Продължете към съдържанието

НОВ СВЕЩЕНИК В СОФИЙСКА ЕПАРХИЯ

38На 8 март – неделния ден от втората седмица на Великия пост, когато почитаме св. Григорий Палама – софийският викарий, Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, отслужи Василиева литургия в митрополитската катедрала „Св. Неделя“. Заедно с него съслужиха ставроф. ик. Ангел Ангелов, софийски протосингел, председателят на църковното настоятелство ставроф. ик. Мина Минчев, ставр. ик. Антон Вълчанов, протойерей Николай Цурев от храмовото духовенство, свещеник Иван Иванов, митрополитският протодякон Иван Петков и дякон Васил Танев.

По време на богослужението дякон Петър Симеонов бе ръкоположен за свещеник. Новоръкоположеният е роден през 1971 г. в гр. Чепеларе, област Смолянска. Основно и средно образование придобива в София. След като отбива двугодишната си военна служба, е приет за редовен студент в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” и едновременно е певец в храма “Св. София”.

На следващата година с препоръка на тогавашния софийски викарий – Крупнишки епископ, а сетне Неврокопски митрополит Натанаил (†16.11.2013 г.), заминава за Атина, където продължава образованието си в Богословския факултет на Националния университет „Й. Каподистриас”, със стипендия от Фондацията за държавни стипендии (Ι.Κ.Υ.) на Република Гърция. Там завършва богословие през есента на 1997 г. и с препоръките на своите преподаватели от Атина и на тогавашния главен секретар на Св. Синод продължава през следващата година образованието си в Богословския православен институт на Вселенската патриаршия в Шамбези, Швейцария. През есента на 2000 г. завършва с отличен успех магистърската степен и през следващата година е приет за редовен докторант в катедра „Църковна история” на Богословския факултет на Атинския държавен университет. Работи по темата „История на Българската църква в първата половина на XIII в.”, с научен ръководител проф. Димитриос Гонис, и отлично я защитава през ноември 2008 г., придобивайки титлата „доктор по богословие” на Атинския държавен университет. Обогатява  професионалната си квалификация в Центъра за история и палеография на Атина (2001-2004 г.). През цялото време на следването е сътрудник на Синодално издателство на БПЦ и на официоза „Църковен вестник”. От 2010 г. ежегодно участва като преводач от гръцки език и е официален представител на Софийска света митрополия в Международния форум за православна книжнина и култура „Седмица на православната книга”, гр. Варна.

На 13 май 2009 г. е ръкоположен за дякон в катедралния храм „Св. Неделя” от Знеполския епископ Йоан. Първоначално изпълнява длъжността „дякон по църковната администрация” (2009-2010 г.), сетне длъжността „митрополитски дякон” (2010-2011 г.) и „дякон при столичния катедрален храм „Св. Неделя” (2011-2015 г.) . От 2010 г. отговаря за поклонническите пътувания на братството „Св. архангел Михаил” при катедралния храм „Света Неделя”. След ръкоположението си  влиза в състава на Софийския свещенически хор и участва във всичките му изяви.

Викарният епископ представи отец Петър на църковното изпълнение и го настави: „Бъди истински пастир! Господ Иисус Христос казва: „Аз съм Добрият пастир”, говорейки за това какъв трябва да бъде този пастир на човеци, не на безсловесни твари. И всички свещенослужители, всички пастири трябва да следват Господа Иисуса Христа и да подражават в Неговата любов към паството, и да служат със страх Божий, с вяра и любов Христови… Истинският пастир е този, който живее с духа си в горния мир и само слиза като че ли от там при своите пасоми…, т.е. ти трябва отсега нататък да продължиш както досега да служиш ревностно на Бога, да служиш така, че да бъдеш образец на подражание за всички.

Помни, че това е служение на Бога, това не е професия, това не е някаква работа, която утре започваш и после можеш да оставиш; а това е високоотговорно служение на Самия Господ Иисус Христос! Нека Той да те приеме като един от Своите служители, нека Той да ти дарува в изобилие Своята благодат и да те направи един достоен и ревностен служител на св. Олтар” – каза епископът в словото си към новия свещеник.

По време на свещеническото причащение проповед за настоящата неделя произнесе ставр. ик. Мина Минчев.

В края на литургията софийският викарий поздрави свещеник Петър Симеонов с приемането на новото духовно служение и му пожела здраве, духовно усърдие, благодатен успех и спасително служение на св. Църква.

С гръмко многолетствие завърши днешното богослужение и Негово Светейшество патриарх Неофит, който взе молитвено участие в богослужбата, даде своя първосветителски благослов на многобройните миряни, а новоръкоположеният свещеник раздаваше нафората и приемаше благопожелания за новото си служение.

Снимките и текста са любезно предоставени от сайта на Българска патриаршия!

{gallery}gallery/08.03.2015{/gallery}

Visits: 0

Skip to content