Продължете към съдържанието

Енорийски център при храм “Св. св. Кирил и Методий”

Енорийският център при храм "Св. св. Кирил и Методий" (ул. „Г. Вашингтон” № 47, до Женския пазар) има богата история. Той е построен като салон с трапезария през 1928 г., а екстериорът му е в съвършена хармония с архитектурния стил на храма. Главен двигател на този проект е тогавашният председател на църковното настоятелство, свещ. Христо Балабанов, който е вдъхновил и откриването на безплатната ученическа трапезария при храма. Енорийският център става едно от водещите духовни средища в църковния живот на столицата. През годините той едновременно подпомага и реализира духовно-просветните, културните и социално-благотворителните проекти на храмовото духовенство и църковното настоятелство. В Енорийския център заработва създаденият още през 1910 г. просветно-благотворителен кръжок "Света Троица", който се нагърбва с издирване и финансово подпомагане на крайно бедни и болни хора от цяла София. Две години след построяването му, под ръководството на протойерей Никифор п. Теофилов на 21 май 1930 г. се основава Православно християнско братство, което по-късно излъчва две нови православни организации: Железничарско християнско дружество "Св. Атанасий" и Дружество за закрила на домашните помощнички "Св. Василий Велики". Всички те в продължение на много години организират беседи, духовни концерти, летувания, поклоннически екскурзии, благотворителни акции, които оставят в общественото съзнание на столичани дълбоки следи на християнско благочестие.

Kursove SZ i Vuved 2020 2021 scaledТук курсовете се организират от 2005 г. насам с благословението на Софийската св. митрополия по инициатива на предстоятеля на храма Негово Високоблагоговейнство ставр. ик. Александър В. Георгиев и църковното настоятелство.

Курсов преподавател е д-р Десислава Панайотова – православен богослов, директор на Eнорийския център и ЦРИК "Св. св. Кирил и Методий" при едноименния храм, експерт "Програми и проекти" в Културно-просветния отдел при Св. Синод на БПЦ-Българска Патриаршия.

 

За новата 2021/2022 учебна година има 4 групи, които тематично се разделят на:Kurs Vuvedenie 2020 2021 scaled
~ Въведение в Православието. Църковни празници, символи и тайнства – 9,30 ч.
~ Тълкувание на Свещеното Писание на Стария Завет – 11,45 ч.
~ Тълкувание на Свещеното Писание на Новия Завет – 15,00 ч.
~ Св. отци и вселенските събори на Църквата – Част II – 17,30 ч.

Препоръчително е начинаещите курсисти да се включат в групата по Въведение в Православието. При желание и възможност може да се участва в заниманията на повече от 1 група, т.е. курсистите да се обучават паралелно, ако времето и силите им го позволяват (напр. по Въведение в Православието и по Стар Завет; или по Стар Завет и по Нов Завет и пр.).

През учебната 2021/2022 г. лекциите започват на 6 ноември 2021 г. (събота).

Kurs SZ 2020 2021 scaledСИСТЕМА на работа:
Минималният брой за сформиране на група е 6 човека. Лекциите се провеждат всяка събота – от м. ноември до м. май включително, в различни часове според различните групи. При необходимост се използват за лекции и делнични дни, когато се отработват църковни или национални празници. Занятията обхващат два астрономически часа за всяка група. На разположение на курсистите се предоставят тематични разпределения на учебния материал, систематизирани таблици и подбрани откъси от църковни съчинения, богата православна литература. Безплатно може да се ползва книжният фонд на храмовата библиотека.

 

СРОК за записване: 25 октомври 2021 г.
АДРЕС за записване:
София – 1202
ул. “Г. Вашингтон” № 47, ет. 3
Храм "Св. св. Кирил и Методий"
Д-р Десислава Панайотова
Моб. тел.: 0878 44 54 57
Е-мейл: crsc_st_cyril_st_methodious@abv.bg

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ за:
Курсовете: http://symvol.org/simvolnavqrata/index.php/2016-01-17-16-49-44/kursove-po-pravoslavie
Преподавателката: http://symvol.org/simvolnavqrata/index.php/2016-01-17-16-49-44/kursove-po-pravoslavie/prepodavatel
Съдържанието на лекциите: http://symvol.org/simvolnavqrata/index.php/2016-01-17-16-49-44/kursove-po-pravoslavie/sydyrjanie

Visits: 4

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content