Продължете към съдържанието

Слово на Българския патриарх Даниил след водосвета по повод 145 г. от създаването на МВР

2A40C6CE7DB8A816B78670A0B7E54D00

Уважаема г-жо председател на Народното събрание,

Уважаема г-жо Вицепрезидент,

Уважаеми г-н министър на вътрешните работи,

Уважаеми представители на държавната и общинска власт,

Уважаеми служители в системата на министерството на вътрешните работи,

Ваше Преосвещенство,

Обични в Господа братя и сестри,

Радваме се днес с всички вас и сърдечно ви поздравяваме по случай 145-та годишнина от основаването на Министерството на вътрешните работи. Важни са мирът, редът и сигурността в човешкото общество и в Светата Православна Църква се молим щото Господ да ви помага при вашата високоотговорна служба. Това правим с убеждение, защото св. ап. Павел ни казва, че Църквата, която е дом Божий в Нея всичко трябва да става с ред (вж. 1 Кор. 14:40), както и разбира се и в цялото ни общество. Също така убедено и усърдно се молим за вас, защото, държавният служител, както казва св. ап. Павел е Божий служител (вж. Рим.13:4), който е изпращан за похвала на ономува, който прави добро и за наказание на онези, които правят зло.

Високоотговорна е вашата  служба, често свързана с опасност и риск за вас. Служейки достойно, служейки с мисълта за това, че от вашата служба зависят мирът и сигурността в цялото общество, вие изпълнявате Христовата заповед за любовта, която Той е казал: „Никой няма любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели“ (Йоан. 15:13).

В такива мигове на риск и на опасност, когато с убедеността и дори с риск за вашия живот знаейки, че служите на правдата и на всички останали човеци, ще имате с вас Божията подкрепа. Често, когато сме отдадени на молитва в такива мигове – Божията закрила ни избавя от всяка опасност. От сърце ви желаем това – в мир и в безопасност да вършите вашата служба и в такива моменти непоколебимо да отстоявате тази Христова заповед за общото благо на всички човеци.

Църквата се моли, също така, и за онези, които са напуснали този живот в достойна служба и каквото като човеци са прегрешили Бог да прощава и да ги настани там, където са всички Негови усърдни и добри служители, както сам Той е казал – където Съм Аз, там искам да бъде и Моят служител.

Честит и благословен празник! Божието благословение да бъде над всички вас!

† ДАНИИЛ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Visits: 95

Skip to content