Продължете към съдържанието

Празникът Петдесетница в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“

6B567F6BE1220EEEA78F6B34EB9402F6

И тази година с особена тържественост бе отбелязан празникът на снизхождането на Светия Дух над апостолите и основаването на Църквата Христова в ПКСХП „Св. Александър Невски“.

Тайнството Евхаристия бе възглавено от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод, който съслужи с Преосвещените епископи Мелнишки Герасим, гл. секретар на Св. Синод и Браницки Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Мелетий, зам.- ректор на Софийската духовна семинария, архим. Никодим, ставр. ик. Костадин Гаврилов, прот. Антоний Милушев и протодякон Деян Коруновски.

На причастния канон протойерей Антоний произнесе слово за празника. След светата Литургия бе отслужена и вечерня, като над събралото се множество православни християни, от купола на Катедралата бе спусната орехова шума, символизираща слизането на Светия Дух над Пресвета Богородица и св. апостоли. Прочетени бяха и коленопреклонните молитви към Бога, в които се измолват прошка на прегрешенията, просвещение и очистване на сърцата и придобиване на благодатни сили, както и прошка на греховете на всички отишли си от този свят православни християни.

Тържесвеното богослужение завърши с многолетствие за Св. Синод на БПЦ, както и всички православни християни.

Източник: bg-patriarshia.bg

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 134

Skip to content