Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 27 юни 2024 г.

44662639 710331549347626 7677356068548116480 n

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

По инициатива на Регионалното управление на образованието – Благоевград, на 17 юни 2024 г., в Историческия музей в Благоевград се проведе среща с директори на училища от областта, учители, общественици и кметове на общини от област Благоевград. Ивайло Златанов, началник на РУО – Благоевград е отправил предложение Неврокопският митрополит Серафим да бъде удостоен с високото държавно отличие – „Почетен знак на президента“. По този повод е създаден инициативен комитет на миряни и граждани от Неврокопската епархия, съставен от служители от Регионалното управление на образованието – Благоевград, директори на училища, учители и общественици от област Благоевград, които да напишат писмо до президента Румен Радев и да предложат митрополит Серафим за почетната награда. Председател на инициативния комитет е Ивайло Златанов. В писмото до президента се акцентира върху тясната връзка между образователните институции и митрополит Серафим, тъй като с негово благословение се провеждат редица събития: „Отбелязването на Възкресение Христово“, „Господ е пастир мой“, „21 ноември – Ден на християнското семейство“, „Рецепта за спасение“, „Благословена да е ръката, която дарява“ и др. Митрополит Серафим е предложен за почетния знак и поради това, че на 4 юли навършва 50 години.

***

В Осмата неделя след Пасха – Петдесетница, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан оглави празничната света Литургия в храма в град Игнатиево, построен през 1890 г. и осветен с пълен чин, при който честните мощи на мъченик са вградени в основата на светия престол. Архиереят беше посрещнат от председателя на храма свещеник Иван Смиловски и протойерей Янко Янакиев. С него съслужиха още иконом Стефан Николов и дякон Благой Иванов. Клиросните певци Тодор Тодоров и Александър Александров украсиха песенно празничната богослужба. Преди да започне светата Литургия митрополит Йоан извърши краткия чин по обновление на храм и облече светия престол с новия му комплект облачение. По време на Малкия вход Негово Високопреосвещенство награди с духовното отличие „протойерей“ отец Иван, благопожелавайки му крепко здраве и достойно служение. Сред присъстващите беше кметът на града г-н Димитър Димитров. В края на светата Литургия митрополит Йоан произнесе проповед, в която заяви: „Бог е един по същество, но троичен по Лица: Отец, Син и Дух Свети, Троица Единосъщна и Неразделна. Тази тайна превишава човешкия разум, никой не може да я обхване напълно, защото тя е безмерно висока, както безмерно високо е Божието същество, а човешкият ум е слаб и ограничен. Това непостижимо знание се приема с вяра от всеки християнин, а първи са го приели светите апостоли. Апостолската вяра в Пресветата Троица е била постепенно открита от Господ Иисус Христос. В своята младост, още преди срещата си с Господ Иисус Христос, апостолите убедено вярвали в Единия Бог, като не знаели нищо за Света Троица. В живота си бъдещите апостоли търсели Божията правда. Дошъл Господ Иисус Христос и приближил към Себе Си Своите ученици, които с внимание и любов слушали Неговите думи. Чрез любящото внимание на учениците постепенно се откривали нови и поразителни истини. Отначало учениците гледали на Господа само като на велик пророк, а после достигнали до разбирането, че Той стои по-високо от всеки пророк, че Той е Син Божий“.

***

На 26, 27 и 28 юли, Софийската опера ще представи на площад „Свети Александър Невски“ от 21:00 часа музикалната поема „Рилският пустинник“. Спектакълът се посвещава на 100–годишнината от освещаването на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Текстът на музикалната поема е от Тихомир Павлов, а музиката е от ставрофорен иконом Кирил Попов. Творбата се състои от две действия и десет картини.

***

Духовно-просветният център „Св. архангел Михаил“ при едноименния храм във Варна и тази година е подготвил редица летни занимания за деца и младежи. Сред предлаганите дейности са поклоннически пътувания, творчески занимания и др. Те се провеждат с благословението на Варненски и Великопреславски митрополит Йоан и със съдействието на Община Варна. Заниманията се финансират от Варненска и Великопреславска митрополия и Община Варна и са безплатни за всички участници.

***

Постерната изложба „Невидимите следи на Мурфатлар“ ще бъде представена в Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките (НАИМ при БАН). Експозицията показва новите открития за едноименния скален манастир в Северна Добруджа и ще бъде открита на 1 юли, информират организаторите. От екипа уточняват, че изложбата се организира под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова. Експозицията съдържа 12 постера с информация на български и английски език. Разположени са в Централна зала на НАИМ и могат да бъдат видени до 22 септември. Надписите са реализирани с помощта на четири графични системи, използвани в ранносредновековна България: руноподобна, глаголическа, кирилска и гръцка. Учените смятат, че това е най-голямата „каменна библиотека” в ранносредновековна Източна Европа, извън Византийската империя. Утвърдената до момента датировка на комплекса в края на IX – началото на XI век е коригирана и разширена до втората половина на XII век, като най-късният надпис, врязан от последния поклонник в Мурфатлар е с дата XIV век. Това е най-мащабното документиране на комплекса“, разказват от екипа на НАИМ-БАН.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей бе награден със званието почетен гражданин от кмета на град Итáки Дионисис Станицас, на 26 юни 2024 г.

***

Във вторник, на 25 юни, в близост до водоема Силоам на мястото наречено „Алкедамас“ (Кръвна нива), Негово Светейшество Йерусалимският и на цяла Палестина патриарх Теофил III отслужи св. Литургия по повод отбелязване паметта на св. Онуфрий Велики.

***

На 26 юни, в сряда, в църквата „Света Петка“ в Пожаревац (Сръбска православна Църква) се проведе тържествена патриаршеска св. Литургия, оглавена от Негово Светейшество Сръбския патриарх Порфирий по повод 30-годишнината от свещеничеството на Браницевския епископ Игнатий, богослов и йерарх на Сръбската църква. С патриарх Порфирий съслужиха: Негово Високопреосвещенство Силиврийският митрополит Максим, митрополит на Вселенския престол, архиепископът на Катарон – Макариос, от Патриаршията на Йерусалим, митрополитите на Димитриас и Алмирос – Игнатий и Григорий от Перистери, от Атинската архиепископия, митрополитът на Михалуполис – Георги, от Църквата на Чехия и Словакия, митрополит Крушевски – Йоанис и епископ Делчев Марк, от Църквата в Република Северна Македония, както и архиереи на Сръбската църква.

***

На 26 юни, Президентът на Руската федерация Владимир Путин посети Светотроицката Сергиева лавра, където бе посрещнат от Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. В катедралата Путин се поклони пред иконата на Светата и Животворяща Троица, изписана от монаха Андрей Рубльов. Тази икона е създадена през първата половина на XV век за иконостаса на катедралата. Светинята се върна на историческото си място на 22 юни тази година, в навечерието на празника Света Троица (Петдесетница). Пренасянето на образа в Троицката катедрала бе ръководено от Негово Светейшество патриарх Кирил. По време на посещение в Лаврата Путин се поклони и пред мощите на основателя на манастира Свети Сергий Радонежски и се запозна с плановете за развитие на Сергиев Посад.

***

На 20 юни 2024 г. посланикът на Република Гърция в Република Полша Нейно Превъзходителство Ники Камба посети Негово Високопреосвещенство Савва, митрополит на Варшава и цяла Полща. По време на срещата бяха засегнати въпроси относно Православната църква в Гърция и Полша, гръцката диаспора в Полша, както и за добрите отношения между двете страни.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 84

Skip to content