Продължете към съдържанието

Негово Светейшество патриарх Неофит се срещна с проф. Христо Пимпирев

m10На 19 януари Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит се срещна с проф. Христо Пимпирев, доайен на българската антарктическа програма. Той е професор по геология към Софийския университет “Св. Климент Охридски”, председател е на Българския антарктически институт и ръководител на българските антарктически експедиции.

На срещата в приемния салон на патриаршеския дом взеха участие Тивериополски еп. Тихон, който е съпричастен към дейността на Антарктическия клуб, и писателката Людмила Филипова, участвала в последната експедиция и завърнала се преди дни от там. В своята книга, подготвящата се вече за печат, тя е описала преживяванията си на ледения континент, като ги е подкрепила с прекрасни фотоси, разкриващи част от живота и красотата му.

Негово Светейшество с интерес изслуша разказите на проф. Пимпирев за естеството на антарктическите експедиции, за живота на Аляска и Антарктида, впечатли се от интересни случки за кучешките впрягове и споделените детайли от битието на антарктиците.

 

„Имаме нужда от Вашата благословия и духовна подкрепа”- каза проф. Пимпирев

на Българския патриарх и му показа последните икони, осветени в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, които ще бъдат занесени в устроения там параклис при следващото пътуване. Българският параклис е първият православен храм на ледения континент, построен една година преди руския – през 2003 г. Той е най-южният православен храм на Земята и е посветен на св. Йоан Рилски.

С благопожелания за здраве и бъдещ успех патриарх Неофит благослови българските алпинисти, които са приели като кауза пътуванията до Антарктида – който според австралийския алпинист Деймиън Гилдей е най-студеният, най-високият, най-ветровитият и опасен континент, където дори през лятото температурата достига до -40 градуса и мнозина биват ранявани или намират смъртта си там, но който крие “много красота, знание и загадки за цялата ни планета”.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Снимките и текста са любезно предоставени от сайта на Българска патриаршия!

{gallery}gallery/19.01.2015{/gallery}

Visits: 0

Skip to content