Продължете към съдържанието

Клисурски манастир „Св. Петка“

Адрес: 1320 с. Клисура

Игумения: монахиня Филотея, моб. тел. 088 7490 895

Ефимерий: свещеник Георги Николачков, моб. тел. 089 5676 984

Манастирът е разположен край с. Клисура, над гр. Банкя, на 20 км. западно от столицата София.

Трудно е да се посочи точната година на основаване на манастира, като легенда свързва началото му с времето на Второто българско царство. През 1238 г. цар Иван Асен II пожелал мощите на света Петка Епиватска (Търновска, Яшка) да бъдат пренесени в тогавашната столица Търново. Когато литийното шествие спряло за почивка тук, мястото било осветено от нетленното тяло на светицата, след което живеещите наоколо християни построили църква, а по-късно бил основан и манастир. Причина за липсата на сведения, свързани с историята му е голям пожар, унищожил архива и библиотеката през средата на миналия век, както и рухването на старата манастирска църква. Впоследствие, дошлата след дълъг период на странстване руска схимонахиня Мария Магдалина, години наред отдава своите сили, всеотдайност и труд за възстановяване на духовното огнище. Тя остава тук завинаги и завършва земния си път през 1978 г. като схиигумения, след като вече е успяла да привлече вниманието на монашеската общност и вярващите от региона.

В днешно време Клисурския манастир е действащ, девически. Вътрешността на манастира е покрита със сравнително нови стенописи, изписани с ярки, колоритни и живи цветове. А заедно с допълнението от библейски цитати и текстове, тук усещането на посетителя за духовна сила, чистота и святост неизменно се подсилва.

Основният храм е посветен на преп. Петка – Параскева. На 22 август 2015 г. с благословението на Негово Светейшество Неофит, Български патриарх и Софийски митрополит, и с негово молитвено участие беше извършено освещаване с пълен чин на нов храм в манастира – виж репортаж.

Снимки (2020 г.): Пламен Михайлов

Visits: 78

Skip to content