Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 20 юни 2024 г.

C24B72168E2F8F875167934137541A9C

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

Митрополитът за САЩ, Канада и Австралия Йосиф заяви на влизане в Синодната палата на 20 юни, че не желае да бъде предлаган за патриарх и ще си направи отвод за патриаршеския избор. Той изтъкна като мотив своята възраст: „Ще си дам отвод, както миналия път, казвам им – няма всяка година да избирате патриарх, аз съм на осемдесет и три години“, заяви митрополит Йосиф. Той каза това по повод слуховете, че именно той ще бъде избран за патриарх заради високата си възраст. Това е вторият митрополит, отговарящ на критериите на устава на БПЦ – БП, който заявява, че не желае да бъде предлаган от останалите членове на Св. Синод в т. нар. тричленка, от която Патриаршеският избирателен църковен събор трябва да избере новия предстоятел на БПЦ. Преди време такова изявление направи и Пловдивски митрополит Николай. В Св. Синод в момента са пълният брой митрополити – четиринадесет. От тях се очаква с мнозинство от две трети да изберат тримата кандидати за патриарх.

***

На 20 юни 2024 г., в Синодната палата започна процедурата по избор на тримата кандидати за патриаршеския престол в присъствието на 14 от 14 синодални архиереи и при изборно бюро в състав: Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил и Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Арсений. Гласуването се проведе в 42 тура. На първи тур с 11 гласа бе избран Врачанският митрополит Григорий. Гласуването продължи като за достоизбираеми кандидати за патриаршеския престол бяха излъчени Видинският митрополит Даниил с 9 гласа (на тридесет и втори тур) и Ловчанският митрополит Гавриил с 9 гласа (на четиридесет и втори тур).

***

На 20 юни 2024 г.,  Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия в пълен състав – прот. № 11, пристъпи, съгласно чл. 45 от Устава на БПЦ – БП, съобразявайки се с изискванията на чл. 40 от същия Устав, към избор, с тайно гласоподаване, за трима епархийски митрополити, като достойни кандидати да заемат Патриаршеския престол. След проверка на подадените бюлетини се установи, че с гласовете на 2/3  (9) от архиереите – членове на Св. Синод, са избрани:

Врачанският митрополит Григорий с 11 гласа

Видинският митрополит Даниил с 9 гласа

Ловчанският митрополит Гавриил с 9 гласа

В този избор нямаха право да бъдат избираеми Високопреосвещените епархийски митрополити – синодални архиереи: Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Неврокопският митрополит  Серафим, Старозагорски митрополит Киприан и поради това, че нямат определената в чл. 40, ал. 2 от  Устава на БПЦ – БП изискуема възраст. Доростолският митрополит Иаков, заради постановеното в чл. 40, ал. 3 от Устава на БПЦ – БП, необходимо 5-годишно служение като епархийски митрополит, както и Сливенския митрополит Арсений заради горните две основания. Имената на избраните, съгласно чл. 45 и чл. 47 от Устава на БПЦ – БП, получили изискуемите  9 – 2/3 от гласовете на синодалните архиереи, трима епархийски митрополити като достойни за Патриаршеския престол Св. Синод предлага на Патриаршеския избирателен църковен събор.

***

Сливенският митрополит Арсений бе гост на церемонията по връчване на международната награда „Човек на ХХI век“. За 21-а поредна година се проведе церемонията по връчване на международната награда „Човек на 21 век“, организирана от Сдружение „Програма произведено в България“. Темата на събитието, което се проведе в столицата на 19 юни, бе „Нашият дом е България!“. Наградата „Човек на XXI век“ се връчва на най-динамично развиващите се общини, както и на личности, които със своето дело и труд са постигнали значими успехи в областите на производството, строителството и услугите.  По покана на организаторите владиката бе почетен гост на събитието. Митрополит Арсений  отправи своя архипастирски благослов към присъстващите и връчи наградата на изявени българи в категориите „Държавно управление“ и „Развитие на културно-историческото наследство“. В категория  „Държавно управление“ бе награден кметът на Община Ямбол г-н Валентин Ревански.

***

На 26 юни в гр. Пловдив с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай ще се проведе четвъртият заключителен семинар „Социална свързаност и подкрепа“, имащ за цел да повиши информираността относно социалните услуги и предоставянето им от страна на Църквата. Домакин на събитието ще бъде Пловдивска света митрополия. Събитието ще бъде открито от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай на 26 юни от 9 ч. в Конферентна зала „Пълдин“ на парк-хотел „Санкт-Петербург“ в Пловдив. Проектът „Социална свързаност и подкрепа“ е финансиран от Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика и се изпълнява от Сдружение „Света Богородица“, първият доставчик на социални услуги към БПЦ. На семинара ще бъдат поставени важни теми, свързани с лицензиране за предоставяне на социални услуги, с регистрацията на НПО, като участие ще вземат иконом Серафим Янев – основател на първите църковни социални услуги у нас, изпълнителният директор на Фонд „Социална закрила“ – г-жа Марина Сарадинова, изпълнителният директор на АКСУ – г-жа Виктория Тахова, председателят на ДАЗД – д-р Теодора Иванова и ръководителят на магистърската програма „Църковно социално дело“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Костадин Нушев.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Втората международна конференция за религиозен диалог и сътрудничество се провежда в Струмица, Северна Македония. Конференцията се организира от Центъра за междукултурни изследвания и изследвания към Факултета по философия в Скопие, с подкрепата на Университета „Св. св. Кирил и Методий“, под егидата на Министерството на културата. Според организаторите светът има голяма нужда от религиозен диалог в този период, като се има предвид, че в настоящите световни конфликти има преплитане на религия и политика. В конференцията ще вземат участие над 60 учени, занимаващи се с религия, от двадесет и две държави.

***

В САЩ почина антиохийският протопрезвитер Иаков Бърнстейн. На 17 юни т. г. се е упокоил в Господа протопрезвитерът на Антиохийска патриаршия о. Иаков Бърнстейн, който служеше в северноамериканската архиепископия на тази патриаршия. Той е роден като Арнолд Бернщайн през 1946 г. в САЩ в еврейско семейство и бил юдеин по религия. Още на младини обаче в ръцете му попаднало едно издание на Новия Завет и Арни се заинтересувал от християнството. След брака си с християнка от протестантска църква, през 1979 г. се кръстил и станал съзнателен и усърден християнин. Дори получил пост на пастор. Продължавал обаче да търси по-автентична форма на християнството и я намерил в Православната църква, към която се присъединил през 1981 г. по съответния ред. През 1985 г. започнал да учи богословие в Православния институт „Св. Владимир“ в Ню Йорк и през 1988 г., четиридесет и две годишен бил ръкоположен за свещеник с името Иаков. Служил двадесет и седем години като добър свещеник и предан пастир на антиохийските православни християни в САЩ, които му били и близки по манталитет и култура. Всички помнят о. Иаков с неговата голяма любов и преданост, смирение, честност, открита усмивка, чувство за хумор и с неговата непоклатима вяра в нашия Господ, Бог и Спасител Иисус Христос. Православната си вяра той споделя с непоколебим ентусиазъм, като описва пътуването си от юдаизма към Христос и Църквата в своята прекрасна книга („Изненадан от Христос“), която е преведена на няколко езика и е докоснала хиляди сърца. Вечна и светла да е паметта му!

***

С думите „Пазим всичко българско – език, култура“ настоятелят на Свято-Николската църква отец Сергей се обърна към българската делегация в Болград, Украйна, пристигнала за участие в Деветнадесетата световна среща на българските медии. Вторият дискусионен панел на форума, организиран от Българската телеграфна агенция (БТА) и озаглавен „Знанието за род и език в българските медии“, се състоя в Болградската гимназия „Г. С. Раковски“. Преди дискусията бе отслужен молебен за мир и благоденствие на българите по света в храм „Преображение Господне“ (Спасо-Преображенския събор), от настоятел отец Стефан Турлак, отец Николай и настоятелят на Свято-Николската църква отец Сергей, който се обърна към делегацията на български език. Господ да благослови нашия народ и нашата земя, и българския народ и българската земя. Да дарува мир и съгласие, посочи той. Храмът е построен от бесарабските българи и завършен през 1838 г. Българската делегация бе приветствана и от директорката на Болградската гимназия „Г. С. Раковски“ Снежана Скорич, кмета на Болград Сергей Дмитриев и Владимир Генадиевич Романски, ръководител на Болградския районен съвет. Българската делегация включва генералния директор на БНР Милен Митев, генералния директор на БТА Кирил Вълчев, заместник генералния директор Евгения Друмева, българския консул в Одеса Светослав Иванов, председателстващия Съвета за електронни медии Габриела Наплатанова, ректора на Софийския университет проф. Георги Вълчев, представители на българоезични медии в чужбина и български медии. БТА организира Деветнадесетата световна среща на българските медии в Одеса, Болград и Измаил (Украйна) от 18 до 21 юни 2024 година.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 17

Skip to content