протойерей Войден Божков и дякон Андроник Попов. Основният камък на храма „Св. Богородица Достойно есть“ е положен през 2015 г., като дарители са сем. Владимир и Йоана Деневи, а наскоро бяха довършени и прекрасните стенописи на храма. В своята проповед митрополит Гавриил честити празника и припомни, че оригиналът на иконата на Пресвета Богородица „Достойно есьт“ се съхранява на Св. Гора Атон в столицата Карея. Архиереят разказа за едно от многобройните чудеса, свързани с чудотворния образ на Божията Майка,  станало през 1448 г. Според съхранената традиция на втория ден на Великден се служи тържествена св. Литургия в храма в гр. Карея, след което се правело литийно шествие около Карея, в което вземали участие всички монаси. Монасите от метоха на манастира „Св. Дионисий“ обаче решили да не участват и заключили портите на св. обител когато иконата минавала. Те обвинявали участващите в литийното шествие, че са чревоугодници и пияници и че самото шествие е незаконно. Св. Богородица не закъснява със Своето поучение към тях. Същата вечер се разразява голяма буря – ураганен вятър и градушка, които обаче засегнали единствено имотите на този метох, като похабяват всичките им  зеленчукови градини, лозята и всичките им плодове. След като съобщават това на Цариградския патриарх, той им налага епитимия, а те разбрали и се разкаяли за своя грях и на следващата година, когато е имало литийно шествие, те са отишли и са поискали и получили прошка. Митрополит Гавриил раздаде нафора и иконки на изпълнилите храма християни.

***

На 11 юни, Светата църква почита паметта на дивния Божи угодник, светител, изповедник, мъченик,  хирург, човеколюбец и чудотворец – св. Лука, архиепископ Кримски и Симферополски.  По неизказаната Божия милост частица от неговите свети и чудодейни мощи украсява и изпълва с благодат  митрополитския храм  „Св. Марина“. По случай празника Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай възглави архиерейска света Литургия в митрополитския храм „Св. Марина“ в Пловдив, където се съхранява част от мощите на св. Лука Симферополски. В съслужение с владиката бяха: архимандрит Максим – епархийски духовен надзорник, йеромонах Петър Еремеев – клирик на Пловдивска митрополия, ставрофорен иконом Тодор Хаджиев – протосингел на Пловдивска митрополия, иконом Деян Стоенчев – духовен надзорник, храмовото духовенство, митрополитският протодякон Илиян Александров и дякон Димитър Димитров. Литургичните песнопения изпълни  митрополитският хор „Св. ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев. Много благочестиви християни дойдоха в този празничен ден да съучастват с молитви в благодатта на светата Литургия и се поклонят с душа и сърце на светите мощи на небеснопросиялия праведник. По време на светата Литургия след Великия вход Негово Високопреосвещенство митрополит Николай ръкоположи за свещеник дякон Димитър Димитров. В архипастирското си наставление към новоръкоположения свещеник, владиката изтъкна висотата и отговорността на свещеническото служение. „Достойн!“ – отекна силно и радостно  в храма. В края на богослужението Владиката се обърна  с вдъхновено слово за сияещия в святост образ на светителя и хирург Лука, който изцелява хиляди хора приживе и след блажената си кончина остава верен помощник и лечител за онези, които се притичват към него.

На 11 юни, след Литургията, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай освети новопостроения параклис „Св. Лука Кримски“ в двора на ДКЦ-5 „Св. архиеп. Лука“ в район „Тракия“ в град Пловдив. С владиката съслужиха: Високопреосвещеният Сливенски митрополит Арсений, Преосвещеният Смолянски епископ Висарион – викарий на Пловдивския митрополит, архимандрит Максим – епархийски духовен надзорник и митрополитският протодякон Илиян Александров. Сред присъстващите богомолци на богослужението бяха: кметът на Пловдив г-н Костадин Димитров, командирът на СКСО ген.-майор Явор Матеев, г-н Георги Гергов със съпругата си г-жа Вили Гергова, кметът на район „Тракия“ г-н Георги Гатев, лекари и медицински сестри от ДКЦ-5 и лечебните заведения в Пловдив. В края на богослужението митрополит Николай се обърна към всички с боговдъхновено слово за подвига на великия лекар, архиепископ и светител Лука Кримски Чудотворец. Владиката каза, че от днес Диагностично-консултативният център има свой небесен покровител и благопожела лекарите да имат св. Лука за свой наставник и закрилник пред Бога, и освети икони с образа на св. Лука, които ще бъдат поставени във всеки лекарски кабинет на ДКЦ-5. Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

***

С прискърбие, Варненска и Великопреславска митрополия съобщава, че след продължително боледуване на 10 юни се престави в Господа Негово Всеблагоговейнство протойерей Андрей Николов Иванов. Той е роден на 9 декември 1951 година в град Силистра. На 23-годишна възраст е ръкоположен за дякон, а седмица по-късно – на 23 март 1975 г., е ръкоположен за свещеник. С духовното отличие „протойерей“ е отличен на 16 декември 1997 г. В продължение на 49 години свещеническо служение протойерей Андрей обгрижва енории в град Варна и Варненска духовна околия, сред които храм „Св. Петка“, старинен храм „Успение Богородично“, храм „Св. Атанасий“ в квартал „Виница“ и други. През изминалите десетилетия, близо четвърт век, отец Андрей полага грижи за поверената му енория при храм „Св. св. Константин и Елена“ в село Климентово, което служение изпълнява до упокоението си. Епархийското ръководство на Варненска и Великопреславска света митрополия изказва искрени съболезнования на близките и роднините на протойерей Андрей Иванов. Вечна и блажена да бъде паметта му! Бог да го прости и упокои!

***

Архиерейска света Литургия бе отслужена в катедралния храм на Варна. Богослужението бе оглавено от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

DSC00524 scaled 1

На 11 юни, своя имен ден отбелязва Негово Светейшество архиепископът на Константинопол (Новия Рим) и Вселенски Патриарх Вартоломей Първи, в света Димитрий Архондóнис, е роден на 29-ти февруари 1940 г. на остров Имврос. Началното и средното си образование получава в турските училища. Завършва Висшето богословско училище на остров Халки, през 1961 г., същата година приема монашеско пострижение с името „Вартоломей“ и е ръкоположен за дякон, а веднага след това е призован в редовете на турската армия, където служи две години като офицер. След казармата 23-годишният йеродякон продължава образованието си в Източния институт към Григорианския университет в Рим, Икуменическия институт в Бозе (Швейцария), и в Мюнхенския университет (Германия). През 1972 г. йеромонах (архимандрит) Вартоломей е избран за епископ на Филаделфия и впоследствие митрополит на Халкидон.  През 1991 г. след кончината на Вселенския патриарх Димитрий, Светия и Велик Синод на Вселенската патриаршия единодушно избира Халкидонският митрополит Вартоломей за 270-тия архиепископ на Константинопол и Вселенски патриарх. За много и благодатни години Светейши владико!

***

Негово Високопреосвещенство митрополит Тихон и делегацията на Православната църква на Америка бяха на посещение в Константинопол от 7 до 10 юни 2024 г. По време на престоя си във Фенер, те се срещнаха с архиереи, с които разговаряха по различни теми, включително за скорошните им пътувания до Украйна и Румъния, както и въпроси, свързани с православието в Северна Америка. Делегацията на Православната църква на Америка беше топло приета в Патриаршията от Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей.

***

На 9 юни, в катедралния храм „Света Софѝя“ в Охрид беше извършена канонизация на Спаса и Спас Вишенски, които бяха вписани в диптиха на светците на Православната църква в Република Северна Македония. Архиерейската св. Литургия оглави предстоятелят на Църквата в Република Северна Македония архиепископ Стефан в съслужение със Старозагорски митрополит Киприан от БПЦ-БП и Нишки епископ Арсений от СПЦ, както и повечето архиереи от МПЦ, между които митрополитите Дебърско-Кичевски Тимотей, Повардарски Агатангел, Крушевски Йоан, Европейски Пимен, Брегалнишки Иларион, Тетовски Йосиф и епископите: Делядровски Йоаким, Делчевски Марк, Дремвицки Давид, Стобийски Яков, Антанийски Партений, Велички Никола, както и множество свещеници от всички епархии в страната. Двамата новоканонизирани светци Спаса и Спас Вишенски ще бъдат почитани в Неделята преди Възнесение Христово, т.е. в Неделя на Слепия. Спас и Спаса са били брат и сестра, чийто живот е свързан с манастира „Възнесение Христово“ над Заграчани. Те са живеели в него като сираци в смутните години на османското господство на Балканите. Сведенията за тях са изключително по устно предание. Спаса умира млада, а брат ѝ Спас доживява до дълбока старост, живеейки като отшелник. Мощите им са открити по чудодеен начин през 1927 г., откогато вършат множество чудеса.

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан упражни правото си на глас в избирателна секция в търговски център в град Охрид,  Република Северна Македония. „Гласувам за по-доброто бъдеще и благопросперитета на България, както и за запазване на нравствените устои на обществото ни“, каза архиереят. Владиката е на посещение в страната по покана на Дебърско-Кичевския митрополит Тимотей. Заедно те съслужиха в  Божествената св. Литургия в катедралния храм „Св. София“ – гр. Охрид, по повод канонизацията на изповедниците и праведниците Спасе и Спаса Вишниски. Визитата се осъществява с благословението на Наместник-председателя на Св. Синод на БПЦ-БП Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий. В делегацията са включени още Техни Благоговейнства протодякон Димитър Куманов, дякон Ангел Димитров и административният служител Младен Пашов, които също упражниха правото си на глас зад граница.

***

На 11 юни, Кидонският митрополит Атинагор, от Вселенската патриаршия съслужи с Негово Блаженство архиепископа на Нова Юстиниана и цял Кипър Георги III по повод храмовия празник на катедралния храм в Никозия.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 40

Skip to content