Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 10 юли 2024 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

001

С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан на 6 юли (в събота), ставрофорен иконом Дончо Александров – епархийски съветник и председател на храм „Св. Атанасий“, в съслужение с председатели на варненски храмове и духовници от града отслужиха заупокойна света Литургия в Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“. Повод за заупокойната богослужба е, че на 9 юли 2024 г. се изпълниха 11 години от кончината на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил. Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан възглави панихида в храма и заупокойна молитва на гроба на приснопаметния архиерей, намиращ се на митрополитската алея в централните варненски гробища. Заупокойните богослужби бяха отслужени в съботния ден, който ден от седмицата е определен за спомен на починалите християни.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

В събота, на 13 юли 2024 г., Светата Църква чества 250 години от пренасянето на мощите на Свети Димитър Нови (Басарбовски) в Букурещ (13 юли 1774 г. – 13 юли 2024 г.). По този повод в периода 10-14 юли 2024 г. ще се състоят няколко богослужебни събития.

Свети Благочестиви Димитър Нови става закрилник на столицата Букурещ с поставянето на мощите му в митрополитската катедрала на 13 юли 1774 г. На тази дата, благодарение на молбите на богатия и влиятелен болярин Свети Димитрий, генерал Петру Салтъков връчва мощи на Свети Благочестиви Димитър Нови на митрополит Григорий II Унгровлахийски (1760-1787). Официалното провъзгласяване на светеца за закрилник на столицата става по време на пастирството на митрополит Филарет II (1792-1793). През 1955 г., по предложение на патриарх Юстиниан Марина, Светият Синод провъзгласява почитането на Свети Димитър Нови в цялата Румънска православна църква. Духовната личност на св. преподобни Димитрий Басарбовски, живял през 13 век, родом от село Басарабов, разположено близо до сегашния град Русе в България, е една от най-обичаните в Югоизточна Европа, особено в Румъния. Пренасянето на светите му мощи в Букурещ през 1774 г. е голямо благословение за Румънската православна църква, голяма радост и утеха за вярващите в столицата на страната.

***

Високопреосвещеният архиепископ на Австралия Макарий бе на архипастирско посещение в Тасмания в периода от 6 до 8 юли, придружен от епископите на Созополис Кириакос и Вартоломей от Хариуполис, както и духовници от архиепископията на Австралия. По време на престоя си на континента, Негово Високопреосвещенство присъства на събитие по случай 100-годишнината от създаването на Светата архиепископия на Австралия. Събитието се проведе в присъствието на представители на държавата и благочестиви християни от острова. В неделя, 7 юли, Негово Високопреосвещенство извърши тържественото освещаване на църквата „Света Троица“ в столицата Хобарт. След освещаването на храма бе отслужена и първата архиерейска света Литургия в новоосветения храм.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 262

Skip to content