Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 16 юни 2024 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

С дълбоко прискърбие Канцеларията на Варненска и Великопреславска света митрополия съобщава, че след кратко боледуване в късния следобед на 14 юни 2024 г. се престави в Господа Негово Всеблагоговейнство протойерей Милен Герчев Петров. Отец Милен е роден на 27 ноември 1962 година в град Каспичан. През учебната 1980/1981 г. завършва средно образование в Техникума по фина керамика и стъкло в град Нови Пазар. През 1991 г. е приет и става възпитаник в паралелния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, а по-късно завършва и висше образование по Теология. На 31 март 1991 г. – Вход Господен в Йерусалим – Негово Високопреосвещенство приснопаметният Варненски и Великопреславски митрополит Кирил го ръкополага за дякон. Броени дни по-късно, когато Православната църква чества Празника на празниците – Възкресение Христово (8 април), дякон Милен е ръкоположен за свещеник във варненския храм „Св. Атанасий“. С духовното отличие „протойерей“ е отличен единайсет години по-късно – на 28 юли 2002 г. За повече от три десетилетия свещеническо служение протойерей Милен Петров обгрижва множество енории в Шуменска духовна околия, сред които храм „Св. Николай летни“, храм „Св. св. Кирил и Методий“ и храм „Св. Пантелеймон и Св. Седмочисленици“ в град Каспичан, както и параклисите „Св. св. Константин и Елена“ в село Могила и „Св. Димитър“ в село Сини вир. Опелото на духовника бе извършено на 16 юни след Литургията в храм „Св. Пантелеймон и Св. Седмочисленици“, в град Каспичан. Епархийското ръководство на Варненска и Великопреславска света митрополия изказва искрени съболезнования на близките и роднините на протойерей Милен Петров. Вечна и блажена да бъде паметта му! Бог да го прости и упокои! Амин!

***

На 14 юни 2024 г. в Община Русе се състоя тържествена церемония за удостояването на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум със званието „Почетен гражданин на Русе“. След връчването на Грамотата и ювелирен нагръдник от кмета г-н Пенчо Милков и г-н Христо Белоев, председател на Общинския съвет, владиката произнесе слово, в което каза: „С благодарност и особено вълнение приехме решението на Русенския общински съвет за удостояването ни със званието „Почетен гражданин“ на старославния Русчук, във връзка с изпълването на десет години от избора ни за Русенски митрополит. Но преди всичко е нужно да подчертаем, че този жест на уважение от ваша страна посрещаме не толкова заради някакви собствени заслуги, а най-вече поради обстоятелството, че в лицето на Русенския митрополит вие проявявате своето цялостно внимание и признателност към Българската православна църква като институция.“

На 15 юни в с. Голямо Враново, Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум, отслужи архиерейска св. Литургия по повод храмовия празник „Възнесение Господне“.

На 15 юни, в храм „Възнесение Господне“ – с. Писанец, бе отслужена архиерейска св. Литургия оглавена от Негово Преосвещенство Главиницки епископ Макарий. В богослужението участваха протойерей Ивайло Георгиев, протойерей Недялко Димитров, свещеник Илиян Тошков и дякон Иван Анчев. Сред богомолците беше кметът на селото г-жа Виолета Неделчева. В същия ден се проведе и IV-ти Националния фолклорен фестивал – с. Писанец. Началото откри с молитва Преосвещеният епископ, който поздрави организаторите, журито и участниците с празника Възнесение и предаде над тях благословението на Русенския митрополит Наум.

На 16 юни, епископ Макарий Главиницки, отслужи архиерейска св. Литургия в храм „Св. Троица“ – с. Садина, Поповска духовна околия. Заедно с него бяха архиерейският наместник за Поповска духовна околия ставрофорен иконом Валентин Лазаров, архимандрит Симон Бодуров и дякон Иван Анчев. В края на богослужението владиката произнесе проповед. Тържествена програма по случай 500 г. от първите писмени сведения за с. Садина беше организирана в Капанския исторически комплекс, в центъра на селото. В началото на честването епископ Макарий отслужи водосвет и поздрави присъстващите от името на Русенския митрополит Наум. По случай годишнината, със съдействието на Исторически музей – гр. Попово, в една от етнографските къщи на комплекса беше изложена реплика на Панагюрското златно съкровище, което привлече посетители от цялата област.

***

Четиридесет дни след Своето Възкресение Господ Иисус Христос се явявал на Своите ученици, като ги утвърждавал във вярата и изяснявал Божието откровение и истините за Царството Божие. На четиридесетия ден след Пасха, когато Апостолите били на молитва, в очакване Божието обещание да се изпълни, Христос се явил сред тях, беседвал и ги извел от града на Елеонската планина. Христос вдигнал ръце да ги благослови и благославяйки ги, бил подет от облак и Се издигнал в небето и седнал отдясно на Бог Отец. По този начин Господ Иисус Христос, Който със Своето Божество винаги е с Отца и със Светия Дух, е възнесъл човешкото естество във велика слава да седна до Бог Отец. На 13 юни тази година за празника Възнесение Господне Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил възглави св. Литургия в едноименната църква в с. Голям извор, която тази година отбелязва своята 120-годишнина от освещаването си. На архиерея съслужиха председателят на църковното настоятелство йеромонах Нектарий (Петров) и дякон Андроник Попов. Владиката произнесе поучителна проповед, раздаде иконки и нафора и беше отслужен водосвет.

***

Заупокойна св. Литургия бе отслужена в храм „Св. Пантелеймон и св. Седмочисленици“ в гр. Каспичан, Варненска и Великопреславска митрополия. Богослужението оглави Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия и свещеници от епархията.

***

Търново посрещна мощи на свети Никифор Прокажени. Иконата със светите чудотворни мощи на светеца пристигна в Габрово в храма „Успение Богородично“. В неделя във Велико Търново светинята бе тържествено изложена в центъра на Катедралния храм „Рождество Богородично“. Мощите са вградени в икона с образа на съвременния светец, чието успение е през 1964 година. Иконата престоя целия ден изложена в храма за поклонение от вярващия народ, а в 18 часа бе отслужен молебен за здраве. Свети Никифор е роден на остров Крит през 1890 година. Разболява се 13 годишен от проказа и 60 години е страдал от тази болест. Целият си живот е прекарал в болница изолиран от света. В Гърция го наричат тайният светец, тъй като неговите духовни подвизи са били известни на малцината, които са го познавали. Неговият живот е бил изцяло посветен на Бога – той е пример за търпение, целомъдрие, молитва, себеотрицание и любов. Тихо е носел своя кръст на мъченик, макар да не е пролял и капка кръв.

74149DAA8F93E80927C159976CD02B2E

НОВИНИ ОТ СВЕТА

С благословението на Негово Светейшество Йоан X патриарх на Антиохия и целия Изток, и по решение на Св. Синод на БПЦ-БП Високопреосвещените митрополити Пловдивски Николай и Западно- и Средноевропейски Антоний отслужиха света Божествена Литургия в Дубай, Обединени Арабски Емирства (ОАЕ). Първо и историческо е богослужението на роден български език за цялата българска диаспора в Дубай и на територията на ОАЕ. Богослужението се проведе в храма на Антиохийската патриаршия „Св. Благовещение“, Джебел Али, Дубай. На първата св. Евхаристия се учреди и Българската църковна община с небесен покровител Всебългарския закрилник св. Йоан Рилски Чудотворец. В Дубай живеят около 3000 българи, които чрез Българското посолство в ОАЕ преди една година и половина изразиха своето желание да се учреди българска църковна община. Заедно с Високопреосвещените архиереи в съслужиха: архимандрит Максим – епархийски духовен надзорник на Пловдивска Митрополия, архимандрит Исаак – предстоятел на Антиохийския храм „Св. Благовещение“, ставрофорен иконом Александър Величков и протодякон Илиян Александров. Литургичните песнопения изпълниха двама псалти от митрополитския хор „Св. ап. Ерм“. Десетки бяха сънародниците дошли в Дома Господен, за да благодарят на нашия Господ Иисус Христос за Неговото дело, изпълнено за спасение на човека, и да се възрадват духовно от създаването на църковната община. Сред присъстващите на Светата Богослужба бе и Негово Превъзходителство г-н Иван Йорданов, посланик на Р. България в ОАЕ, г-н Станислав Димитров, генерален консул на Република България в Дубай и Северните емирства. Всички с едно сърце и една уста изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш“. Някои от миряните пристъпиха към св. Тайни Христови. В словото си Пловдивският митрополит Николай изрази благодарност от името на Св. Синод на БПЦ-БП към Негово Превъзходителство посланик Иван Йорданов за огромния му принос за сформирането на българската църковна община. Митрополит Николай подари на новата църковна община от името на Св. Синод на родната ни църква Напрестолно Св. Евангелие, икона с образа на св. Йоан Рилски и Библия. Архипастирят на Пловдивската епархия благодари и за гостоприемството от страна на Антиохийската патриаршия. Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от протодякон Илиян Александров.

***

Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей оглави Божествена св. Литургия за празника „Възнесение Господне“ в „Ипсоматея“. Преди Божествената Литургия Вселенският патриарх отслужи водосвет по повод откриването на наскоро извършения основен ремонт на храма, възстановен със средства и грижи на Константинополската патриаршия. Присъстваха митрополитът на Корфу – Нектарий, Силиврийския митрополит Максим, духовници и множество миряни.

***

В кулоарите на срещата на върха за глобалния мир в Швейцария президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещна с Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей. Държавният глава благодари на Негово Светейшество за подкрепата на страната, молитвите за мир и помощта на украинците, пострадали в резултат на руската агресия. „Много е важно да сте с нас днес на срещата на върха за мира. Благодаря Ви за Вашата хуманитарна подкрепа, особено по отношение на връщането на украинските деца и размяната на затворници. Това е много важно за нас“, каза Володимир Зеленски. Президентът изрази и своята благодарност към патриарх Вартоломей за привличането на страните по света за участие в срещата на върха за глобалния мир. Държавният глава отбеляза усилията на Негово Светейшество да допринесе за развитието и укрепването на Православието в Украйна и диалога с духовенството на страните по света и партньорските държави по този въпрос.

Министър-председателят на Гърция – Кириакос Мицотакис се срещна с Вселенския патриарх Вартоломей в кулоарите на Международната конференция за мир в Украйна в Бергенщок, Швейцария. По време на срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с Патриаршията, като беше изразено задоволство от факта, че има положително движение по въпроса за възобновяването на богословското училище в Халки. Министър-председателят информира патриарх Вартоломей за намерението си в близко бъдеще да посети Константинопол по въпроси, касаещи Патриаршията.

***

В неделя на св. отци от Първия вселенски събор, в Патриаршията във Фенер бе отслужена св. Литургия, на която предстоеше Негово Високопреосвещенство митрополитът на Деркон – Апостол.

В неделя на св. отци от Първия вселенски събор, в катедралния храм „Свети Георги Елински“ във Венеция бе отслужена архиерейска св. Литургия оглавена от Негово Високопреосвещенство Филаделфийския митрополит Мелитон, в съслужение с Високопреосвещенството митрополита на Италия Поликарп и Преосвещения епископ на Кратея – Георги, по повод 450-ата годишнина от завършването на историческата църква „Св. Георги“. В края на Божествената Литургия беше отслужена панихида за упокоение душите на починалите ктитори, благодетели, обновители и свещеници на храма.

***

На 16 юни, в VII неделя след Пасха, на св. отци от Първия Вселенски събор, Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил отслужиха Божествена Литургия в катедралния храм „Христос Спасител“ в Москва. По време на службата архимандрит Теодосий беше хиротонисан за епископ Алатирски и Порецки. Новоръкоположеният йерарх, бе избран на епископско служение с решение на Светия Синод на Руската православна църква от 30 май 2024 г.

***

В църквата „Свети Атанасий – Свети Порфирий“ в Геронтологичния център „Агиос Порфирий“ в Атика, Негово Блаженство архиепископът на Атина и цяла Гърция – Йероним II отслужи Велика вечерня по случай 15 юни, денят, в който Църквата почита паметта на свети Йероним, както и по повод именния си ден. На богослужението присъстваха много архиереи на Църквата от Гърция и от чужбина, представители на местните власти, духовенство и миряни. Архиепископът, развълнуван, благодари на всички за присъствието и се помоли „Бог да укрепи всички ни, да ни просвети и да ни държи заедно, защото времето в което живеем е пренаситено с борба, войни, насилие и зло. Ние имаме задължението винаги да свидетелстваме за истината, правдата и справедливостта, колкото и трудни да са начините“. След края на службата се проведе музикално-танцово събитие от народни клубове и Негово Блаженство се срещна, и благодари за пожеланията на духовенството и народа.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 50

Skip to content