Продължете към съдържанието

Горнобогровски манастир „Св. Георги“

Адрес: 1806 София, с. Горни Богров

За контакт/ свещеник Антим Попов, тел. 0898 971 302, 0878 639 862.

Горнобогровският манастир „Св Георги Победоносец“ се намира на края на село Горни Богров до София, на главния път София-Варна.
Манастирският храм е строен в началото на ХІХ в.,като в олтара му е поставен огромен камък с кръст,който според преданията е донесен от идващите кръстоносци от Йерусалим. Оставен на това място, по-късно местните жители решили, че мястото е свято и трябва да се построи храм.До построяването на храма камъкът се пазел като символ на християнската вяра.В сегашния си вид манастирът е от XX в.
Представлява комплекс от няколко жилищни сгради и малка църква,построена върху основите на стар храм.Непосредствено до църквата се намира новопостроеният параклис “Свети Стефан”.На старите постройки ,в двора на манастира, контрастира новопостроена чешма,а до нея се издигат два паметника посветен на войниците загинали във войните за национално обединение на България.
Интересна е историята за чешмата зад църквата: „Една жена от Горни Богоров поискала да нощува една седмица в манастира. На третата нощ сънувала, че й се явила Св. Богородица, като й казала, че зад абсидата на манастира има аязмо с вода. Така и станало,чешмата била изградена и преди да се допусне ползването на водата,тя била изследвана. Учудваща е била констатацията, че има вкус на сяра…“.
В момента манастирът е действащ мъжки.

Visits: 23

Skip to content