Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 07 юли 2024 г.

НОВИНИ ОТ ЕПАРХИЯТА

На 5 юли, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Даниил, в с. Раждавица бе почетен празникът на св. Атанасий Атонски. Вече по традиция на 5 юли в храм „Успение Богородично“, с. Раждавица се отслужва св. Литургия, а след това с литийно шествие духовници и благочестиви християни се отправят към близкия параклис, посветен на преподобния св. отец на Православната Църква, където се отслужва водосвет за здраве и благословение на жителите на селото и придошлите християни в празничния ден. Богослужебните последования бяха оглавени от Велбъждския епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит и архиерейски наместник на духовната Кюстендилска околия, в съслужение с протойерей Виктор Мачай, свещеник Мирослав Костов, секретар на Архиерейското наместничество в Кюстендил, свещеник Георги Тасков, предстоятел на храма и дякон Даниел Сираков. Песнопенията бяха изпълнени от семинаристите Димитър и Стефан Еманоилови от Кюстендил, подкрепени от иподякон Милко, а в олтара помагаха иподяконите Калин Найденов и Радослав Раденков. Молитвено участие в богослжбите взеха  г-жа Росица Плачкова, зам.-кмет на Община Кюстендил и г-н Стоян Раждавички, кмет на с. Раждавица. След св. Литургия епископ Исаак отправи слово към присъстващите, в което говори за живота на преподобни Атанасий, а след това ги поздрави от името на Негово Светейшество патриарх Даниил. След словото бе изпято многолетствие.

***

Откриването на детски отдел в читалищната библиотека при Народно читалище „Светлина 1913“, с. Раждавица, Община Кюстендил се състоя в деня на отбелязването паметта на св. Атанасий Атонски, непосредствено след св. Литургия в храм „Успение Богородично“, извършената лития до параклис „Св. Атанасий Атонски“ и отслужения водосвет.

***

450089255 1023291029538500 3504913642809957030 n

На 6 юли, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Даниил бе отслужена архиерейска св. Литургия в Одранишкия манастир „Св. ап. Петър и Павел“ по повод отминалия манастирски празник. Светата Литургия бе оглавена от Велбъждския епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит, в съслужение с иконом Александър Стоев, протойерей Андон Софиин, свещеник Георги Тасков, свещеник Игнат Игнатов и дякон Даниел Сираков. След св. Литургия бе отслужен водосвет за здраве и благословение на поклонниците на св. обител и осветен курбан, подготвен от ктитори на манастира. Молитвено участие в богослужебните последования взеха кметът на Община Земен г-н Михаил Златанов, кметът на с. Одраница г-н Димитър Андрерв, кметът на с. Дивля г-жа Снежана Стойнева, дарители на Св. Обител и православни християни – поклонници на Св. Обител от съседните населени места и от София.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 6 юли, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай прие Негово Превъзходителство посланика на Република Сърбия в България г-н Желко Йович. Официалното посещение се състоя в приемния салон на митрополитския дом. Заедно с Владиката високия гост посрещнаха: Смолянският епископ Висарион – викарий на Пловдивския митрополит, и архимандрит Максим – епархийски духовен надзорник. Посланик Йович бе придружен от архонта Георги Гергов и г-н Иван Соколов – почетен консул на Чешката република в Пловдив. Посланик Йович, чийто дипломатически мандат изтича, изрази своето уважение към Българската православна църква, благодари на Пловдивския митрополит Николай за всички съвместни инициативи по време на неговата работа в България, и изрази надежда, че отношенията между двете страни и народи ще останат все така добри. Негово Високопреосвещенство, от своя страна, благопожела на Г-н посланика успех в  бъдещите му начинания и поднесе за молитвен спомен и благословение  Библия  и икона на Пресвета Богородица.

***

На 6 юли, се навършиха 6 месеца от блажената кончина на приснопаметния Сливенски митрополит Йоаникий. Заупокойна света Литургия в катедралния храм  „Св. вмчк Димитрий Солунски“ отслужи храмовото духовенство. В края на заупокойната св. Литургия митрополит Арсений отслужи панихида и трисагий на гроба на приснопаметния митрополит Йоаникий, намиращ се до олтарната абсида на катедралния храм. В съслужение с Владиката бяха: архимандрит Димитрий – протосингел на Сливенска света митрополия и архиерейски наместник на Ямболска духовна околия, иконом Емилиян Михайлов – архиерейски наместник на Бургаска духовна околия, ставрофорен иконом Евгений Янакиев – председател на храма, духовните надзорници – иконом Йоан Петров, протойерей Панайот Сотиров, храмовото духовенство и свещеници от града. Бог да го прости! Вечна и блажена да пребъде паметта му!

***

На 6 юли, в храм „Св. пророк Илия“, в Поповското село Долец бе отслужена архиерейска св. Литургия. Богослужението бе оглавено от Кириарха на Русенска епархия – Високопреосвещения Русенски митрополит Наум.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Тридневното посещение на Вселенския патриарх Вартоломей в Ибрея – Италия, приключи в събота, на 6 юли.  Патриархът замина от летището в Милано за Константинопол. Патриархът беше официален гост на европейския епископ Едоардо Алдо Серато и присъства и говори за църковните събития, проведени в чест на Свети мъченик Савинос, епископ и покровител на Ибрея. По време на посещението си в Италия Негово Светейшество се поклони в Торино на Торинската плащаница и получи реплика за спомен.

***

Следобед в събота, на 6 юли, бе отслужена Велика вечерня в църква „Св. Кириакия (Неделя)“ в областта Контоскали (в Константинопол). Вечерното богослужение бе предстоявано от Негово Високопреосвещенство Силиврийския митрополит Максим, надзорник на региона Ипсоматия, Влагас и Контоскали.

***

Негово Високопреосвещенство митрополитът на Деркон Апостол, който е и патриаршески екзарх, приветства в Патриаршията във Фенер, в събота, на 6 юли, Негово Блаженство архиепископа на Кипър и Нова Юстиниана Георги III с група вярващи от Мегалонисос, които в предишните дни направиха поклонение в Кападокия и сега посещават храмовете и византийските паметници на Града. Патриаршеският екзарх приветства сърдечно Негово Блаженство и групата поклонници от името на патриарх Вартоломей, който е на посещение в Северна Италия, а по обяд покани предстоятеля на Кипърската църква на празничен обяд в негова чест.

***

В Братунац (Сърбия) бе отслужена патриаршеска св. Литургия, оглавена от Негово Светейшество Сръбския патриарх Порфирий. На Литургията присъстваха президентът на Република Сръбска г-н Милорад Додик, министър-председателите на Република Сърбия и Република Сръбска, г-н Милош Вуцевич и г-н Радован Вишкович, председател на Народното събрание г-н Ненад Стевандич, министри в правителствата на Сръбска и Сърбия, сръбски представители в съвместни органи на ниво Босна и Херцеговина, представители на общини, градове и национални организации и институции, както и хиляден вярващ народ.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 345

Skip to content