Продължете към съдържанието

Батулийски манастир „Св. Николай“

Адрес: 2295 с. Батулия

тел. 07164/21 22

моб. тел. 0889/727 689; 0896/855 075 – свещеник Стефан Стойчев

Батулийският манастир е разположен на брега на Батулийска река, в непосредствена близост до село Батулия и на около 30 км северно от София.

Сегашната манастирска църква е осветена през 1911 година от Софийския митрополит Партений. Построена е на мястото на по-стар храм, разрушен по време на турското робство. На височината над манастира стоят останки от укрепление – вероятно стражева кула, които не са проучени и съответно датирани. Жилищната сграда на манастира /наречена от нейния строител – поп Емануил Златков страноприемница/ е построена и осветена на 3 юни 1913 г. отново от митрополит Партений. А общото с Александър Стамболийски е това, че той като личен приятел на поп Емануил , през лятото на 1920 г. е пренощувал в манастира. В чест на това пребиваване поп Емануил нарекъл двете западни стаи, в които е нощувал високият гост, \”Стаите на Стамболийски\”.

Понастоящем Батулийският манастир е действащ и представлява комплекс от черква, жилищни и стопански сгради. Църквата е еднокорабна, едноапсидна и безкуполна сграда, а до западната й фасада е долепен портик, изпълняващ ролята на открит притвор. Върху скала в манастирския двор е поставен красив оброчен каменен кръст.

Visits: 41

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content