Продължете към съдържанието

Св. Трисветители – втори храмов празник на столичния храм “Св. св. Кирил и Методий”

m14На 29 и 30 януари 2014 г. храм „Св. св. Кирил и Методий” (ул. „Г. Вашингтон” № 47) молитвено посрещна своя втори храмов празник – Св. Трисветители – св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст. Северният престол на храма е посветен на тримата свети отци на Църквата, които са просияли с благоговейния си и свят живот, опазили са Църквата от ересите и са прославили Троичния Бог с изрядното си богословие.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит на 29 януари 2015 г. от 18,00 ч. в храма бе отслужено бдение (Велика вечерня с Утреня) в навечерието на събора на св. Трисветители.

То бе оглавено от свещ. Стилиян Табаков . Председателят на храма ик. Александър Георгиев молитвено участва в богослужбите.

Песнопенията бяха вещо и вдъхновено изпълнени от певците при храма заедно с част от курсистите от Школата по източно-църковно пеене, ръководени от дякон Любомир Янъков.

В навечерието на празника бе отслужено и петохлебие.

 

На 30 януари 2015 г. празничната света Литургия също бе оглавена от свещ. Стилиян Табаков, който в края произнесе назидателно слово за богопросветеното и просвещаващо дело на св. Трисветители. О. Стилиян посочи колко дивен е приносът на св. Василий Велики за това св. Литургия и тайната на св. Причастие да достигне до всеки от нас по духовен и същевременно достъпен начин. Той подчерта колко чисто и възвишено е богословието на св. Григорий Богослов, който в дух и истина проникна в тайната на Св. Троица и ни възвести за единосъщието на Отца, Сина и Св. Дух, така че спасително да вярваме и достойно да славим Троичния Бог. В словото си о. Стилиян говори и за пастирско-проповедническия дар на св. Йоан Златоуст точно да назовава и посочва немощите ни, да ни привежда към покайни сълзи и така да ни помага да ставаме живи камъни в градежа на Църквата Христова. О. Стилиян благодари специално на певците, които с изпълнените свещени песнопения ни помогнаха да отворим сърцата си за молитва и да се насладим на духовното общение с Господа, с Неговите светии и с ближните си.

Храм “Св. св. Кирил и Методий” със своя Енорийски център – http://www.symvol.org – е един от най-развитите духовно-просветни центрове на БПЦ, благодатно имайки за свои патрони светите Кирил и Методий – просветителите на нашия народ , както и светите Трима светители на Църквата Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст.

Светите Трисветители се почитат в православния свят като вселенски просветители и покровители на всички богословски училища и духовни школи. С отслужените празнични богослужения духовенството и енорията при храма, катехизаторите и катехизираните в Енорийския център благодариха с любов и молитва на своите небесни покровители и споделиха помежду си колко е важно да се стремим да съхраним чистотата и единомислието на вярата и да живеем в единството на Църквата.

Така ще бъдем истински ученици на богопросветените светии и ще угодим на Бога. Амин.

Текст и снимки: Десислава Панайотова

Снимките и текста са любезно предоставени от сайта на Българска патриаршия!

Visits: 0

Skip to content