Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 18 юни 2024 г.

C24B72168E2F8F875167934137541A9C

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

Съобщение до медиите във връзка с предстоящия Патриаршески избирателен църковен събор и Интронизацията на новоизбрания Български патриарх, които ще се състоят на 30 юни, канцеларията на Светия Синод ще извърши акредитация на представителите на медиите, отразяващи историческото събитие. Заявленията за акредитация, с трите имена, ЕГН и длъжността на лицата от екипите, да се изпращат до 25 юни на електронна поща (посочена в официалния сайт на БПЦ-БП) sinodpress@abv.bg. Допълнителна информация, свързана с процеса на акредитация, можете да получите на телефон посочен в официалния сайт на БПЦ-БП. Пропуските ще се получават в сградата на Светия Синод, София, ул. Оборище 4.

***

Неделният ден в периода на отдание на празника Възнесение Господне беше определен от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан за особено моление за новопреставления протойерей Милен Герчев Петров, който се упокои в Господа на 14 юни след кратко боледуване. Множество християни се стекоха в благолепния храм в град Каспичан, посветен на светите Седмочисленици и на свети великомъченик Пантелеймон. Те си взеха прошка с покойния духовник и участваха молитвено в заупокойните богослужения. Заедно с Архиерея съслужиха множество духовници от Шуменска духовна околия, към които на опелото се присъедини архиерейският наместник на околията ставрофорен иконом Димитър Стойков. В богослужбите участва и Негово Високопреподобие архимандрит Василий (Савов) – протосингел на Софийска света митрополия. Негово Високопреосвещенство припомни моменти от богатия пастирски труд на покойния отец Милен, продължил повече от 30 години. Той отбеляза, че загубата на един духовник е не само загуба за енорията и епархията, но и за цялата Църква. Архиереят изтъкна още, че всеки свещеник заслужава особена чест и уважение заради отговорното му служение и молитви, които отправя пред Бога на всяка света Литургия, както и при поменаването имена на живи и покойни православни християни на проскомидията. Митрополит Йоан изказа искрени съболезнования на близките и роднините на покойния отец от името на епархийското ръководство на Варненска и Великопреславска света митрополия. Вечна и блажена да бъде паметта на протойерей Милен Петров! Бог да го прости и упокои!

***

Излезе от печат бр. 11 на „Църковен вестник“, който е посветен изцяло на избора на нов архиерей на Сливенската митрополитска катедра и въдворяването му в епархията. В това специално издание на официоза на БПЦ-БП е отразен епархийският избирателен събор, провел се в Сливен на 18 февруари и по-късно касиран от Светия Синод на БПЦ-БП, както и повторно проведеният епархийски избор на 19 май. Отразен е каноничния избор на епископ Арсений за Сливенски митрополит, състоял се на 26 май в параклиса „Св. цар Борис Покръстител“ в Синодалната палата. Публикувано е словото на наместник-председателя на Светия Синод Врачански митрополит Григорий към новоизбрания митрополит на БПЦ и словото-отговор на Високопреосвещения Сливенски митрополит Арсений, както и посланието на Св. Синод на БПЦ-БП до всечестния клир, преподобното монашество и богохранимото паство на Сливенска епархия, произнесено при въдворяването на новия митрополит. Отразено е посрещането в епархията и тържественото въдворяване на Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Арсений и словата, които отправи той към клира и паството на богохранимата Сливенска епархия и присъстващите на въдворяването му събратя синодални архиереи и гости на събитието. Настоящият брой, според утвърдената традиция, е на луксозна гланцирана хартия с 8 страници пълноцветен печат.

***

На 17 юни Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай отслужи молебен в храм „Св. Димитрий Солунски“ в Старинен Пловдив по случай откриването на мултижанровия фестивал „Лято в Стария град“ и изложбата „Из църковното минало на Пловдивската света митрополия“. С митрополита съслужиха: Смолянският епископ Висарион – викарий на митрополита, архимандрит Максим – епархийски духовен надзорник, свещеници от града и гости. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев. На богослужбата и откриването на фестивала и изложбата присъстваха: областният управител на Пловдивска област инж. д-р Илия Зюмбилев, зам.-кметът на Пловдив г-жа Савина Петкова, народният представител г-н Радомир Чолаков, кметът на район „Централен“ г-н Георги Стаменов, зам. кметът на район „Централен“ г-жа Румяна Толова, кметът на район „Източен“ г-н Емил Русинов, кметът на район „Тракия“ г-н Георги Гатев, г-н Димитър Георгиев – ктитор на храмове, общественици и почитатели на изкуството. След края на молебена архипастирят на Пловдивска епархия се обърна към всички с вдъхновено слово, в което изрази радостта си от това добро и народополезно начинание, а именно популяризирането на църковното изкуство и ценностите от историята на Пловдивската света Митрополия. Митрополит Николай изрази благодарности към организаторите на  фестивал  – агенция „Антракт“ и община Пловдив, които поставиха акцент на църковното минало в Пловдив, и на  организаторите на  изложбата – д-р Делян Тодев, йеромонах Петър Еремеев и иконом Емил Паралингов. Експозицията с безценните реликви от съкровищницата на Пловдивска митрополия в храм „Св. Димитрий Солунски“ ще остане отворена в продължение на месец и е с вход свободен. Посетителите ще могат да видят експонати, които никога не са показвани. Сред тях са Водосветен Кръст с поставка с гравиран надпис „† Пловдивски митрополит Максим“, принадлежал на Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Максим (1906-1938 г.), Архиерейска корона (митра) от края на XVIII – началото на XIX в., Потир с гравирана датировка от 1659 г. и ктиторски надпис на дарителите му. Датировката съвпада със служението на Негово Високопреосвещенство Филипополския митрополит Гавриил (1636-1673 г.). Друг интересен експонат е Архиерейски жезъл с гравирана датировка 1784 г., принадлежал на Негово Високопреосвещенство Филипополския митрополит Кирил, който е управлявал епархията в периода 1780-1808 г.

***

На 15 юни, официално бе открит бюст-паметник на отец Атанас Аролски в село Хвойна с гайдарски сюити в изпълнение на 101 каба гайди. Преди това бе отслужена Литургия в църквата „Св. Илия“ в с. Хвойна от отец Апостол Аролски. „Отец Атанас Аролски бе не само духовен водач, но и обединител на всички човешки добродетели, оставил скорошна, но трайна следа в сърцата на всички, докоснали се до него“, пишат от Общината. Роден е през 1919 г. в село Павелско и 70 години служи на Бога и на вярващите в Родопите. Над 50 години е служил в Златоград, а последните си години е свещеник в селата Хвойна, Орехово и Малево. Земният му път завършва през 2015 г. на 95 годишна възраст. Погребан е в двора на църквата „Св. пророк Илия“ в с. Хвойна. Издигането на този паметник е по инициатива на жителите в селата, за които е отговарял като свещеник. Автор на бронзовия бюст е скулпторът Борис Сариков. Той, заедно с местният пощальон – Милка Кърнева, събират даренията, за да може да се изгради паметникът. Официалната церемония откри Елена Сивакова – кмет на Кметство с. Хвойна, след което предостави думата на инициаторите за изграждането на бюст-паметника, официалните лица и гости. Скулптурът Борис Сариков подчерта, че „за успеха на една нация е много важна духовността и ние не трябва да забравяме колко е важно да я поддържаме жива“. Кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев поднесе своята дълбока благодарност към всички, които са допринесли за реализирането на паметника, „защото той не е просто символ на признателност, но и израз на решимост да съхраним и предадем на бъдещите поколения ценностите, които отец Атанас Аролски ни е завещал. „Този бюст-паметник ще бъде място на вдъхновение и размисъл за всеки, който търси духовен подем и сили за добри дела“ , допълни в словото си Хаджиев. Венци и цветя пред паметника на отец Аролски поднесоха кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев, Председателят и зам.-председателят на Общински съвет Чепеларе Екатерина Петрова и Петя Касабова, кметът на Кметство с. Хвойна, жители и гости на село Хвойна. Признателността на родопчани към добротелите на отец Атанас Аролски събра множество жители и гости на с. Хвойна за откриването на паметника му.

***

Проведе се двудневен семинар „Социална свързаност и подкрепа“ в гр. Бургас. Опитът на Софийска епархия в държавните социални услуги бе представен в Бургас в рамките на семинара „Социална свързаност и подкрепа“, който се проведе на 17-ти и 18-ти юни в хотел „Приморец“ в Бургас. Форумът се организира в рамките на проект, финансиран от фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика и се изпълнява от сдружение „Света Богородица“, първият доставчик на социални услуги към църквата, домакини са Сливенска света митрополия и Община Бургас. В рамките на форума бяха поставени важни теми, свързани с регистрацията на НПО, лицензиране за предоставяне на социални услуги и други, като участие ще вземат също и изпълнителният директор на Агенция за качество на социалните услуги – Виктория Тахова и председателят на Държавна агенция за закрила на детето д-р Теодора Иванова, доц. д-р Костадин Нушев от БФ на СУ „Св. Климент Охридски“.

Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Арсений бе удостоен с официален плакет и почетна грамота от командира на Съвместното командване на специалните операции на Българската армия генерал-майор Явор Матеев.

Сливенският митрополит Арсений бе официален гост на българо-гръцкия събор в с. Голям манастир, Община Тунджа. В местността „Църквичката“ край ямболското село Голям манастир на 16 юни, се проведе традиционният българо-гръцки събор. Събора се организира от Община Тунджа и изселници от селата Генерал Инзово и Голям манастир. По покана на г-н Станчо Ставрев, кмет на Община Тунджа, Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Арсений бе гост на събора и по традиция пред параклиса посветен на св. Атанасий Велики отслужи молебен заедно с архимандрит Димитрий, протосингел на Сливенска св. митрополия, ставрофорен иконом Николай Клюнков, архиерейски наместник на Тополовградска духовна околия, свещеници от околията и монахиня Серафима, игуменка на Устремския манастир „Св. Троица“. След молебена, владиката поздрави всички участници в събора и изрази благодарността си към кмета Ставрев и общинското ръководство за доброто сътрудничество между общината и светата митрополия. Програмата продължи с фолклорни изпълнения на местни състави.

***

На 16 юни, Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум посети с. Бабово и отслужи св. архиерейска Литургия в неделята на св. Отци от Първия Вселенски събор в храм „Св. Троица“ по повод настъпващия празник идната неделя.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

В неделя, на 16 юни, Негово Светейшество Йерусалимският и на цяла Палестина патриарх Теофил III отслужи св. Литургия в храм „Свети Георги“ близо до Назарет.

***

В четвъртък на Шеста седмица след Пасха православната църква чества Възнесение Господне. Празникът е включен в групата на дванадесетте велики Господски празници и се чества винаги на четиридесетия ден след Възкресение Христово. В навечерието на празника беше отслужено всенощно бдение в катедралния храм „Св. Мария Магдалена“ във Варшава оглавено от Негово Високопреосвещенство митрополит на Варшава и цяла Полша – Сава.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 94

Skip to content