Продължете към съдържанието

Негово Светейшество прие църковна делегация, водена от митрополит Исайя

aДнес, 13 март, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие църковна делегация водена от Негово Високопреосвещенство Тамасоски митрополит Исайя от Кипърската православна църква. Той е на тридневно посещение в България по покана на Пловдивския митрополит Николай, в чиято епархия носи за поклонение частица от мощите на св. Николай Мирликийски Чудотворец.

 

Делегацията, водена от Тамасоски митрополит Исайя включваше архимандритите Нектарий и Теотокис от Кипърската църква.

В срещата от българска страна взеха участие Пловдивският митрополит Николай, Браницки еп. Григорий, духовници от Пловдивска епархия.

Срещата, която продължи повече от час, премина в топла братска атмосфера, в която духовниците оживено разговаряха за ситуацията и отношенията между църква и държава. Кипърският архиерей разказа на патриарх Неофит за родната му църква, като разясни положението на част от храмовете, които са окупирани, и помоли за молитвена подкрепа за тяхното връщане.

Митрополит Николай запозна патриарх Неофит с подробностите около окончателното връщане на епархийския манастир „Св. св. Кирик и Юлита” и благодари на Негово Светейшество за подкрепата и оказаната чест той лично да посети манастира и да вземе участие в църковните богослужби там.

Митрополит Исайя благодари на патриарх Неофит за оказаната чест да го приеме в патриаршеския дом и му поднесе дарове – икони на покровителите на кипърския народ.

Негово Светейшество благопожела на гостите от братската православна църква: „Бог да ви благослови и помага във всичко, което искате да постигнете” и даде своя първосветителски благослов.

Текст и снимки: Весела Игнатова
Снимките и текста са любезно предоставени от сайта на Българска патриаршия!
 
 {gallery}gallery/13.03.2013{/gallery}

Visits: 0

Skip to content