Продължете към съдържанието

Света Литургия и трисагий за блаженопочиналия Български патриарх Неофит в изборния ден

DSC9062

В първата Неделя след Петдесетница, 30 юни,  когато по решение на Св. Синод на БПЦ-БП се провежда избора за нов Български патриарх и Софийски митрополит, в столичната митрополитска катедрала „Св. вмчца Неделя“ бе отслужена празнична света Литургия.

Светата богослужба бе възглавена от архимандрит Алексий, член на Софийския епархийски съвет и ефимерий на Драгалевския манастир „Успение Богородично”. Заедно с него съслужи храмовото духовенство: ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на катедралния храм, ставрофорен иконом Кирил Попов, иконом Николай Цурев и иконом Петър Славов.

Молитвено участие взеха всички църковни делегации на Поместните православни църкви, пристигнали у нас, за да вземат участие в празничните събития, свързани с Патриаршеския избирателен църковен събор.

Чуждестранните висши духовници пристигнаха в София предишния ден и бяха посрещнати от епископи и свещенослужители на нашата Църква, определени да ги придружават по време на престоя им тук. Постепенно те влязоха в храма и заедно със софийското изпълнение се превърнаха в голямо църковно събрание, което заедно отправи молитви към Бога за благословен патриаршески избор.

Молитвено участие в празничната неделна литургия взеха НВ Симеон II Сакскобургготски, който е последният православен монарх в света, и престолонаследникът княз Борис Търновски, първороден син на княз Кардам.

Сред гостите в храма бяха кардинал Кърт Кох, префект на Папския дикастерий за насърчаване на християнското единство, архиепископ Лучано Суриани, апостолически нунций в България, архиепископ Христо Пройков, председател на Епископската конференция на Католическата църква в България, и др.

Специално за интронизацията на новоизбрания Български патриарх в София пристигна и Негово Всесветейшество Вселенският патриарх Вартоломей. Придружаван от митрополити и епископи на Вселенската патриаршия, той влезе в катедралния столичен храм непосредствено преди Евхаристийния канон и хоростатисваше богослужението от архиерейския трон.

След светата Литургия цялото църковно изпълнение се отправи към южната колонада на храма, където е погребан блаженопочиналият Български патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Негово Всесветейшество отслужи трисагий на гроба на упокоилия се първойерарх на Българската църква и коленопреклонно прочете на гроба на своя упокоил се събрат Неофит заупокойна молитва, като се помоли Бог да го прости и да му дари вечен живот.

Застанали около гробното място, висшите духовници от Поместните православни църкви заедно с българското църковно изпълнение за сетен път отправиха молитви към Бога за упокояване душата на Предстоятеля на Българската православна църква

„Вечная памет” огласи колонадата на катедралния храм и присъстващите се помолиха за вечен и блажен покой на новопреставления и незабравим наш патриарх.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 458

Skip to content