Продължете към съдържанието

100 години Военна академия “Георги С. Раковски”

m9На 16 януари се навършиха 100 години от откриването на първата учебна година на Военната академия “Георги С. Раковски”. (На 16 януари 1915 г. с тържествен молебен, в присъствието на върховния главнокомандващ Фердинанд I, на висши духовни, академични и държавни лица, на ректора на СУ, се открива първият учебен ден на Военната академия.)

По повод годишнината бе организирана тържествена програма, която започна с благодарствен молебен в храм “Събор на св. Архангели”, разположен на територията на Академията. Големият и просторен храм, който може да побере около 800 човека, е изграден още в края на 19 век, като през 1898 г. е осветен в присъствието на княз Фердинанд І. По технически причини се наложило да бъде ремонтиран след 2000 г. и е обновен през 2006 година. По предложение на генерал-майор Георгиев, тогава началник на Военната академия, са поставени мраморни плочи с имената на всичките 948 възпитаници на Академията, загинали във войните за национално обединение. Набрани са средства, с които да се подготвят мемориалните плочи с имената на офицерите, отдали живота си за Родината.

 

Празничното богослужение в чест на 100-годишнината бе възглавено от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия, прот. Кирил Попов и митрополитският протодякон Иван Петков.

Молитвено участие в последованието взеха министърът на образованието Тодор Танев, началникът на Военната академия контраадмирал Митко Петев, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, както и преподаватели, възпитаници и служители на Академията.

Със запалени свещи в ръка десетките изпълнили храма се помолиха за бъдещето на Българската армия и военното образование.

Като преподаде патриаршеския благослов на ръководството на Военната академия, викарният епископ на Софийския митрополит благопожела добри резултати в тези трудни времена и за Българската армия и изпълнение на благословеното сътрудничество между Църквата и войнството.

След богослужбата, в приемната зала на Академията се състоя прием, по време на който контраадмирал Митко Петев разказа факти от създаването и утвърждаването на Академията като висша военнообразователна институция. Прочетено беше приветствие за юбилея от председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Снимките и текста са любезно предоставени от сайта на Българска патриаршия!

Visits: 0

Skip to content