Продължете към съдържанието

Шияковски манастир „Св. Архангел Михаил“ – гр. Костинброд

Адрес: 2230 гр. Костинброд, кв. Шияковци

За контакт: тел. 0899/087 885 – свещеник Крум Андонов

В Костинброд се намира Шияковският православен манастир “Свети Архангел Михаил”. Манастирът е разположен на около 14 км северозападно от гр. София в посока проход Петрохан и на 1 км над гр. Костинброд по Ломско шосе.

Сведенията за създаването на Шияковския манастир “Св. Архангел Михаил” се губят във времето. Съществуват различни легенди за възникването му, като най-известната от тях го свързва с времето на цар Иван Шишман, а друга твърди, че съществува още от византийско време. Въпреки неуточнения му произход се знае, че е съществувал по време на турското робство.
През 1870 – 71 година за негов игумен е личният приятел на Левски от легията на Раковски Генадий Ихтимански. По негова инициатива през 1871 г. в манастира пристига Левски, където с няколко души слагат началото на Тайния революционен комитет в Костинброд.

През 1929 година по предложение на костинбродчанина Свилен Здравков полуразрушената сграда на манастира е изоставена и е построена сега съществуващата сграда на 4-5 м в южна посока.Днес църквата е единствената запазена сграда в манастира,от старите жилищни и стопански сгради са останали руини.

В последните години местното население полага изключителни грижи за съхраняването и обновяването на манастира.Тази благородна дейност дава резултат-обликът на обителта е значително променен,но все още предстои доста работа.

Visits: 18

Skip to content