Продължете към съдържанието

ОБЗОР на честванията по случай 65-годишнината от кончината на архиеп. Серафим Соболев

1На 15 февруари 2015 г., Неделя Месопустна, в Руското подворие на Московския и на цяла Русия патриарх в София „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” бе отслужена архиерейска св. Литургия в молитвеното присъствие на Светейшия Български патриарх Неофит. С благодатната богослужба бяха увенчани духовните тържества, посветени на 65-годишнината от блажената кончина на архиепископ Серафим Соболев.

Владика Серафим е бил предстоятел на Руската църква в София и е отговарял за руските енории в България от 1921-ва до годината на своята кончина – 1950-та.

Св. Литургия възглави Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан в съслужение с Високопреосвещения Саратовски и Волски митрополит Лонгин – специален гост и представител на Руската православна църква за честванията в София, гл. секретар на Св. Синод на БПЦ архим. Герасим, предстоятеля на Руската църква архим. Филип, представителя на Румънската православна църква ставр. ик. Нелуц Опря, свещ. Александър (Чеботарев) от Руската православна църква, духовенството при храма и софийският митрополитски протодякон Иван Петков.

 

В храма се бяха събрали множество гости и миряни, които заедно със свещенослужещите отдадоха молитвена почит на великия светител на 20 век архиепископ Серафим. Неговото служение на Бога и ближните не оставя равнодушно никое вярващо сърце и указва единствения правилен път, по който спасително да вървим и да угаждаме на Трисветия Бог – служение в любов и благодат Божия, безусловна вярност към светото Православие, непоколебимо изобличаване на грешките спрямо вярата и църковните канони, свобода в Христа и липса на всякакъв страх или съобразяване с „княза на този свят” и неговия дух.

За благодатната подкрепа на владика Серафим към нас и за святата му личност говори в словото си Българският патриарх Неофит като подчерта, че актът на канонизация, каквато всички очакваме, би бил само потвърждение на това, че светителят вече е намерил дръзновение у Бога (пълното слово вижте в: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=165217).

Негово Светейшество с радост се обърна към митрополит Лонгин с думите: „Дивен е Божият промисъл, напътил именно Вас в този знаменателен ден в нашата столица… Защото именно под купола на този храм, по време на Вашето обучение във висшата богословска школа на София, Вие сте служили пред светия престол и неведнъж сте възнасяли горещи молитви към Бога при гроба на чествания днес архиепископ Серафим…

В качеството си на ректор на Духовната академия и впоследствие – на декан на Богословския факултет при Софийския университет по време на Вашето обучение там, за мен е голяма радост и утешение да видя днес във Ваше лице достоен архиерей на светата Църква и да изпълня решението на Светия Синод на Българската православна църква, връчвайки Ви ордена на светите Кирил и Методий (I степен).” За молитвен спомен патриарх Неофит подари на митр. Лонгин икона на св. Климент Охридски, покровителя на Софийския университет.

На свой ред Саратовският и Волски митрополит Лонгин изрази радостта си от възможността отново да посети България, която завинаги ще остане в неговото сърце. Той благодари на Българския патриарх и на Св. Синод на БПЦ за високата награда и подчерта личната си и на много сърца надежда, че канонизацията на владика Серафим Соболев ще стане факт в свое време.

Предстоятелят на руския храм Негово Високопреподобие архим. Филип изрази пред патриарх Неофит радостта си от засвидетелстваното в богослужбите и тържествата духовно единство и подари на Светейшия патриарх литография с изображение на Руското подворие в София.

След това воглаве с Българския патриарх се състоя поклонение при гроба на архиеп. Серафим, където той и всички присъстващи с благоговение се помолиха.

~~~

На 15 февруари 2015 г. след края на вечерното богослужение в Руската църква „Св. Николай” Саратовският и Волски митр. Лонгин с благословението на Светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил връчи ордена на преподобни Серафим Саровски (II степен) на Сливенския митрополит Йоаникий за усърдните му пастирски трудове и във връзка със 75-годишнината от рождението му. Това е голямо признание за митрополит Йоаникий, а и за цялата ни родна Църква, тъй като с наградата се подчертава духовният принос на Сливенския митрополит за поддържането на братските връзки между Руската православна църква и Българската православна църква, за православното благовестие и за разпространяването на светоотеческото богословие, без чиято помощ животът и духовното ни развитие като православни християни не биха били пълноценни.

Митрополит Йоаникий изрази дълбоката си благодарност за признанието, дадено му от страна на РПЦ, както и за това, че някога, като студент в Московската духовна академия е имал възможност да се запознае с трудовете на светите отци – истинни съсъди на Божията благодат, водачи в нравственост на Руската земя и на Православието като цяло.

Фоторепортажи:

От св. Литургия – http://podvorie-sofia.ru/za-bozhestvennoy-liturgiey-v-nikolskom-hrame-v-sofii-zavershayushhey-meropriyatiya-pamyati-arhiepiskopa-serafima-soboleva-molilsya-svyateyshiy-patriarh-bolgarskiy-neofit/

От награждаването на Сливенски митр. Йоаникий – http://podvorie-sofia.ru/mitropolit-saratovskiy-i-volskiy-longin-vruchil-orden-russkoy-pravoslavnoy-tserkvi-mitropolitu-slivenskomu-ioannikiyu

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Десислава Панайотова, Любен Кисьов, Янина Алексеева

Снимките и текста са любезно предоставени от сайта на Българска патриаршия!

{gallery}gallery/15.02.2015{/gallery}

Visits: 0

Skip to content